Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proti trendu. Turecko i při osmdesátiprocentní inflaci opět snížilo úrokové sazby

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan
ČTK / AP
 ČTK

Turecká centrální banka snížila svou základní úrokovou sazbu o 1,5 procentního bodu na 10,5 procenta, což je výrazněji, než se očekávalo. Ke snížení úroků přikročila už třetí měsíc za sebou, a to navzdory pokračujícímu růstu inflace. Analytici předpokládali, že centrální banka sníží základní úrok o jeden procentní bod na 11 procent.

Reklama

Turecká centrální banka měnovou politiku uvolňuje v době, kdy jiné centrální banky jdou opačným směrem, aby pomohly zmírnit vysokou inflaci. Turecko přitom nyní patří mezi země s nejvyšší inflací na světě. Centrální banku však do snižování úrokových sazeb tlačí autoritářský prezident Recep Tayyip Erdogan, který doufá, že tak povzbudí hospodářský růst.

Turecký statistický úřad začátkem října oznámil, že meziroční růst spotřebitelských cen v Turecku v září zrychlil na 83,45 procenta ze srpnových 80,2 procenta. Inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni od poloviny roku 1998.

Walmart

Inflační tlaky v USA zůstávají silné. Fed bude sazby dál zvyšovat

Meziroční inflace ve Spojených státech v září dosáhla 8,2 procenta, čímž lehce překonala tržní konsenzus, který činil 8,1 procenta. Inflační tlaky v USA zůstávají výrazné. 

Přečíst článek

Erdogan se označuje za nepřítele vysokých úrokových sazeb a v rozporu s tradiční ekonomickou teorií tvrdí, že nižší úrokové sazby časem povedou k poklesu inflace.

Snižování úrokových sazeb způsobilo výrazný propad kurzu turecké liry. Turečtí představitelé tvrdí, že chtějí prostřednictvím slabší měny podpořit export a domácí výrobu. Turecký ministr financí Nureddin Nebati minulý týden uvedl, že vláda je odhodlána uskutečnit ekonomickou transformaci, která z Turecka učiní výrobní centrum.

Sídlo Evropské centrální banky

Zvýší ECB sazby nad tři procenta? Nepřekvapilo by to, míní šéf belgické centrální banky

Evropská centrální banka zvýšila v červenci úrokové sazby poprvé po jedenácti letech a zároveň po sedmi letech do kladných hodnot. Sazby zvýšila i v září a oznámila, že je připravena na další zvýšení. Podle šéfa belgické centrální banky Pierra Wunsche by nebylo překvapením, kdyby se sazba přehoupla přes tři procenta, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Spočítali jsme si, že to půjde poněkud bolestivou cestou," řekl Nebati o vládní hospodářské vizi. „Tuto bolest zvýšila válka na Ukrajině," dodal.

Podle ekonomů je nicméně postup turecké vlády pro výrobce škodlivý, protože propad kurzu liry jim zvyšuje náklady na energie, suroviny či dopravu. Neortodoxní hospodářská politika od Turecka rovněž odrazuje západní investory, napsal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
Překvapení. Polská národní banka snížila úrokové sazby. Ekonomové krok kritizují

AKTUALIZOVÁNO: Polská centrální banka snížila úrokové sazby. A slízla za to kritiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme