Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konaly se tu kontroverzní orgie. Nyní jsou ostrovy miliardáře Epsteina na prodej

Ostrovy z pozůstalosti po Jeffreym Epsteinovi jsou na prodej
Modlin Group
Stanislav Šulc
sta

Dvojice soukromých ostrovů z pozůstalosti kontroverzního finančníka, který spáchal sebevraždu ve vězení, když čekal na soud kvůli řadě sexuálních deliktů, má cenovku 125 milionů dolarů. Je to úplně nesmyslná částka, která se neopírá o realitu, tvrdí řada realitních odborníků oslovených agenturou Bloomberg.

Reklama

Dvojice exkluzivních soukromých ostrovů v amerických Panenských ostrovech nabízející nepřeberné množství využití. Tak nabízí dvojici vskutku kouzelných ostrovů Little Saint James a Great Saint James luxusní realitka Modlin Group. Cena je 125 milionů dolarů a za to kupec dostane mimo jiné šest pláží, téměř šest mil pobřeží, řadu menších nemovitostí, to vše v srdci Karibiku.

Lákavé? Na první pohled možná ano, zvlášť když byty v Praze stojí tolik, co stojí. Ale co už realitní společnost neprozrazuje, je skutečnost, že se jedná o prodej dvojice ostrovů z pozůstalosti kontroverzního podnikatele Jeffreyho Epsteina, který spáchal sebevraždu v cele předběžného zadržení, kde čekal na soud kvůli řadě sexuálních deliktů. A to včetně kuplířství a zneužívání mladistvých, k nimž mělo docházet právě na ostrově Little Saint James, upozorňuje agentura Bloomberg.

Předražené, a to pořádně

A tím kontroverze zdaleka nekončí. Bloomberg oslovil řadu realitních odborníků s dotazem, zda je cenovka adekvátní nabízeným nemovitostem. A podle všeho částka 125 milionů dolarů aktuální realitě na nemovitostním trhu neodpovídá.

Menší ostrov Epstein podle Bloombergu koupil v roce 1998 za 7,95 milionu dolarů. Větší pak v roce 2016 za 22,5 milionu. „To znamená, že celkově zaplatil jen nějakých 30,5 milionu dolarů. Určitě tam také něco nainvestoval, tak můžeme odhadovat, že Epstein celkově utratil nějakých 35 milionů dolarů. Pokud tedy chcete prodávat oba ostrovy najednou, férová cena by měla být 70 milionů dolarů,“ uvedl pro Bloomberg Farhad Vladi, majitel společnosti Vladi Private Islands věnující se prodeji soukromých ostrovů. „Podle mě to je opravdu předražené. Podobné položky se naceňují hlavně podle podobných prodejů, a podíváte-li se na ostrovy prodané v poslední době, částka 125 milionů dolarů je úplně mimo,“ dodal Vladi.

Není přitom zdaleka jediným odborníkem, který se nad nabídkovou cenou pozastavuje. „Když ten větší ostrov Epstein pořídil v roce 2016 za 22,5 milionu, jak za něj může realitka nyní požadovat 75 milionů dolarů?“ ptá se Edward Childs z realitní kanceláře Smiths Gore.

superjachta

Sankce proti oligarchům jsou chabé, čelí jim pouze polovina z dvacítky nejbohatších Rusů

Sankce západních zemí namířené proti ruským oligarchům mají otřást jejich postavením a přimět je, aby využili svůj vliv a přiměli prezidenta Vladimira Putina změnit své válečné plány. Jenže z dvaceti nejbohatších Rusů se dosud uvalené sankce týkají jen poloviny z nich, přičemž na žádném sankčním seznamu EU, USA či Británie nejsou hned čtyři z pěti nejmovitějších ruských boháčů, spočítala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Sem s rodinou jet nechcete

Vladi navíc poukazuje na reputační problém celé potenciální transakce. „Neumím si představit, že bych na ten ostrov jel se ženou a rodinou a že bychom si tu návštěvu užili,“ odhaduje obchodník se soukromými ostrovy.

Část odborníků se přesto prodeje i poptávané ceny zastává. „Prodejci si určitě udělali detailní průzkum prodejů za posledních deset let. Myslím, že vzhledem k tomu a také s přihlédnutím k aktuální nabídce v tomto segmentu, tak ta cena je poměrně přesná,“ myslí si hlavní prodejce Christie’s International Real Estate Nick Bailey. Nic podobného takto okamžitě k dispozici totiž podle brokerů v současnosti na trhu není.

San Jose

Po Balkánu míří developer UDI Group také do Latinské Ameriky. Chystá tam miliardové investice

Český developer míří do Latinské Ameriky. UDI Group plánuje v Panamě, Kostarice nebo Kolumbii investovat v následujících čtyřech letech řádově tři miliardy korun. Jen investice do prvního projektu v Kostarice přestavuje více než 350 milionů korun.

Přečíst článek

Jiří Nouza

Šéf svazu stavebníků Nouza: Ocel či dřevo už nezlevní. Investoři si připlatí

Hlavním problémem českého stavebnictví není nedostatek ukrajinských dělníků. Je jím extrémní zdražení surovin a energií. Ceny materiálů se už nikdy nevrátí na původní úroveň, říká prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. O stavební zákon se ještě povede bitva, ministr Ivan Bartoš podle něj svými změnami spíše vytváří nejistotu a zmatek. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německo, Sasko

V Německu zuří opravdová realitní krize. Ceny bytů a domů spadly na šedesátileté dno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme