Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na stát letos pracujeme o den méně než loni. Den daňové svobody připadá na 11. června

Na stát letos pracujeme o den méně než loni. Den daňové svobody připadá na 11. června
iStock
 ČTK

Den daňové svobody v Česku letos podle Liberálního institutu připadá na 11. června, o dva kalendářní dny dříve než loni. Na stát tak Češi budou pracovat 162 dní, o den méně než loni. Rozdíl způsobuje letošní přestupný rok. Dnes o tom informoval Liberální institut, který den daňové svobody od roku 2000 vypočítává.

Reklama

Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho příjem připadá státu.

„Po koronavirových letech, kdy byl Den daňové svobody až na konci června, je pozitivní, že se posouvá směrem k začátku roku, což znamená méně přerozdělování a více peněz v našich kapsách. Sice bychom si přáli rychlejší posun, ale pravdou je, že oproti pandemickým rokům 2020 a 2021 je Den daňové svobody o dva týdny dříve a přerozdělování o desetinu menší,“ uvedl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Podle výpočtu Liberálního institutu letos za každých 20 tisíc korun, které si lidé nechají pro vlastní spotřebu, stát přerozdělí dalších 15 785 korun. Letošní datum dne daňové svobody odpovídá průměru za 25 let, po které Liberální institut termín vypočítává.

Liberální institut pro výpočet Dne daňové svobody používá metodiku zaměřenou na výdajovou stranu veřejných financí. Jsou to totiž právě výdaje, které je nutné financovat daňovými příjmy a které, v případě deficitních rozpočtů, determinují i nutnost splácet v budoucnu dluh.

Reklama

Nejkratší dobu letos na stát pracovali Švýcaři, kde den daňové svobody připadl na 24. dubna. Nejdéle si počkají ve Finsku, kde bude den daňové svobody 31. července, o čtyři dny dříve ho bude mít Francie. Průměr eurozóny připadá na 30. června, průměr Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) na 6. června.

Staré Město ve Stockholmu

Sociální i podnikatelský ráj. Čemu Švédsko vděčí za překotný nárůst miliardářů?

Dnešní Švédsko není jen příkladem štědrého sociálního státu, ale i technologickým centrem Evropy. Daří se tu start-upům a počty miliardářů v posledních letech narůstají. Jak jdou dohromady vysoké daně s čilým podnikatelským duchem?

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Čechy vytvořené bohatství masivně mizí bez náhrady do zahraničí

Česká ekonomika je stále „jako cedník“. Z okolních zemí zůstává jedinou, z níž lidmi vytvořené bohatství masivně mizí bez náhrady do zahraničí. Komentuje aktuální statistiku Světové banky ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Daňové přiznání, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Na stát letos budeme pracovat méně než loni

Letos budou Češi na stát pracovat kratší dobu než loni. Podle Liberálního institutu odevzdáme státu vše, co si prací vyděláme od 1. ledna do 17. června. Dle společnosti Deloitte, která používá jinou metodiku výpočtu, odevzdáme státu vše, co vyděláme za období od 1. ledna do 18. června.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Restaurace La Degustation Boheme, která v minulosti měla michelinskou hvězdu

Tereza Zavadilová: Stát z našich daní zaplatí luxusního Michelina. Tak ať

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme