Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Velké americké banky zbohatly. Těžily z růstu úrokových výnosů

JP Morgan a Wells Fargo meziročně zvýšily zisk
ČTK
 ČTK

Americká investiční banka JP Morgan Chase & Co. ve třetím čtvrtletí zvýšila zisk na 13,15 miliardy dolarů (308 miliard korun) z 9,74 miliardy ve stejném období loni. Těžila z vyšších úrokových sazeb, které zvedly její příjmy z úvěrů. Vyšší zisk vykázala za třetí kvartál i konkurenční banka Wells Fargo.

Reklama

Zvyšování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky (Fed) posílilo čisté úrokové výnosy bank, tedy rozdíl mezi tím, co banky vydělají na úvěrech a co vyplácejí za vklady. JPMorgan Chase & Co. vykázala další rekordní čtvrtletí čistých úrokových výnosů a zvýšila svou prognózu pro letošní rok.

Čisté úrokové výnosy, které jsou hlavním zdrojem příjmů JP Morgan, dosáhly za tři měsíce do 30. září 22,9 miliardy dolarů, což je nad očekáváním analytiků. Největší americká banka uvedla, že v letošním roce očekává, že z tohoto zdroje příjmů získá 88,5 miliardy dolarů.

Americké akcie do konce roku porostou. O zdravý růst ale nepůjde, míní analytik

„Ve výsledku se schází vícero argumentů, spíše technické povahy, proč by měly letos trhy pokračovat v růstu i přes to, že ekonomický fundament tento růst plně nepodporuje,“ píše ve svém komentáři analytik BHS Timur Barotov.

Přečíst článek

Zisk JP Morgan podpořila také květnová akvizice banky First Republic Bank, která do její rozvahy přidala úvěry v hodnotě zhruba 173 miliard dolarů.

„Uvědomujeme si, že tyto výsledky těží z nadměrného zisku z čistých úrokových výnosů i z nižších než běžných úvěrových nákladů, které se časem normalizují,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Jamie Dimon. Varoval však, že války na Ukrajině a na Blízkém východě mohou mít dalekosáhlé důsledky. „Toto je možná nejnebezpečnější období, jaké svět zažil za poslední desetiletí,“ řekl Dimon.

Dařilo se i konkurenci

Konkurenční banka Wells Fargo ve třetím kvartálu zvýšila čistý zisk meziročně na 5,77 miliardy dolarů z 3,59 miliardy. Úrokové výnosy, které stouply o osm procent na 13,1 miliardy dolarů, také překonaly odhady analytiků. Banka se sídlem v San Francisku opět zvýšila celoroční výhled, protože nadále těží z vyšších úrokových sazeb.

„Ačkoli ekonomika je i nadále odolná, pozorujeme dopady zpomalující se ekonomiky, kdy se snižují zůstatky úvěrů a mírně se zhoršuje situace v oblasti úvěrů,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Charlie Scharf.

Jan Čermák

Zemětřesení u Soukupa. Chceme firmu zachránit, tvrdí nový spolumajitel Empresy Jan Čermák

Do mediálního domu Jaromíra Soukupa vstoupil nový účastník, Jan Čermák. Ten se dlouhodobě věnuje vymáhání nesplácených pohledávek. Čermák je známý především svou účastí v případu investiční skupiny Arca slovenského investičního predátora Pavola Krúpy. Čermák v tomto právně složitém případu zastupuje zájmy mnoha věřitelů s pohledávkami v řádu miliard korun. Nyní se vložil do situace kolem zadluženého mediálního podnikání Jaromíra Soukupa, majitele televize Barrandov a mnoha jiných společností, včetně zastřešující společnosti Empresa Media. Soukup je mediálně velmi činný a veřejně známý, z pozice majitele je moderátorem mnoha televizních pořadů své televize. Newstream.cz získal exkluzivní vyjádření nového spolumajitele Soukupovy skupiny, Jana Čermáka.  

Přečíst článek

Čistý zisk Citigroup se oproti předchozímu roku zvýšil o dvě procenta na 3,5 miliardy dolarů, přičemž zisk na akcii zůstal stabilní na úrovni 1,63 dolaru. Výsledek třetí největší americké banky překonal odhady především díky posílení investičního bankovnictví. Na druhé straně se banka potýkala s vysokými opravnými položkami na ztráty z úvěrů a se zvýšenými náklady. Ty téměř pohltily růst výnosů.

Analytici ale v průměru očekávali propad zisku. Tržby banky se zvýšily o devět procent na více než 20 miliard dolarů. I zde si banka vedla lépe, než analytici v průměru očekávali.

Výsledky tří velkých amerických bank poskytují první pohled na to, jak se americkým spotřebitelům a podnikům daří v prostředí vyšších a dlouhodobějších úrokových sazeb. Příští týden budou reportovat Bank of America, Goldman Sachs a Morgan Stanley.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

JPMorgan Chase, sídlo

Rozdílné čtvrtletní výsledky velkých amerických bank. JPMorgan Chase zvýšila zisk

Přečíst článek
Agentura Fitch varuje před snížením ratingu desítek bank včetně JP Morgan

Další turbulence pro americký trh? Agentura Fitch varuje před snížením ratingu desítek bank, včetně těch největších

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme