Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zhodnotit eura je v českých bankách o něco složitější než koruny. Ale možnosti tu jsou

Zhodnotit eura je v českých bankách o něco složitější než koruny. Ale možnosti tu jsou
ČTK
Věra Tůmová

Investování v eurech, dolarech či jiných cizích měnách není v Česku zrovna záležitost pro široké masy. Nicméně v nabídce vybraných bank tato možnost existuje. A některé banky dokonce hlásí, že to zajímá stále více zdejších drobných investorů. Přispívá to mimo jiné i k diverzifikaci investičního portfolia v neklidných časech. Zjistili jsme pro vás, ve kterých bankách je možné v cizích měnách investovat a o jaké fondy je největší zájem.

Reklama

Vývojář mobilních aplikací, prodejce e-booku v angličtině nebo umělec na Etsy či tvůrce v rukodělné části Amazonu. Ti všichni mohou mít běžný příjem i v cizí měně. A každý, kdo má, byť jen minimální příjmy z ciziny v eurech či jiné měně, by se měl také aktivně zajímat, jak s nimi nakládat, aby mu z nich neukrajovala inflace.

Spořicí účty v eurech ani v dolarech ovšem u nás nejsou ve většině bankovních domů až na výjimky prakticky vůbec úročeny. A tak nechávat eura či dolary ležet jen tak na běžném cizoměnovém účtu, také není zrovna tím nejefektivnějším způsobem, jak se starat o své finance. Pokud je nechcete tedy nechat ladem, můžete je investovat do podílových či dluhopisových fondů a fondů peněžního trhu. To je například ve Fio bance možné zvládnout přímo v mobilní aplikaci během chvilky, pokud máte podepsanou potřebnou dokumentaci.

Kdo nabízí investování v cizích měnách

Investování v cizích měnách v Česku má nyní v nabídce přinejmenším pět největších bankovních domů. Ne ve všech ale registrují zvýšený zájem o tento typ investování. Ten hlásí především Česká spořitelna. Zájem o investice do podílových fondů v cizích měnách podle jejích statistik v poslední době jasně stoupá.

„Eurové investice dosáhly v roce 2022 objemu 17,5 milionu eur (428 milionů korun), a od počátku letošního roku už je to 32,5 milionu eur (795 milionů korun). Nárůst vidíme i u dolarových investic, kde objem meziročně narostl z 22 milionů amerických dolarů v roce 2022 na hodnotu 28,6 milionů dolarů,“ komentuje vývoj Jaroslav Kropáček, manažer investičních produktů České spořitelny.

Určité výkyvy v zájmu o cizoměnové investice registruje také Komerční banka (KB). „Nejedná se ale o nic extrémního, jsou to spíše drobné výkyvy. Jako perličku lze uvést, že větší zájem je o investice do fondu Amundi Cash EUR, který poměrně věrně za rok 2023 kopíruje rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) o zvýšení základní sazby v eurozóně. V období kolem rozhodnutí je opravdu patrný nárůst investic trvající týden, dva,“ poznamenává Michal Teubner z KB.

Rostoucí zájem o investování s cizí měnou

Zájem o cizoměnové investice je možné ale podle Kropáčka vidět rovněž na číslech rostoucího počtu investujících klientů. Na konci roku 2021 bylo v České spořitelně téměř tři tisíce dolarových investorů a 4779 eurových, letos k 1. listopadu 2023 banka hlásí už 4102 dolarových a 6089 eurových investorů. Celkově pak Česká spořitelna eviduje 18 tisíc dolarových investorů a na sto tisíc eurových. Ostatní banky počty investorů uvádět nechtějí a zmiňují jen procentní zastoupení z celkového obejmu investic.

S růstem úrokových sazeb v eurech a amerických dolarech ale vzrostl podle ČSOB zájem i o fondy peněžního trhu v eurech a dolarech. „V únoru 2023 jsme zařadili do nabídky fond KBC Participation Cash Plus Responsible Investing a do současné doby se tohoto fondu prodalo již za 4 miliardy korun. Poptávka po smíšených fondech v cizí měnách je v poslední době proti minulosti spíše nižší, ale očekáváme, že v budoucnu opět poroste. Dlouhodobě jsou oblíbené akciové fondy zaměřené na atraktivní sektory,“ vypočítává expert z KBC Asset Management Václav Lepič.

Kam a v čem se nejvíce investuje

Podíváme-li se na konkrétní fondy, kam peníze klientů nejvíce směřovaly, jsou to podle Kropáčka především dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu. „Je zřejmé, že je to ovlivněno úrokovým prostředím, které těmto fondům dává velmi zajímavý potenciál zhodnocení. Tradičně pak také klienti vyhledávají zajímavá investiční témata u akciových fondů, například disruptivní technologie, udržitelná témata jako jsou voda, nebo klimatické změny,“ upřesňuje Kropáček.

Zatímco FIO banka nabízí investování v eurech, kdy vybrané fondy mají vedle korunové také eurovou třídu (Fio Globální akciový fond a Fio realitní fond), třeba v Komerční bance můžete investovat ještě i v amerických dolarech nebo i v japonských jenech a v ČSOB v šesti dalších měnách.

O eurové či dolarové investice se ale můžete pochopitelně zajímat také v případě, když vám žádný příjem z ciziny na účet nechodí. Zajištěním dlouhodobých investic i v jiných měnách, než v koruně si tak můžete podle investičních expertů lépe diverzifikovat své finance a ochránit je i proti negativnímu vývoji a regionálním problémům.

Predikce dalšího vývoje

Experti ČSOB a KBC v nejbližší budoucnosti očekávají postupný přesun klientů z fondů peněžního trhu do dluhopisových fondů v cizích měnách. „Růst úrokových sazeb doposud snižoval výnos smíšených fondů. Stabilizace úrokových sazeb či jejich pokles by tak měla opět oživit zájem o tyto fondy,“ dodává Václav Lepič. Podle zkušeností expertů KB tuzemského investora zajímají spíše rozhodnutí ČNB a cizoměnové investice pro něj až tak zajímavé nejsou. Tím se myslí především užší retail, tedy klienti občané, kteří tvoří majoritu investorů KB. „Tedy ani z tohoto pohledu v příštím roce nečekáme nějakou výraznou změnu v zastoupení cizoměnových investic do fondů,“ odhaduje Teubner.

Které banky nabízejí investování v cizích měnách

BANKA V jakých měnách lze investovat Počet klientů nebo % klientů, kteří investují v  cizí měně  

Česká spořitelna

USD, EURO

18 tisíc – USD

100 tisíc v EURO

 

ČSOB

Primárně v EURO a USD

Okrajově drží klienti podílové fondy v dalších šesti měnách.

3,87 % klientů drží nějaký fond v cizí měně

 

FIO banka

EURO

Nižší tisíce klientů v EURO, v CZK to je cca 5krát tolik

 

Komerční banka

EUR, USD, JPY

6 % z celkového objemu investic do retailových Amundi fondů

 

Raiffeisenbank

USD, EURO

Zhruba 5 %

 

Spoření

Čechy láká investování jako hra čím dál víc. Investiční crowdfunding raketově roste a nabízí zhodnocení i 12 procent

Investování do ikonických akcií typu Apple nebo do podílových fondů podle ESG principů není už nic nového. To, že se ale dá investovat do konkrétních podniků i přímo u nás a s průměrným 12procentním zhodnocením, až tak známé ještě stále není. Přes takzvaný investiční crowdfunding, můžete i jen s tisícikorunou podpořit značky jako je Remoska, revitalizovaný Znojemský městský pivovar nebo třeba továrna na matrace a přikrývky PiCaSo z Mikulova či rodinná firma na světelnou výzdobu Decoled.

Přečíst článek

Spořicí účty v eurech jsou jako ufo. Mají úročení, které nikdo neviděl

Nakupovat euro při dobrém kurzu je jedna věc, výhodně je pak uložit, je ale věc druhá. Tuzemské spořicí účty v eurech ke zhodnocení zrovna příliš nepomohou. Nevydělají si totiž ani na poplatky týkající se běžných euroúčtů. Přečtěte si, jak vypadají spořicí účty v eurech v Česku. 

Přečíst článek

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Éra posilující koruny vůči euru nahrává nákupům evropské měny. Začínají to ostatně doporučovat, jak někteří investoři, tak i analytici. Navíc dnes je doba, kdy založit si účet v eurech či jiné cizí měně není až tak složité a mnohdy to jde i online na pár kliknutí. Prošli jsme proto nabídku jednotlivých bank v Česku a řekneme vám, na co si dát pozor. 

Přečíst článek

Spořicí účty v eurech jsou jako ufo. Mají úročení, které nikdo neviděl

Nakupovat euro při dobrém kurzu je jedna věc, výhodně je pak uložit, je ale věc druhá. Tuzemské spořicí účty v eurech ke zhodnocení zrovna příliš nepomohou. Nevydělají si totiž ani na poplatky týkající se běžných euroúčtů. Přečtěte si, jak vypadají spořicí účty v eurech v Česku. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Martin Dočekal, majitel fondu Českých korporátních dluhopisů

Dočekal: Firemní dluhopisy neznamenají podvod. Je ale třeba dobře vybírat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme