Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viníky vysokých cen potravin hledá i rakouská vláda, vyslechla 1500 dodavatelů

Viníky vysokých cen potravin hledá i rakouská vláda, vyslechla 1500 dodavatelů
Profimedia
 ČTK

Rakouská vláda se nechce smířit s vysokými cenami potravin. Zve si proto na příští dny k rozhovorům zástupce potravinářského sektoru a experty, uvedla agentura APA. Vysoké ceny potravin se snaží řešit i česká vláda. Ceny potravin v Rakousku se meziročně zvýšily méně než v České republice, ukázal průzkum.

Reklama

Podle ministra sociálních věcí Johannese Raucha z rakouské strany Zelených jsou vysoké ceny potravin nepochopitelné. Rakouští sociální demokraté (SPÖ) a rakouský odborový svaz ÖGB tvrdí, že za růst cen může zdražování ze strany podniků. Institut Momentum, který má blízko k odborům, spočítal, že tři čtvrtiny domácí inflace plynou do vyšších zisků firem.

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Pro jídlo se jezdí do Polska. U sousedů pravidelně nakupuje čtvrtina Čechů, ukázal průzkum

Zhruba čtvrtina Čechů pravidelně jezdí na nákupy do zahraničí, a to i několikrát týdně. Dalších 22 procent tam nakupuje nahodile, maximálně dvakrát do roka. Nejčastěji lidé směřují do Polska, druhé nejoblíbenější je v tomto ohledu Německo. Většinou si čeští zákazníci vozí ze sousedních zemí čerstvé a trvanlivé potraviny a rovněž se zásobují tamním masem, uzeninami a lahůdkami. Průměrná hodnota jednoho přeshraničního nákupu je 2829 korun. Vyplynulo to z průzkumu, který pro Asociaci malých a středních podniků ČR (AMSP) provedla agentura Ipsos mezi 3047 respondenty ve věku 18 až 65 let z celého Česka.

Přečíst článek

Ministerstvo sociálních věcí se podivuje, proč je růst cen potravin výrazně vyšší než už tak vysoká celková míra inflace. Spolkový úřad pro hospodářskou soutěž (BWB) zahájil vyšetřování a nedávno vyslechl 1500 dodavatelů z oblasti obchodu s potravinami, uvedlo ministerstvo.

Diskuse by měla vyjasnit otázku, zda je zvyšování cen skutečně oprávněné, nebo zda je potřeba zasáhnout. Podle Institutu Momentum jsou zisky domácích podniků v Rakousku hnací silou inflace více než téměř ve všech ostatních zemích eurozóny.

Pečivo podraží

Lukáš Kovanda: Pšenice je nyní levnější než před invazí. Pečivo by správně mělo zlevňovat

Pšenice je v Česku poprvé levnější než před invazí, mouka však v obchodech zůstává o 40 procent dražší a pšeničné pečivo je stále o takřka 30 procent dražší. Pečivo by tedy správně mělo zlevňovat.

Přečíst článek

Podle výzkumného ústavu Agenda Austria, který má blízko k potravinářům, se ale ceny potravin v Rakousku v průběhu roku zvýšily méně výrazně než ve většině ostatních zemí EU. Nárůst o 14,6 procenta byl výrazně nižší než například v Německu, ale také nižší než v okolních zemích, a sice v Maďarsku, na Slovensku, ve Slovinsku nebo v České republice.

Kontroly cen potravin dopadly ještě hůř, než se čekalo, přiznal Nekula.

Předražené potraviny. Kontroly cen dopadly ještě hůř, než se čekalo, přiznal Nekula

Výsledky kontrol cen potravin České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou horší, než se očekávalo. Při jednání meziresortní komise k vysokým cenám potravin to na Twitteru uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na tiskové konferenci poté řekl, že dochází k masivnímu porušování potravinového práva a rovněž zákona na ochranu spotřebitele, a to včetně nekalých obchodních praktik. Kontroly mají podle něho pokračovat.

Přečíst článek

V Rakousku tvoří potraviny více než desetinu výdajů domácností, uvádí APA.

Český ministr zemědělství Zdeněk Nekula chce, aby se do kontrol cen potravin v obchodech mohl zapojit i Specializovaný finanční úřad, který může kontrolovat i marže. V polovině května by se měla znovu sejít meziresortní pracovní skupina, která se zabývá vysokými cenami potravin. Podle Nekuly se čeká na výsledky prověřování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Surový cukr na světových trzích dál zdražuje.

Cukr nad zlato, jeho cena je nejvyšší od roku 2012. Jsou za tím obavy, zda ho bude dost

Surový cukr na světových trzích dál zdražuje, termínový kontrakt s dodáním v květnu se dnes dopoledne vyšplhal až nad 24,60 centu (5,27 koruny) za libru (asi 0,45 kg), což je nejvíce od roku 2012. V přepočtu je to zhruba 11,65 koruny za kilogram. Ukazují to záznamy z globální komoditní burzy ICE. Za růstem jsou podle analytiků obavy, zda bude kvůli slabší produkci v některých částech světa cukru dostatek.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) v čele ministerstva zemědělství vystřídá Výborný

AKTUALIZOVÁNO: Konec po roce a půl. Nekulu v čele ministerstva zemědělství vystřídá Výborný

Přečíst článek
předseda vlády Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si zrušením nejnižší sazby DPH „přihraje“ 24 miliard, zdraží ale vodu a léky

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Proč se vláda zdráhá snížit DPH na potraviny, když ji máme jednu z nejvyšších v EU?

Lukáš Kovanda: Proč se vláda zdráhá snížit DPH na potraviny, když ji máme jednu z nejvyšších v EU?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme