Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozdílné čtvrtletní výsledky velkých amerických bank. JPMorgan Chase zvýšila zisk

JPMorgan Chase, sídlo
ČTK
 ČTK

Americká banka JPMorgan Chase zvýšila v prvním čtvrtletí zisk meziročně na 13,42 miliardy dolarů (319 miliard Kč) z 12,62 miliardy. Pomohly jí vyšší příjmy z úroků. Její akcie po oznámení odepsaly před zahájením dnešního obchodování čtyři procenta. Konkurentu Wells Fargo zisk naopak kvůli nižším výdělkům z úroků od klientů klesl a dolů zamířily i jeho akcie.

Reklama

„Řada ekonomických ukazatelů je nadále příznivá. Při pohledu do budoucna však zůstáváme ostražití vůči řadě významných nejistých sil,“ uvedl generální ředitel JPMorgan Jamie Dimon a poukázal na geopolitické napětí a přetrvávající inflaci.

Rostoucí úrokové sazby ve Spojených státech pomohly věřitelům zvýšit čistý úrokový výnos, tedy rozdíl mezi tím, co banky vydělají na úvěrech a co vyplatí za vklady.

Sídlo banky Société Générale poblíž Paříže

Banka Société Générale se zbaví jedné ze svých divizí. Za miliardy jí prodá konkurenci

Francouzská banka Société Générale prodá za 1,1 miliardy eur (bezmála 28 miliard korun) svou divizi Equipment Finance, která se zabývá financováním profesionálního vybavení, konkurenční bankovní skupině BPCE. Banka uvedla, že si ponechá aktivity v České republice a na Slovensku. V Česku firma vlastní Komerční banku.

Přečíst článek

Na opravné položky k úvěrovým ztrátám si JPMorgan vytvořila rezervu ve výši 1,88 miliardy dolarů, zatímco loni to bylo 2,28 miliardy. Celkové tržby banky v prvním kvartálu vzrostly o devět procent na 41,93 miliardy dolarů.

Pokles u Wells Fargo

Zisk Wells Fargo ve čtvrtletí klesl o více než sedm procent na 4,62 miliardy dolarů. Její čisté úrokové výnosy se ve čtvrtletí snížily o osm procent v důsledku dopadu vyšších úrokových sazeb na náklady financování, včetně dopadu přechodu zákazníků na vkladové produkty s vyšším výnosem.

Tržby ve výši 20,86 miliardy dolarů překonaly odhad 20,20 miliardy dolarů. Banka v prvních třech měsících roku vyčlenila 938 milionů dolarů jako rezervu na úvěrové ztráty.

Sídlo Evropské centrální banky

Investoři věří více Evropě než Spojeným státům

Evropské dluhopisy lákají investory na úkor amerických bondů. Může za to paradoxně horší výhled evropské ekonomiky, který donutí Evropskou centrální banku snižovat úrokové sazby dříve a rychleji.

Přečíst článek

Akcie Wells Fargo před zahájením obchodování ztrácejí jedno procento. Od začátku roku ale mají akcie k dobru více než 15 procent, čímž překonávají devítiprocentní výnos širšího indexu S&P 500.

Nižší zisk má i banka Citigroup

Čistý zisk Citigroup za tři měsíce do 31. března klesl na 3,4 miliardy dolarů ze 4,6 miliardy dolarů ve stejném období loni. Banka vynaložila více prostředků na odstupné pro propuštěné zaměstnance a vyčlenila peníze na doplnění vládního fondu pojištění vkladů. Tržby v prvním čtvrtletí klesly o dvě procenta na 21,1 miliardy dolarů.

Akcie Citigroup přidávají před zahájením obchodování 1,3 procenta. Od začátku roku jsou v plusu 14,5 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Banka Capital One kupuje vydavatele kreditních karet Discover za 35 miliard dolarů

Konkurence pro JPMorgan? V USA vzniká nový bankovní gigant, prsty v tom má i Buffett

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme