Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Veganské máslo, mléko či „netuňák“? Zapomeňte, Brusel je proti

Používání názvů jako je veganské máslo je podle MZe porušení nařízení EU
ČTK
 ČTK

Označování rostlinných alternativ potravin jako například vegetariánské máslo, vejce nebo alternativa mléka je podle ministerstva zemědělství (MZe) porušením unijních nařízení. Stanovisko, které není právně závazné, zveřejnila koncem ledna Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Upozornila na to organizace ProVeg Česko, která se zaměřuje na zvyšování povědomí o rostlinných alternativách potravin.

Reklama

ProVeg má k dispozici právní rozbor, podle kterého ministerstvo výrobcům fakticky sděluje, že mají názvy svých výrobků buďto změnit nebo počítat s tím, že se budou muset kvůli ochraně svých práv obrátit na soud.

Rozhodovat budou soudy

Potravinářská inspekce uvedla, že některá označování alternativ potravin porušují nařízené o organizaci trhů se zemědělskými produkty nebo nařízení o poskytování informací o potravinách. Podle inspekce se při kontrolách bude posuzovat kromě názvů i celková prezentace potraviny včetně grafického znázornění a stanovisko MZe má pouze informativní charakter.

Pes může klidně být vegan, tvrdí vědci

Udělat z masožravého zvířete vegetariána je novým trendem miliardového průmyslu výživy domácích mazlíčků. Průmyslový výzkum kupodivu dosáhl dokonce toho, že nepřirozená strava zvířatům vyhovuje, pokud je dobře vyvážená, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Závazný výklad právních předpisů při jejich aplikaci na konkrétní případ mohou provádět pouze nezávislé soudy. Jakýkoli jiný výklad právního předpisu má pouze informativní význam a není právně relevantní," uvádí SZPI.

Netuňák, nemléko, nemed je špatné označení

Stanovisko se týká potravin, které se na trh uvádí jako alternativy produktů živočišného původu. V ČR například společnost Nestlé prodává alternativu tuňáka na bázi hrachového proteinu nazvanou Vuňák, která patří pod její značku Garden Gourmet. Pod stejnou značkou prodává také veganskou alternativu vajec vyrobenou ze sójové bílkoviny.

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Stanovisko MZe uvádí, že použití označení jako netuňák nebo hrachový tuňák jsou porušení nařízení EU, protože označení tuňák je vymezeno pro rybu. Podobně považuje za porušení unijních nařízení i označení potravin jako veganská smetana, napodobenina jogurtu, nemléko nebo například nemed.

Podle organizace ProVeg je problematické to, že MZe jako protiprávní označila používání označení jako rostlinná alternativa k různým druhům potravin. Uvádí, že se to rozchází s již dřívějším rozhodnutím českého soudu, který takový druh označení doporučil. Podle mluvčí organizace Evy Hemmerové je například název rostlinná alternativa ke smetaně určená k vaření věrohodný a jasně udává, jak produkt použít v kuchyni.

Grilování - ilustrační foto

Biohacking: Vegetariánům a veganům chybí vitamin B3. Hrozí jim deprese

Vitamin B3 je pro tělo zcela zásadní a jeho nedostatek způsobuje několik nemocí i nárůst nebezpečí srdečních chorob, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vyvážená strava zajišťuje dostatečný přísun této látky. Problémy však mohou mít například vegetariáni.

Přečíst článek

Právní analýza, kterou vypracovala advokátní kancelář Plicka & Partners, uvádí, že závěry MZe nejsou dostatečně odůvodněny. „To je z hlediska základních principů práva velice netradiční, neboť bez znalosti úvah, kterými se orgán veřejné moci řídil, není ani možné příslušné závěry právně přezkoumat," uvedl advokát Robert Plicka, který je jedním z autorů.

Výrobci potravin se podle analýzy budou muset případně obrátit na správní soud. „Protože soudní přezkum správních rozhodnutí logicky předpokládá existenci nějakého správního rozhodnutí, bude si konkrétní výrobce nejprve muset projít dvojinstančním správním řízením, ve kterém se bude bránit uložení opatření/pokuty ze strany SZPI," stojí v analýze.

Francouzka pije víno

Biohacking: Jak jíst, pít a nestárnout jako Francouzi

Anti-age je buzzword posledních let. Stárnou silné ročníky, takže výzkum o tom, jak zlepšit či dokonce oddálit stárnutí, jede na plné obrátky. V dalších dílech seriálu Biohacking se podíváme na poslední anti-age metody.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) komentuje ceny cukru. Sníměk pochází z února.

AKTUALIZOVÁNO: Cukr v Česku zdražil o 98 procent. Nejvíce v EU, hlásí Eurostat

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Bod zlomu? Inflace v EU klesla pod deset procent, Česko má ale třetí nejvyšší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme