Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Globální akciové trhy minulý měsíc opět ztrácely. Kvůli válce, inflaci i Číně

Akciové trhy - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Světové akciové indexy v dubnu smazaly téměř celé březnové zisky. Důvodem je pokračující konflikt na Ukrajině, další zadrhávání dodavatelských řetězců či obavy z inflace a recese. Americký index S&P 500 letos ztratil 13,3 procenta, technologický Nasdaq 21,2 procenta a evropský Euro Stoxx 50 pak 11,7 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu.

Reklama

„Po šoku, který následoval po invazi na Ukrajinu, se akciové trhy dokázaly velmi rychle zahojit a druhá polovina března byla ve znamení růstu. Ten byl však v dubnu vystřídán opětovným poklesem. Hlavním strašákem, který poslal trhy směrem dolů, je v západních zemích zvyšující se riziko ekonomické recese kvůli stupňujícímu se boji proti inflaci. V asijských zemích panují obavy především v důsledku zpomalování hospodářského růstu Číny,“ uvedl analytik Portu Filip Louženský.

Trhy v USA jsou od začátku roku pod tlakem americké centrální banky, zvyšující se inflace a částečně i konfliktu na Ukrajině. Hlavní americký akciový index S&P 500 je od začátku roku ve ztrátě přes 13 procent, index Nasdaq ztratil už více než 21 procent. Technologické akcie reagují výrazně více negativně na vysoce inflační prostředí a zvyšování úrokových sazeb. Index Dow Jones, který obsahuje tzv. blue chips akcie, je vnímán jako nejméně rozkolísaný a od ledna vykázal ztrátu devět procent.

Vojtěch Sucharda

Vojtěch Sucharda: Pro firmu je zahraniční expanze jako první večeře u rodičů přítelkyně. Neznáte pravidla a nevíte, na koho narazíte

Čím dál více původně českých společností expanduje za hranice. V Česku vznikli již dva „jednorožci“, tedy startupy, jejichž hodnota přesahuje miliardu dolarů. Budou další? A ve kterých sektorech jsou nejzajímavější startupy? „Segment zde nehraje hlavní roli. Jde spíš o schopnost a chuť využít synergií přeshraničního trhu,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz šéf právní kanceláře Arrows International Vojtěch Sucharda, který bude jedním z řečníků na chystané konferenci Business MeetUp o financování a rozvoji startupů.

Přečíst článek

Evropské indexy se drží kvůli ECB politice

Evropské trhy jsou od začátku roku v minusu stejně jako zbytek světa. Panevropský Euro Stoxx 50 je ale v lepší kondici než jeho americký ekvivalent a od ledna smazal jen něco přes 11 procent. Podle Louženského je to kvůli holubičímu přístupu Evropské centrální banky, která zatím nemá v plánu zvyšovat sazby, protože by tím prodražila placení státních dluhů. Duben tak téměř vypadá jako předválečný měsíc, když Euro Stoxx odepisuje pouze 2,5 procenta. Nejlepší výkon podal britský FTSE, který od začátku roku přidal téměř dvě procenta. Dubnový výkon 0,5 procenta mezi ostatními indexy také vyčnívá, dodal.

Podle něho naopak uzávěry celých megapolí způsobily pokles výhledu růstu čínské ekonomiky a od začátku roku odepisuje tamní SSE Composite už přes 16 procent. Mnoho občanů se v Číně nachází bez možnosti pracovat a v přístavištích se tvoří dlouhé fronty lodí, které čekají na nakládku nebo vykládku zboží. Index SSE na to v dubnu reagoval poklesem o šest procent, dodal Louženský.

Trond Grande z Norges Bank Investment Management

Největší fond světa prodělává. Na Norský penzijní fond dopadá covid i válka

Za první čtvrtletí letošního roku Norský státní investiční fond vykázal ztrátu 653 miliard norských korun, tedy v přepočtu 1,7 bilionu korun českých. To je téměř stejná částka, kterou činily výdaje celé České republiky za rok 2021.

Přečíst článek

Moskevský MOEX index od začátku roku klesal a pod tlakem zahraničních sankcí ztratil už přes 35 procent, i když se centrální banka snažila všemi možnými způsoby cenu akcií korigovat. Zahraniční subjekty například stále nemají možnost ruské akcie prodat, uvedl analytik. V dubnu tak ruské akcie následovaly zbytek světa a odepsaly přes devět procent.

Od začátku roku klesá i japonský Nikkei 225, který silně reaguje hlavně na vysoké ceny energetických i jiných komodit. Tamní index odepsal skoro sedm procent. Duben byl pro Japonce také nepříznivý, ale obavy z vysokých cen byly vystřídány obavami ze znehodnocení japonské měny, které ve výsledku zvýší ceny importovaného zboží. Index Nikkei ztratil za duben přes tři procenta.

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan z J&T: Teď se cení bezpečné přístavy, ale čas rychle rostoucích akcií zase přijde

Minuty po ohlášení výsledků se akcie společnosti Meta Platforms neboli Facebooku zřítily o 25 procent. Představovalo to více než 200 miliard ztrát, což se stalo největším pádem v historii. Ve stejnou chvíli portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan přikupoval akcie stejné firmy. „Facebook v současnosti opravdu není předražený. A další růst mu predikují i velké banky,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz muž, který se podílí na správě majetku nejbohatších Čechů a Slováků. 

Přečíst článek

Stanjura a Fiala

Lukáš Kovanda: 100 miliard za čtyři měsíce. Fialova vláda dál prohlubuje schodek rozpočtu

Schodek státního rozpočtu už letos překonal 100 miliard korun. Podle ratingové agentury Standard & Poor’s ale české veřejné finance nejsou v rozvratu a ukrajinskou válku s přehledem zvládnou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bublina SPAC firem splaskla. Firmy přišly o sto miliard dolarů, vydělalo jen pár insiderů, jako například miliardář a majitel Virgin Richard  Branson

Bublina SPAC firem splaskla. Vydělat stihlo jen pár insiderů, včetně miliardáře Bransona

Přečíst článek
Americké akcie rostou. Investoři věří v dohodu o dluhovém stropu.

Americké akcie rostou. Investoři věří, že se USA vyhnou platební neschopnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme