Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci Putina podrží. Embargo na ruskou ropu Scholz odmítá, poškodilo by evropskou ekonomiku

Německý kancléř Olaf Scholz
ČTK
Petra Jansová
pej

Německý kancléř Olaf Scholz měl podle serveru agentury Bloomberg zbrzdit diskuse o potenciálním embargu na dovoz ruské ropy a plynu. 

Reklama

„Dodávky ruské ropy a plynu jsou pro evropské ekonomiky nezbytné,“ argumentuje Scholz. Jejich výpadek podle něj nelze aktuálně nijak jinak zajistit. Najít alternativu k ruským dodávkám proto vnímá jako naléhavý úkol celé Evropy.

„Rozhodli jsem aktivity obchodních společností v oblasti dodávek ropy a zemního plynu neukončovat,“ cituje Scholze Bloomberg.

Potaš, uhličitan draselný se využívá v zemědělství jako hnojivo

Rusové chtějí omezit vývoz hnojiv. Evropu zasáhne potravinová krize

„Otázkou není, zda se svět zažije potravinou krizi, ale to, jak velká bude,“ popisuje pro BBC ředitel jedné z největších světových společností na výrobu hnojiv dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Přečíst článek

A zatímco starý kontinent váhá, americká administrativa hodlá k embargu na dovoz ruské ropy a zemního plynu přistoupit, a to i bez spojenců z Evropy. V reakci na zprávu ceny ropy vyštřelily a na začátku dne se držely poblíž svých maxim z roku 2008. Severomořská ropa Brent vystoupala až na téměř 140 dolarů za barel, americká WTI pak na asi 130 dolarů za barel. Později své zisky částečně smazaly, přesto se ceny ropy drží v oblasti kolem 120 dolarů za barel.

USA ropné embargo propočítávají, ale nevylučují

Podle zdroje z blízkého okolí amerického prezidenta nyní probíhají rozhovory s ekonomy ohledně dopadů zákazu dovozu ruské ropy na ekonomiku Spojených států.

Zákaz by se podle ekonomických poradců Bílého domu nejvíce projevil dalším zdražováním benzínu. „Jakákoli omezení by dopadla především na amerického spotřebitele, Rusové si totiž ihned najdou odbyt v Číně a v Indii,“ upozornil David Wech, hlavní ekonom analytické společnosti Vortexa.

Analytikové Anna Wongová a Tom Orlik z Bloomberg Economics odhadují, že Spojené státy by při zachování současné úrovně těžby, kdy mají v provozu kolem 500 ropných vrtů, mohly dovoz ruské ropy velmi jednoduše nahradit. 

Londýn

Ruští oligarchové možná mají v Londýně utrum, jiní boháči tam ale přijdou

Londongrad či Moskva nad Temží, to jsou přezdívky, které si britská metropole vysloužila pro svou otevřenou náruč vůči ruskému kapitálu. Tomu je, zdá se, po třiceti letech konec. Londongrad padl, píše Bloomberg. Ač se z něj ale vypaří ruské bohatství, petrodolary odjinud tam stejně potečou proudem.

Přečíst článek

Závislost USA na ruské ropě a ropných produktech není nijak zásadní, tvoří pouze tři procenta ze všech dodávek ropy a osm procent topného oleje pochází z Ruska. 

ukrajinský krize

Pět tisíc dolarů, ani o cent víc. Jen tolik mohou měsíčně poslat Rusové příbuzným do zahraničí

Ruská centrální banka omezila objem peněz, které mohou Rusové prostřednictvím bankovních převodů posílat svým příbuzným do zahraničí, a to na maximálně 5000 dolarů (zhruba 118 tisíc korun) měsíčně, píše ruský list Kommersant s odvoláním na dopis centrální banky. Podle dopisu je opatření součástí kroků k zajištění finanční stability.

Přečíst článek

Evropská unie je v případě ropy i plynu na Rusku mnohem víc závislá. Loni z Ruska dovezla 155 miliard metrů krychlových zemního plynu. Ruský plyn se tak podílel zhruba 45 procenty na celkovém dovozu plynu do EU a zhruba 40 procenty na celkové spotřebě plynu v EU. Odstřízení od ruských dodávek by tak evropské ekonomiky bolelo více než Spojené státy. 

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Šéfka rozpočtové rady Zamrazilová: Učitelům bych přidala, až se zreformuje školství

Dva roky se šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová marně snažila varovat vládu, aby brzdila ve výdajích. Nová vláda začala šetřit. Ale přišla válka na Ukrajině. Zdražují energie, inflace dál poroste. Ekonomika zbrzdí. Kde brát? „Náklady související s ukrajinským konfliktem by se měly v první řadě pokrýt z vládní rozpočtové rezervy,“ říká nekompromisně Zamrazilová. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme