Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace se v únoru přiblížila 11 procentům, shodují se ekonomové

peníze, ilustrační foto
Stanislav Šulc / Newstream

Meziroční inflace se v únoru dostala nad 10 procent, podle ekonomů stoupla na 10,3 až 10,6 procenta z lednových 9,9 procenta. V dalších měsících by podle analytiků měla dál růst. Oficiální odhad inflace zveřejní Český statistický úřad 10. března.

Reklama

Růst cen v únoru přitom pokračoval v téměř všech složkách spotřebního koše, přičemž se to týká především pohonných hmot, potravin a nákladů na bydlení včetně energií. Inflace by podle ekonomů v nejbližších měsících měla nadále růst a podle některých může překonat i hranici 11 procent. Nad desetiprocentní hranicí byla inflace naposledy v červenci 1998. 

„U spotřebitelských cen za únor počítáme s jejich dalším zvýšením. To bude oproti lednu mírnější zejména v případě energií, kde po lednovém skoku čekáme jen mírnější zdražení. Aktuální oslabení koruny a výhled na ceny energií a ropy ukazují pro další měsíce vysokou šanci dosažení meziročního tempa inflace 11 procent,” uvedl ekonom Komerční banky Michal Brožka. „V nejbližších měsících se celková inflace pravděpodobně přiblíží k 11 procentům, než začne pouze pozvolna zpomalovat,” uvedl i analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht.

Nikl, kov,

Ruský nikl světu chybí. Trh s kovem dnes zkolaboval

Londýnská burza musela zastavit obchodování s niklem, protože jeho cena vzrostla o bezprecedentních 250 procent, uvádí Bloomberg. Tradiční „výrobní“ kov se pomalu mění v „drahý“ kov. Cena niklu, který je zásadní pro výrobu například baterií pro elektrovozy, za uplynulé dny vystoupala z 25 tisíc dolarů na více než 100 tisíc dolarů za tunu.

Přečíst článek

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský se domnívá, že cenový růst zřejmě opět provázel většinu položek napříč spotřebním košem. „Domníváme se, že meziměsíční růst inflace podpořily zejména vyšší ceny potravin, vyšší náklady vlastnického bydlení a sezonní zdražení dovolených. V dopravě se po dvou klesajících měsících opět vydaly nahoru ceny pohonných hmot, které se tak přidaly k pravděpodobně pokračujícímu růstu cen automobilů. I k očekávanému navýšení meziroční inflace do dvouciferných hodnot zřejmě přispělo hlavně zrychlení růstu cen potravin a nákladů na bydlení,” uvedl.

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka nejvíce do meziroční inflace v únoru opět přispíval oddíl bydlení, voda, energie, paliva a to jak kvůli razantnímu růstu cen energií, tak i kvůli imputovanému nájemnému. „Významným přispívatelem do inflace byl v únoru opět i oddíl doprava a to jak kvůli vysokým cenám pohonných hmot, tak i kvůli růstu cen automobilů. V neposlední řadě začnou do inflace stále více přispívat i dražší potraviny,” uvedl. Velmi silný růst inflace lze podle něj očekávat v březnu a to s ohledem na prudký růst cen ropy a zemního plynu na světových trzích a oslabení koruny.

Ceny benzinu 5. března 2022

Cena barelu ropy vzroste nad 200 dolarů, sázejí se obchodníci

Cena ropy v obavách ohledně přerušení dodávek suroviny prudce roste, podle komoditních obchodníků míří k rekordní hodnotě.

Přečíst článek

„Z meziročního pohledu by měla inflace zrychlit z 9,9 na zhruba 10,5 procenta. V těchto číslech však ještě nebudou obsaženy další proinflační faktory z titulu ruské agrese vůči Ukrajině, která vedla ke skokovému růstu cen řady komodit a posune tak velmi pravděpodobně březnovou inflaci nad 11 procent,” uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. V únoru podle něj dále zrychlily ceny pohonných hmot, a to meziměsíčně o zhruba tři procenta. Meziroční růst ale bude podle Seidlera činit téměř 30 procent. „Také ceny potravin po silném lednovém růstu cen patrně dále zdraží, ačkoli mírněji. Z meziročního pohledu tak jejich dynamika dále mírně zrychlí směrem k šesti procentům,” dodal.

Úřad práce, ilustrační foto

Volných pracovních míst opět přibylo. Pomoct mohou uprchlíci z Ukrajiny

Podíl nezaměstnaných se v únoru snížil proti lednu o 0,1 procentního bodu na 3,5 procenta, meziročně je o 0,8 procentního bodu níž. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Rekordní byl počet volných pracovních míst, který stoupl o více než 12 tisíc na téměř 364 tisíc.

Přečíst článek

Inflace, ilustrační foto

Válka zvýší v Česku inflaci a zpomalí růst, to je jisté, míní ekonomové

Míra ekonomického dopadu ruské invaze na Ukrajinu se bude odvíjet od rozsahu a doby trvání konfliktů. Další nárůst inflace a zpomalení růstu je ale podle oslovených analytiků jistý. „Pokud ale válka skončí do konce roku čeká nás růst, možná i přes čtyři procenta," míní analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Přečíst článek

Pavel Švagr, šéf SSHR

Chovejte se uvážlivěji, nenavyšujte si marže, vyzval prodejce pohonných hmot šéf správy hmotných rezerv

Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr vyzval distributory a prodejce pohonných hmot, aby přistupovali ke zvyšování cen uvážlivě a nenavyšovali neobjektivně marže. Situaci kolem dodávek ropy a ropných produktů na český trh SSHR monitoruje, v tuto chvíli je situace se zásobováním v normálu, řekl Švagr po jednání Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO).

Přečíst článek

Kombajn, ilustrační foto

Chleba a rohlíky zdraží, cena pšenice je na rekordu

Cena základních pekařských výrobků jako je chleba a rohlíky v Česku kvůli ruské invazi na Ukrajinu, rekordním cenám pšenice na komoditních burzách i několikaměsíčním potížím s cenami energií vzroste. Očekává to jak Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, tak někteří analytici. Cena potravinářské pšenice na burze v Paříži, která je určující pro ceny pšenice a mouky v Česku, v pondělí stoupla na nový historický rekord, v přepočtu až 11 580 korun za tunu.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k inflaci čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

nákupy, ilustrační foto

Retail má před sebou ještě řadu hubených měsíců. Obrat přijde asi až příští rok

Přečíst článek
Foot Locker

Maloobchod se zvedá, na úroveň před covidem ale nedosáhl. A kvůli inflaci se to hned tak nestane

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme