Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spořicí účty v eurech jsou jako ufo. Mají úročení, které nikdo neviděl

Spořicí účty v eurech jsou jako ufo. Mají úročení, které nikdo neviděl
ČTK
Věra Tůmová

Nakupovat euro při dobrém kurzu je jedna věc, výhodně je pak uložit, je ale věc druhá. Tuzemské spořicí účty v eurech ke zhodnocení zrovna příliš nepomohou. Nevydělají si totiž ani na poplatky týkající se běžných euroúčtů. Přečtěte si, jak vypadají spořicí účty v eurech v Česku. 

Reklama

Diverzifikace je dobrý způsob, jak ochránit své úspory a investice. Princip je jednoduchý – nedávat všechna vejce do jednoho košíku, jak upozorňují dobří investiční poradci, ale říkávaly to dávno už i naše babičky. A platí to i o rozložení úspor do více měn. „Střadatelé by obecně měli mít své úspory ve více měnách. Zřizovat si tedy vedle korunového účtu také účet eurový a účet dolarový, případně i účty v dalších měnách. Diverzifikují tak totiž riziko propadu jedné konkrétní měny,“ upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle něj je právě teď ten nejlepší čas na založení eurového účtu.  

Spořicí i termínované euroúčty klamou názvem 

Řada bank působících v Česku má ve své nabídce dokonce tedy i spořicí účty v eurech a dalších měnách. Jedná se ale o trochu zavádějící produkt. Mít totiž v názvu termín „spořicí“ a nemít tam ani mizivou sazbu, která by alespoň minimální zhodnocování umožňovala, je paradox. Příliš lidí je podle vyjádření všech oslovených bankovních domů proto nevyužívá. To potvrzují i sami zástupci bank: „Zájem o spořicí účty je  minimální vzhledem k tomu, že sazby Evropské centrální banky jsou výrazně nižší než ČNB, a tak i zhodnocení na vkladech v eurech se aktuálně pohybuje na úrovni 0,05 procent ročně,“ poznamenává Tereza Kaiseršotová z Raiffeisenbank.

Většina spořicích účtů v eurech je ovšem úročena ještě méně, a to téměř nulovou sazbou 0,01 procenta. Nováček trhu Max Banka má spořicí účet v eurech dokonce se sazbou nula. 

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Éra posilující koruny vůči euru nahrává nákupům evropské měny. Začínají to ostatně doporučovat, jak někteří investoři, tak i analytici. Navíc dnes je doba, kdy založit si účet v eurech či jiné cizí měně není až tak složité a mnohdy to jde i online na pár kliknutí. Prošli jsme proto nabídku jednotlivých bank v Česku a řekneme vám, na co si dát pozor. 

Přečíst článek

Podobně pak jsou na tom s 0,01 procenta ročně i termínované účty v eurech. U těch si i při takto mizivé sazbě ještě banky kladou dokonce i podmínky minimálního vkladu ve stovkách eur. Třeba Moneta Money Bank chce, abyste si při založení uložili nejméně 1500 eur.  

Některé banky „eurospořáky” pro jistotu zatím ani nenabízejí. V nabídce je nemá například ani Česká spořitelna, Komerční banka či Saxo Bank, které jinak korunové spořicí účty mají a zaměřují se na movitější klientelu. Kormerční banka nicméně nabízí místo eurospořáků v cizí měně alespoň krátkodobé a střednědobé termínované vklady. Úročení se pohybuje od 0,01 do 0,5 procenta ročně podle doby, na kterou si peníze uložíte. Nejlépe úročený vklad s roční sazbou 0,5 procenta je ten v amerických dolarech a na pět let, euro i na takto dlouhou dobu banka úročí jen sazbou 0,01 procenta. Minimální výše vkladu je navíc 1000 euro nebo 1000 amerických dolarů. 

Hledání smyslu 

Zakládat si euroúčty, respektive spořicí účty v euru, má smysl především pro ty, kdo mají pravidelné příjmy v cizí měně nebo hodlají alespoň nějakou dobu pracovat či studovat v zahraničí. Pokud si totiž založíte účet a necháte na něm prostředky ležet, tak i v případě, že vám je neukusují poplatky, peníze na účtu další peníze nepřinesou a jejich hodnota díky inflaci dále klesá.

Mít spořicí účet v eurech v současnosti také smysl příliš nedává, jedině snad jako rezerva, na kterou nechcete sáhnout, ale chcete ji mít ihned k dispozici. To ovšem diskvalifikuje termínované účty v eurech, kde jsou peníze téměř neúročené a ještě i po určitou dobu vždy nedostupné.  

Alternativa pro toho, kdo se nebojí riskovat 

Jednou z mála alternativ pro alespoň nějakou práci eurových úspor jsou pro drobné střadatele crowdfundingové operace v eurech. Může to být třeba na platformách, které podporují financování startupů či malých firem nebo investice do realitních projektů. Přes tento způsob investování můžete zhodnotit svá eura třeba i o deset až dvanáct procent ročně. Musíte ale pochopitelně brát v úvahu, že peníze máte v projektu uložené až do konce daného projektu, tedy třeba rok či dva. Nemůžete si je tak ani předčasně vybrat.

V některých crowdfundingových projektech vám nicméně mohou měsíčně přicházet alespoň výnosy z vaší investice. Další věcí, kterou je třeba brát v úvahu, je pak pochopitelně určitá míra rizika, protože se nejedná o bankovní produkty s garancí pojištění vkladů. Současně si musíte také sami ohlídat zdanění výnosů. 

Investovat do nemovitostí jde i bez milionů na účtu. Jak funguje realitní crowdfunding

Biofarma v Lotyšsku, která potřebuje doplnit sezónní zemědělskou techniku, aby mohla rozšířit své farmářské podnikání. Činžák v Německu, který chce odkoupit další část bloku, zrekonstruovat a prodat apartmenty. Hotýlek v anglickém Ulverstonu nebo koupě bytového domu v Plzni, britském Canterbury či Vídni, které také potřebují renovaci. I tak mohou vypadat investice do realit, na které dosáhne „obyčejný“ smrtelník bez milionových úspor.  Díky realitním crowdfundingovým platformám k tomu dnes už stačí jen minimální prostředky pro investici, a to od jedné tisícikoruny či stovky euro výše. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Eurové úspory se dají zhodnotit i na spořicím účtu v Česku. Jen ale v jedné bance

Eurové úspory se dají zhodnotit i na spořicím účtu v Česku. Ale jen v jedné bance

Přečíst článek
spoření, energie

Kdo dá víc. Velké srovnání termínovaných účtů. Rekord je devítiprocentní sazba

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme