Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemětřesení u Soukupa. Chceme firmu zachránit, tvrdí nový spolumajitel Empresy Jan Čermák

Jan Čermák
Michael Tomeš / Týdeník Hrot
Dalibor Martínek

Do mediálního domu Jaromíra Soukupa vstoupil nový účastník, Jan Čermák. Ten se dlouhodobě věnuje vymáhání nesplácených pohledávek. Čermák je známý především svou účastí v případu investiční skupiny Arca slovenského investičního predátora Pavola Krúpy. Čermák v tomto právně složitém případu zastupuje zájmy mnoha věřitelů s pohledávkami v řádu miliard korun. Nyní se vložil do situace kolem zadluženého mediálního podnikání Jaromíra Soukupa, majitele televize Barrandov a mnoha jiných společností, včetně zastřešující společnosti Empresa Media. Soukup je mediálně velmi činný a veřejně známý, z pozice majitele je moderátorem mnoha televizních pořadů své televize. Newstream.cz získal exkluzivní vyjádření nového spolumajitele Soukupovy skupiny, Jana Čermáka.  

Reklama

S jakým záměrem vstupujete do mediální skupiny Jaromíra Soukupa?

Pomoci mu věci zklidnit, obnovit důvěru zejména u věřitelů, partnerů, zaměstnanců. To v praxi znamená hlavně postupně vypořádat dluhy. A současně s tím zhodnocovat životaschopná aktiva. Třeba TV Barrandov má velký potenciál.

Je známo, že pan Soukup má řadu nesplacených půjček. Můžete upřesnit, o jaký objem peněz se jedná a v jakých jeho firmách? Kdo jsou věřitelé?

Bavíme se o stovkách milionů korun, postupně to projdeme do detailu. Hlavní věřitelé jsou obecně známí – v roli zajištěných věřitelů je tam nyní ČSOB + Gomanold (s pohledávkou koupenou od Unicredit) + LitFin s pohledávkou koupenou od Banky CREDITAS. A pak závazky z obchodního styku, například České Radiokomunikace a reklamní agentury jako je třeba Knowlimits.

Soukupovo mediální impérium tahá z bryndy investor s pohledávkami Čermák

Soukup přišel o půlku Barrandova a spol. Propadla moravskému obchodníkovi s dluhy

Poloviční podíl ve společnosti Empresa Media, která vlastní Barrandov Televizní Studio nebo vydává časopisy Týden a Instinkt, získal od Jaromíra Soukupa majitel firmy Servis-24 Jan Čermák. Zároveň se stal druhým jednatelem Empresy vedle Soukupa. Pro všechny důležité kroky bude nyní potřeba podpisu obou jednatelů. Vyplývá to z notářských zápisů transakcí. Hodnotu transakce ani jedna strana nezveřejnila.

Přečíst článek

Přebíráte za Empresu dluhy? V jaké výši? Nebo do ni přinášíte peníze? Kolik?

Máme manažerskou, organizační roli. Pomáháme nacházet dohody s věřiteli, případně dokážeme nějaké nové financování dojednat.

Jaký bude nyní scénář vývoje? Budete vstupovat i do dalších aktivit Jaromíra Soukupa? Nebo je účelem stabilizovat hospodaření Empresy?

Měl bych stejným podílem jako do Empresa Media vstoupit i do IMP a Médea. To by se mělo dořešit v horizontu týdnů.

Jaký bude váš další postup, začnete vyjednávat s věřiteli? S jakým cílem?

Ano, to je klíč ke všemu. Najít řešení, které budou věřitelé akceptovat, aby Empresa dál fungovala a využívala zase svého potenciálu.

Jaký je cílový záměr? Chcete Empresu převzít celou, nebo naopak vypořádat dluhy a stáhnout se?

Můj jediný cíl je Empresu ozdravit.

Prezident Miloš Zeman uděloval 28. října 2019 na Pražském hradě státní vyznamenání. Na snímku je podnikatel, mediální magnát a moderátor Jaromír Soukup

Médea Jaromíra Soukupa opět čelí insolvenčnímu řízení. Nyní chtějí zpět desítky milionů velcí hráči – ČT a Prima

Firma Médea podnikatele Jaromíra Soukupa opět čelí insolvenčnímu návrhu. Podaly ho Česká televize (ČT) a firma Media Club z mediální skupiny Prima, kterým podle návrhu Médea dluží zhruba 30 milionů korun za poskytnutí reklamního prostoru. Vyplývá to z informací, které byly dnes zveřejněny v insolvenčním rejstříku. Upozornil na to server Mediaguru.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme