Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vliv Číny v Evropě roste, ale citelně pomaleji

Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.
iStock
 ČTK

Čínští investoři nakoupili loni v Evropě méně firem nebo firemních podílů. Celkem jich bylo 139, o 16 méně než rok předtím. Podle agentury DPA to vyplývá z analýzy poradenské společnosti EY.

Reklama

 Hodnotu provedených obchodů autoři analýzy odhadují na 4,3 miliardy dolarů (skoro 96 miliard korun), což je meziroční pokles o téměř dvě třetiny. Výše uzavřených transakcí se nezveřejňuje.

Míra čínské zdrženlivosti je zřetelná zejména v dlouhodobějším srovnání s rekordním rokem 2016. EY tehdy napočítala 309 akvizic firem či investic čínských investorů v Evropě v celkovém objemu 86 miliard eur. Největším obchodem v Německu byl před sedmi lety nákup augsburského výrobce robotů Kuka čínskou skupinou Midea, který sám stál odhadem 4,7 miliardy dolarů.

Čínská burza, ilustrační foto

Vliv Číny v Evropě roste, ale pomaleji. Čínští investoři loni převzali firmy za 280 miliard

Čínští investoři v loňském roce převzali 155 evropských podniků. To je o 23 více než předloni, ale o polovinu méně než v roce 2016, kdy byla akviziční aktivita čínských firem v Evropě na vrcholu. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnila poradenská společnost EY. Na akvizice evropských firem loni čínští investoři vynaložili celkem 12,4 miliardy dolarů (zhruba 280 miliard korun).

Přečíst článek

Od té doby čísla téměř nepřetržitě klesají a převzetí německých firem čínskými investory je v současnosti v Německu také vzácné. Podle EY loni došlo pouze k 26 čínským převzetím nebo investicím v německých společnostech za necelých 290 milionů dolarů. Údaje EY naznačují, že kupci z Číny se nyní vyhýbají politicky kontroverzním velkým nákupům.

Kromě politických překážek a napětí mezi Čínou a Západem sehrála roli podle EY také přísná koronavirová omezení v Číně, která nyní skončila. Cestovní omezení a přísná pravidla karantény ztížily transakce, řekla Sun I, která se ve firmě zabývá čínským podnikáním v západní Evropě. Letos bude podle ní hledat v Evropě kandidáty na převzetí více čínských společností. „Počet obchodů však bude i nadále výrazně nižší než v letech boomu, v neposlední řadě kvůli politickému prostředí,” předpověděla Sun.

Tokyo, ilustrační foto

Asie nezvládá nápor turistů. Přestože jich dojel jen zlomek toho, co před pandemií

Až na Čínu je turistům již otevřena celá Asie, ale návrat na předpandemické úrovně potrvá některým zemím i několik let. Například Japonsku. Přestože do země vycházejícího slunce dorazil zatím jen zlomek předcovidového počtu turistů, tamní sektor cestovního ruchu kolabuje, například v pohostinství zoufale chybí pracovníci.

Přečíst článek

Německá vláda připravuje novou čínskou strategii. Závislost na Číně se má snížit. Kabinet na podzim na nátlak kancléře Olafa Scholze (SPD) rozhodl, že čínská skupina Cosco může převzít 24,9 procenta podílu v terminálu v přístavu Hamburk - namísto plánovaných 35 procent. Několik ministrů chtělo čínskou účast úplně zakázat.

Představu, že čínské peníze představují snadnou cestu k ekonomickému růstu, opouštějí i země střední a východní Evropy. K tomuto vývoji přispívá i postoj Pekingu k ruské válce proti Ukrajině.

Michal Skořepa, ekonom České spořitelny

Když nám Čína vezme plyn, inflace může ještě růst, říká ekonom

Spotřebitelské ceny by po lednových rekordech měly v letošním roce klesat. V druhé polovině roku i pod deset procent meziročně. Mohl by nějaký vnější faktor snižování inflace ještě zvrátit? Významný vliv bude mít především vývoj kurzu koruny, ale do vývoje cen by mohla zasáhnout třeba i zesílená poptávky po zkapalněném plynu ze strany Číny, říká Michal Skořepa, ekonom České spořitelny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Opravdu Západ opouští Čínu? Ale kdeže. Je to pro něj „nenahraditelný“ trh

Přečíst článek
Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu

Čína přemýšlí nad obří finanční injekcí pro svůj akciový trh. Ten je na pětiletém minimu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme