Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Turci válčící s inflací se před volbami bojí o své úspory

Turecké liry
ČTK / AP
Zdeněk Pečený

Za tři týdny Turecko volí nového prezidenta a s blížícími se volbami roste nejistota na měnovém trhu a turecká lira nadále oslabuje. Turci se snaží své úspory chránit na speciálních účtech, které dotuje tamní vláda, aby zabránila ještě většímu oslabování domácí měny.

Reklama

Pro turisty super kurz

Turecká lira již několik let patří na měnovém trhy mezi největší otloukánky. Za posledních dvanáct měsíců tamní měna oslabila o zhruba 30 procent. Za pět let pak téměř 80 procent. Není tedy divu, že turecká populace se snaží ochránit své úspory před rychlou erozí nákupem cizích měn. V Istanbulu jsou směnárny na každém rohu a není neobvyklé, že turisté za své valuty dostanou i lepší kurz, než je ten aktuální mezibankovní. Turci jsou totiž tak uvyklí neustálému oslabování své měny, že vědí, že lira se na tento kurz během týdne stejně dostane.

Ve snaze zabránit ještě větším výprodejům turecké liry zavedla na konci roku 2021 turecká vláda spořící účty v domácí měně, které zároveň nabízejí kurzovou ochranu. Oslabování měny během roku 2021 urychlilo snižování úrokových sazeb, které po centrální bance požadovala vláda prezidenta RecepaTayyipaErdoğana. Vládu dotování těchto účtů za první rok jejich existence přišlo na v přepočtu 105 miliard korun.

Ještě bude hůře

Tyto účty, známé jako KKK, zaznamenaly jen v dubnu rekordní příliv vkladů. Za první týden v nich přibylo 75,8 miliardy lir (83,5 miliardy korun), tedy pět procent z celkového objemu v nich. Turci se totiž obávají, že liru čeká před blížícími se parlamentními volbami další oslabování. A analytici jim dávají za pravdu. Očekávají, že do voleb bude situace ještě eskalovat. A ani po volbách se situace nejspíše nezlepší.

Analytici J. P. Morgan očekávají, že turecká lira může vůči americkému dolaru oslabit o dalších 30 procent, a to i za předpokladu normalizace politiky v zemi po volbách plánovaných na 14. května. Aktuálně se dolar obchoduje za 19,4 liry. „Ve scénáři silného závazku k ortodoxním makroekonomickým změnám očekáváme, že kurz dosáhne vrcholu na hodnotě 24-25 lir za dolar a výnosy státních dluhopisů vzrostou na 25 procent,“ uvedli analytici JPMorgan. „Na takové úrovni bychom považovali za rozumné začít v Turecku investovat,“ dodali. Analytici také ve druhé polovině očekávají růst základní úrokové sazby ze současných 8,5 procenta k hladině 30 procent.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Turecká lira dramaticky padá, stojí méně než jednu korunu

Lukáš Kovanda: Svéráz národní „erdoganomiky“. Turecká lira dramaticky padá, poprvé stojí méně než korunu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme