Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena barelu ropy vzroste nad 200 dolarů, sázejí se obchodníci

Ceny benzinu 5. března 2022
Zdeněk Pečený / Newstream
Tereza Zavadilová
tzv

Cena ropy v obavách ohledně přerušení dodávek suroviny prudce roste, podle komoditních obchodníků míří k rekordní hodnotě.

Reklama

Před dvěma lety začínala kovidová krize a cena ropy spadla do záporu. Obchodníci se báli, že surovinu během nucených odstávek fabrik neprodají. Teď je situace opačná, na trhu s ropou panuje nebývalá nervozita. Tentokrát ale z hrozby jejího nedostatku. Zhmotňuje se obava, že cena ropy vyskočí až na 200 dolarů za barel.

Obchodníci se bojí, že Spojené státy, dokonce možná Evropa, vydají sankce na prodej ruské ropy. To by znamenalo, že jí může být nedostatek. Dnes ráno se podle Bloombergu zobchodovalo nejméně 200 kontraktů na opci s dodáním květnu ropy Brent za cenu 200 dolarů za barel. Opce vyprší 28. března, tři dny před vypořádáním smlouvy. Cena za nákup  vyskočila o 152 procent na 2,39 dolaru. Obchodníci podle Bloombergu zpanikařili kvůli rozhovorům o zákazu ruské ropy, které přišlo doprostřed libyjských přerušení dodávek a zpoždění očekávaného pokroku v íránských jaderných rozhovorech. Cena ropy se dnes přiblížila 130 dolarům za barel. 

Americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem

USA zvažují zákaz dovozu ruské ropy. Evropa si to dovolit nemůže

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena zvažuje zákaz dovozu ruské ropy. Podle zdroje z blízkého okolí amerického prezidenta nyní probíhají rozhovory s ekonomy ohledně dopadů na ekonomiku Spojených států a EU, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Investiční banka JPMorgan Chase minulý týden uvedla, že ropa Brent by mohla skončit rok na 185 dolarech za barel, pokud by se ruské dodávky nadále přerušovaly. Australia & New Zealand Banking Group uvedla, že do potrubí a po moři kvůli sankcím putuje kolem 5 milionů barelů ropy denně méně. 

Rostoucí cena ropy zdražuje benzín a naftu, což se týká domácností i podniků, protože ty budou vyšší vstupní náklady promítat do cen zboží a služeb. To dále potáhne inflaci vzhůru.  Česká vláda ve středu projedná, co by mohla udělat proti prudkému zdražování energií, paliv a dalších surovin. Ve hře jsou například stanovení nejvyšších možných cen, úpravy daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřebních daní u klíčových produktů nebo nastavení nových slev na poplatníka.

Ceny benzinu 5. března 2022

Stanislav Šulc: Správný čas na snížení spotřební daně na benzin byl ve čtvrtek. Teď už je pozdě

Vláda Petra Fialy směřuje k historické chybě, která připomíná legendární zvýšení DPH na potraviny Nečasovy a Kalouskovy vlády. Přes veškerou pomahačskou euforii, kterou se Češi snaží překlenou stres z konfliktu na Ukrajině, tady není nikdo připraven na benzin za 45, natož 50 korun. Dočasné snížení spotřební daně mělo být ohlášeno již ve čtvrtek. Nyní jsme tři dny pozadu.

Přečíst článek

Sídlo ruského ropného giganta Lukoil v Moskvě.

Ruští oligarchové chudnou nejrychleji v historii. Nejvíc šéf Lukoilu, který brojí proti válce

Dvacet nejbohatších Rusů přišlo kvůli sankcím o 2,4 bilionu korun. Lukoil, jehož šéf z nich zchudl nejvíce, o 411 miliard korun, se už proti invazi staví.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

tankování, čerpací stanice

V EU hrozí kvůli embargu výrazný růst cen nafty, varuje německá Commerzbank

Přečíst článek

Levnější benzín je tichem před bouří. Ropa zdraží ještě nad válečné ceny, varuje expert

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme