Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejčastější chyby v elektronickém daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?
ČTK
Věra Tůmová

Nejbližší termín podání daňového přiznání, který se týká velkého počtu daňových poplatníků je už 2. května 2024. Do tohoto data musí podat daňové přiznání za rok 2023 povinně elektronicky všichni živnostníci a OSVČ. Finanční správa očekává, že letos počet elektronických podání překročí 70procentní hranici z 2,9 milionu daňových přiznání. Upozorňujeme proto na nejčastější chyby, které lidi u elektronického podání dělají.

Reklama

Necelé dva týdny zbývají do termínu 2. května, kdy musí osoby samostatně výdělečně činné, tedy OSVČ, podat elektronické daňové přiznání za rok 2023. Termín nemusí dodržet jen ti, kteří mají povinný audit nebo kterým přiznání zpracovává certifikovaný daňový poradce. Pro ty platí termín 1. července 2024. Kvůli elektronické komunikaci se státem mají ale všechny podnikající fyzické osoby od loňska zřízenou datovou schránku a mají tedy dle daňového řádu i povinnost podávat daňové přiznání elektronicky.

Výjimky z této povinnosti se už letos podle informací z Finanční správy ČR uplatňovat nemohou. „Mimořádnou toleranci listinných podání daňových přiznání u OSVČ, kterým byla v prvním kvartálu 2023 zřízena ze zákona datová schránka, nelze opakovat,“ potvrzuje generální ředitelka Finanční správy ČR Simona Hornochová. Prodloužení tolerance se nyní týká pouze lidí nad 70 let, kteří dosud s finančním úřadem elektronicky nekomunikovali. Těchto OSVČ jsou ale podle Hornochové jen jednotky tisíc.

Jaké chyby se dělají v elektronickém daňovém přiznání

Jedny z nejčastějších chyb v daňovém přiznání se týkají podle Jana Kotaly z EKP Advisory odpočtů nebo uplatňování slev. Jedná se tak například o nesprávné uplatňování slevy na manžela či manželku, pokud dotyčný měl za daný rok příjmy pod 68 tisíc korun. Je navíc nutné zkoumat, které příjmy se do tohoto limitu počítají a které nikoliv. Do limitu se započítávají především mzdy a výdělky z podnikání, ale také nemocenská a důchody. Nezapočítává se například rodičovská. Zapomínat by se ale nemělo ani na příjmy z investic jako se to stalo podle Kotaly v jednom kuriozním případě, kdy si daňový poplatník až teprve po několika letech vzpomněl na jeden svůj investiční účet, kde pobíral dividendy. Nejednalo se přitom o žádnou nezanedbatelnou sumu, protože na tomto investičním účtu bylo tehdy zainvestováno několik milionů korun.

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu, říká Jan Kotala z EKP Advisory

Od 1.ledna 2024 vejde v účinnost většina daňových a účetních změn, které schválil Parlament v rámci konsolidačního balíčku vlády. Kabinet Petra Fialy jej navrhl primárně kvůli slibované konsolidaci veřejných rozpočtů. „Množství změn, které vstoupí v platnost, ovšem bude největší za posledních 14 let. Bude to taková daňová revoluce,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz o daňových novinkách Jan Kotala, jeden ze šéfů poradenské společnosti EKP Advisory, která se specializuje na daně a účetnictví.

Přečíst článek

Další chyby v daňovém přiznání mohou podle Kotaly souviset s hypotékami. Obvykle se jedná o nesprávné uplatnění odpočtu u úroků z hypotečních úvěrů uzavřených před a po roce 2021. Před rokem 2021 bylo totiž ještě možné uplatňovat odpočty až 300 tisíc korun ročně na úrocích z hypotéky, zatímco od roku 2021 už to je jen 150 tisíc korun ročně.

Při podávání daňového přiznání elektronicky lidé rovněž zapomínají přiložit do souboru také povinné přílohy při uplatňování odpočtu. Nejčastěji se opomínají přílohy s dokumenty k úrokům z hypotéky, příspěvky na životní pojištění či penzijní připojištění a spoření. Poměrně „oblíbenou“ chybou u lidí, kteří daňové přiznání elektronicky podávají poprvé, bývá i špatný formát odesílaného elektronického daňového přiznání. „Je nutné odesílat daňové přiznání ve formátu s koncovkou .xml, nikoliv .pdf,“ připomíná Kotala.

Jak si poradit s vyplněním elektronického daňového přiznání

Elektronicky lze daňové přiznání podat dvojím způsobem. První varianta je datovou schránkou s využitím takzvaného elektronického formuláře aplikace EPO, kde jsou zahrnuté i automatické kontroly správného vyplnění. Následně, po vytvoření .xml souboru, se poplatník přihlásí do své datové schránky, zadá adresáta pomocí ID datové schránky, připojí vygenerovaný .xml soubor a odešle na příslušného správce daně.

Druhá varianta je přes portál finanční správy MOJE DANĚ (www.mojedane.cz). Tento způsob podání daňového přiznání, který už využívá přes 660 tisíc uživatelů, má být i nejrychlejší a nejsnazší. Umožňuje totiž eliminaci chyb předvyplněním jednotlivých přiznání a automatickými nápovědami a následně i kontrolou správnosti vyplnění.

Poradenství a návody s ilustračními obrázky, jak podávat daňové přiznání elektronicky, letos zveřejnila také Hospodářská komora ČR na své webové stránce komora.cz/dane. „Abychom podnikatelům usnadnili elektronickou komunikaci se státem, připravili jsme jednoduché návody jak na to. Chceme jim ušetřit čas a usnadnit práci. Návody jsou samozřejmě přístupné všem,“ konstatuje tajemník Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Podnikatele, kteří o vlastní datovce nevědí, čeká problém

Na konci roku 2023 bylo podle statistik Infomačního systému datových schránek v Česku 1 931 786 podnikajících fyzických osob. Ještě letos v lednu však bylo podle dat Finanční správy stále přes 30 tisíc podnikatelů, kteří do své datovky nevstoupili ani jednou. Ze 435 oslovených „spících datovkářů“ se pak až více než pětina přiznala, že o povinnosti podat přiznání elektronicky vůbec nevěděla nebo že nevěděla, že jim do datové schránky chodí oznámení. Finanční správa se proto od ledna pokouší tyto lidi „probouzet“ prostřednictvím emailů a SMS. Nejvíce „spících datovskářů“ je podle statistik v Praze, Středočeském kraji a dále pak na Jižní Moravě, v Moravskoslezském kraji a v Jižních Čechách.

Po uplynutí dubnového termínu pro podání přiznání k dani z příjmů v papírové podobě evidovala Finanční správa celkem 1 632 tisíc daňových přiznání, což bylo zhruba 58 procent z celkového odhadovaného počtu 2,9 milionu. Finanční správa odhaduje, že 70 procent daňových přiznání bude letos podáno elektronicky a 27 procent v papírové podobě.

Euro bankovky

Převod i posílání eur jde online už i bez skenování občanky. Nově stačí přihlášení přes Bank iD

Do digitálního světa finančních institucí, které využívají přístup prostřednictvím ověřené digitální identifikace Bank iD se nyní přidává i platební společnost EasyChange. Klienti, kteří u ní využívají přeshraničních plateb a bezhotovostního převodu vybraných deviz, mohou už i v této společnosti nově uzavírat bezpečněji rámcovou smlouvu díky přihlášení přes Bank iD.

Přečíst článek

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako běžný investor ohlídat. A není třeba panikařit, dost možná se vás povinnost podávat daňové přiznání nebo nutnost do něho zahrnovat své investice týkat nebude.

Přečíst článek

Daňové přiznání

Daně v digitální éře měly být snadné. Pro Slováky a další cizince to ale neplatí

Podat daňové přiznání i přehledy musí nejen české OSVČ, ale i cizinci, kteří zde dlouhodobě působí. S digitalizací celého procesu ale na povrch vyplynula pro cizince komplikace s přihlašováním a zjišťováním stavu osobních daňových účtů i účtů u sociální správy. Podle úřadů chyba neexistuje, podle daňových expertů i samotných zahraničních daňových poplatníků však stále trvá. Dá se to vyřešit, ale zpravidla ne zadarmo.

Přečíst článek

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Změny přichází. Projděte si základní přehled legislativních změn v daních v roce 2024

Rok 2024 bude ve znamení řady daňových změn, které přináší vládní konsolidační balíček a na něj navazující legislativní změny. Mění se sazby daní z příjmů pro právnické osoby, mizí daňové výhody pro rodiny a zaměstnance, zjednodušuje se DPH, které se dotkne prakticky každého, a narovnává se mimo jiné i systém zaměstnaneckých benefitů a upravují se daňová pravidla kolem pracovníků na dohody a u OSVČ. Ve spolupráci s daňovými experty společnosti Moore Acounting CZ a BDO zde přinášíme stručný přehled nejzásadnějších změn, které nás čekají v roce 2024.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Daňové přiznání

Daně v digitální éře měly být snadné. Pro Slováky a další cizince to ale neplatí

Přečíst článek
Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Termín pro podání daňového přiznání na papírovém formuláři je dnes. Koho se týká?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme