Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Volby v Turecku se blíží. A nezkrotná inflace náhle prudce klesá

Volby v Turecku se blíží. Obří inflace náhle klesá
ČTK / AP
 ČTK

Míra inflace v Turecku v dubnu zvolnila na 43,68 procenta z březnových 50,51 procenta, uvedl turecký statistický úřad. Výsledek je mírně lepší, než odhadovali analytici. Zemi čekají v polovině května parlamentní a prezidentské volby, ve kterých by mohl kvůli vysokým životním nákladům ztratit většinu úřadující prezident Recep Tayyip Erdogan.

Reklama

Loni se míra inflace v Turecku dostala až na 85,51 procenta, což bylo maximum za 24 let. Na vině byla zejména měnová krize. Erdogan totiž po turecké centrální bance chtěl, aby proti inflaci bojovala snižováním základní úrokové sazby, ačkoliv jiné centrální banky postupují opačně a sazby v podobné situaci zvyšují.

Meziměsíčně se index spotřebitelských cen zvýšil o 2,39 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že se ceny zvýší o 2,6 procenta oproti březnu a že ve srovnání s loňským dubnem stoupnou o 44 procent.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Největší meziroční nárůst, a sice o 66,62 procenta, zaznamenal sektor zdravotnictví. Za ním následovaly restaurace a hotely a pak potraviny a nealkoholické nápoje. Podle průzkumu by růst spotřebitelských cen měl ke konci roku činit 46,5 procenta.

Turci se snaží své úspory chránit na speciálních účtech, které dotuje tamní vláda, aby zabránila ještě většímu oslabování domácí měny.

Erdogan čelí silnému soupěři

Krize životních nákladů pohltila úspory domácností a srazila Erdoganovu popularitu před prezidentskými a parlamentními volbami, které se uskuteční 14. května.

Ty jsou považovány za největší zkoušku pro devětašedesátiletého prezidenta za dvacet let jeho vlády. Některé průzkumy ukazují, že proti němu nyní stojí soupeř, který má reálnou šanci jej porazit - kandidát opozice Kemal Kiliçdaroglu.

Vše o inflaci čtěte zde

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Proti trendu. Turecko i při osmdesátiprocentní inflaci opět snížilo úrokové sazby

Turecká centrální banka snížila svou základní úrokovou sazbu o 1,5 procentního bodu na 10,5 procenta, což je výrazněji, než se očekávalo. Ke snížení úroků přikročila už třetí měsíc za sebou, a to navzdory pokračujícímu růstu inflace. Analytici předpokládali, že centrální banka sníží základní úrok o jeden procentní bod na 11 procent.

Přečíst článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Erdoganův muž financoval terorismus. Obchodoval s ropou z Íránu

Turecký podnikatel Sitki Ayan, který má blízko k tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi, pomáhal několik let Íránu vyhýbat se mezinárodním sankcím. Napsal to server Politico. Podle uzavřených kontraktů Ayanova společnost ASB pomohla Teheránu od roku 2020 prodat ropu za několik miliard dolarů. Prospěch z toho měly například elitní íránské jednotky Kuds. Ve čtvrtek večer Spojené státy uvalily na Ayana a jeho firmy sankce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Dva roky vysoké inflace rozdělily Čechy na chudé a bohaté. A za rok budou volby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme