Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dnes je poslední den pro zaplacení daně z nemovitosti

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?
ČTK
Věra Tůmová

Termín pro zaplacení daně z nemovitosti je 31. května. Zbystřit by ovšem měli nejen ti, kdo loni prodávali, kupovali či zdědili nemovitost, ale všichni vlastníci nemovitostí. Dřívější výměry daně totiž všude už neplatí, protože ve více než tisícovce obcí letos došlo k navýšení částky. Přinášíme proto souhrn, co vše je třeba vědět pro placení daně z nemovitosti a kde zjistíte, kolik máte ve skutečnosti letos na této dani zaplatit.

Reklama

Pokud vlastníte nemovitost v České republice, jste povinni z jejího vlastnictví odvést každoročně daň. Zaplatit ji musíte nejpozději vždy k poslednímu květnovému dni. Vzhledem k tomu, že v letošním roce došlo v důsledku legislativních změn ke zvýšení daně z nemovitých věcí v průměru o 80 procent, je třeba si ohlídat, zda máte správnou aktuální výměru daně a nespoléhat na to, že máte ve své bance nastavený trvalý platební příkaz z minulých let. „Řadě poplatníků se daň mění také kvůli úpravě místního koeficientu, který letos uplatnilo zhruba 1100 obcí,“ upozorňuje na svém webu finanční správa.  

Pro nemovitosti v různých krajích se platí daň zvlášť pro každý kraj vyjma Prahy. Vlastníte-li například dům a byt v Praze a chalupu v jižních Čechách, podáváte daňové přiznání a platíte daň z nemovitosti samostatně pro Prahu jako celek a samostatně pro jižní Čechy. Ještě před pár lety sice platilo, že i v rámci hlavního města se podává a platí daň samostatně pro každou městskou část, nyní to už ale neplatí a za dům i byt v různých městských částech se platí daň najednou v jedné částce.

Jak a kde se dozvíte o nové výši daně

Novou výši daně si nepočítáte sami, ale vyměřuje ji automaticky příslušný finanční úřad, který každého poplatníka daně o novém výměru musí informovat a využívá k tomu tři kanály. O aktuální výši daně se tak můžete dozvědět ze své emailové schránky, pokud jste o tuto možnost finanční úřad do letošního 15.března požádali. Pokud jste tak neučinili a máte datovou schránku, finanční úřad výměry posílá více než milionu daňových poplatníků právě tam. Emailem a do datové schránky měli výměr obdržet zpravidla do poloviny května.

Ostatní vlastníci nemovitostí, kteří nemají datovou schránku ani nepožádali svůj finanční úřad o emailovou komunikaci, pak aktualizované platební údaje k dani měli v průběhu května dostat prostřednictvím České pošty, tedy složenkou nebo přes SIPO. Podle odhadů finanční správy se složenek k dani z nemovitosti posílají zatím přibližně dva miliony a výměrů přes SIPO zhruba 50 tisíc. S možnostmi emailové komunikace a datových schránek se ale tato čísla každým rokem snižují.

Reklama

Všichni poplatníci daně mají současně veškeré detaily ke svým daním, tedy i k dani z nemovitosti, k dispozici i ve své daňové informační schránce DIS+ na portálu MOJE daně. Tam je možné se přihlásit přes záložku Online finanční úřad i přes Portál občana například s využitím některého z ověřených způsobů přihlašování, jako je například bankovní identita, Mobilní klíč eGovernmentu nebo přes datovou schránku či s využitím eObčanky.

Když výměr daně nedorazil...

Pokud nový výměr k dani z nemovitosti ještě nemáte, je třeba začít rychle po něm pátrat v datové schránce nebo přímo na úřadě. Nejpozději do 22.května měly být rozeslány i všechny poštovní poukázky. Pokud jste tedy výměr neobdrželi ani poštou, ani do datové schránky, měli byste se podle doporučení finanční správy obrátit na územní pracoviště místně příslušného finančního úřadu, v jehož působnosti se vaše nemovitost nachází.

Platba daně z nemovitosti

Výměr od finančního úřadu nyní usnadňuje i samotné placení daně, protože jeho součástí je QR kód, který stačí jen naskenovat do mobilního bankovnictví a veškeré údaje pro platbu se do platebního formuláře v bankovnictví rovnou předvyplní. Platbu pak stačí jen potvrdit jako obvykle. Placení daně prostřednictvím složenky, tedy poštovní poukázky A, je ovšem od loňského roku zpoplatněné podle aktuálního ceníku České pošty. Čísla bankovních účtů jednotlivých úřadů si můžete překontrolovat na stránkách finanční správy.

Výjimka z termínu 31.května, do kdy je třeba standardně daň z nemovitosti zaplatit, se týká daňových poplatníků, kteří mají vyměřenou daň vyšší než 5 tisíc korun. Ti ji mohou zaplatit ve dvou stejných splátkách, a to do 1.června a do 30.listopadu, a také proto v jejich případě není na jejich složence finální částka. Mohou se tak sami rozhodnout, zda tuto daň zaplatí pouze v jedné částce k prvnímu termínu, anebo ve dvou splátkách. „Poplatníci provozující zemědělskou výrobu a chov ryb mají první splátku splatnou až 31. srpna,“ dodává finanční správa na svém webu.

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Nejčastější chyby v elektronickém daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Nejbližší termín podání daňového přiznání, který se týká velkého počtu daňových poplatníků je už 2. května 2024. Do tohoto data musí podat daňové přiznání za rok 2023 povinně elektronicky všichni živnostníci a OSVČ. Finanční správa očekává, že letos počet elektronických podání překročí 70procentní hranici z 2,9 milionu daňových přiznání. Upozorňujeme proto na nejčastější chyby, které lidi u elektronického podání dělají.

Přečíst článek

Na stát letos pracujeme o den méně než loni. Den daňové svobody připadá na 11. června

Den daňové svobody v Česku letos podle Liberálního institutu připadá na 11. června, o dva kalendářní dny dříve než loni. Na stát tak Češi budou pracovat 162 dní, o den méně než loni. Rozdíl způsobuje letošní přestupný rok. Dnes o tom informoval Liberální institut, který den daňové svobody od roku 2000 vypočítává.

Přečíst článek

Leoš Jirman, CIO EMUN investiční společnosti

U investování do dluhopisů jsou vždy dvě rizika, která je třeba mít na paměti, říká investor Jirman

Akcie jsou nyní blízko historických maxim, kreditní přirážky jsou naopak na minimech, a právě z tohoto rizika se nyní dostane už jen malý výnos. „Stále platí, že dluhopisy jsou zajímavé pro investory i letos, je ale třeba si vždy dobře prostudovat informace k dluhopisovým fondům a vědět, o jaký typ fondu jde a jak s ním jeho portfolio manažer pracuje. Dnes je prostor právě pro aktivní portfolio managery,“ říká v rozhovoru o letošní situaci na dluhopisových trzích Leoš Jirman, partner a CIO EMUN investiční společnosti.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu, říká Jan Kotala z EKP Advisory

Přečíst článek
Na přiznání k dani z nemovitých věcí zbývají už jen tři týdny

Noví majitelé bytů či domů, zbystřete. Na přiznání k dani z nemovitých věcí zbývají už jen tři týdny

Přečíst článek
Bankovka v hodnotě 2000 korun

České prvenství. Země má nejvyšší daň z příjmu právnických osob v rámci států V4

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme