Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tenze na Ukrajině sráží ruské akcie i rubl. Výprodeje stíhají i bitcoin

Ruské tanky
ČTK

Hlavní index ruských akcií odepsal více než šest procent a výrazně dolů zamířil i ruský rubl, který je k dolaru na nejnižších hodnotách od podzimu 2020. Podle analytiků je za tímto propadem citelné zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem. Výprodeje stíhají také kryptoměny.

Reklama

Za tímto propadem je citelné zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem. Rusko se zřejmě chystá napadnout Ukrajinu, přestože Moskva opakovaně odmítá, že by něco takového plánovala. Dolar se v pondělí prodával za 78,20 rublu, a vykazoval tak růst o 0,9 procenta. Naposledy byl tak vysoko v říjnu 2020. Ještě loni na podzim stačilo na nákup jednoho dolaru kolem 70 rublů. Euro se ve stejnou dobu prodávalo za 88,55 rublu a vykazovalo růst o 0,6 procenta. Pohybuje se tak blízko maxima z loňského jara.

Ruské tanky po příjezdu do Běloruska.

USA a Británie kvůli hrozící ruské invazi stahují diplomaty z Ukrajiny, EU vyčkává

Spojené státy nařídily rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví na Ukrajině, aby opustily zemi kvůli hrozící ruské invazi, píše Reuters. Podle televize BBC začala zaměstnance svého zastupitelského úřadu v Kyjevě stahovat rovněž Británie, odejde jich asi polovina. Evropská unie zatím k podobným krokům nevidí důvod, vzkázal šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Ukrajina označila rozhodnutí Washingtonu za předčasné a přehnané.

Přečíst článek

Obavy, že Rusko napadne Ukrajinu sráží také kryptoměny. Bitcoin odepsal kolem sedmi procent a dostal se pod 34 tisíc dolarů. Nejznámější kryptoměna je tak nejníže od loňského 25. července a zhruba 51 procent pod svým dosavadním maximem, na které vystoupala loni v listopadu. Prudce oslabuje i druhá největší kryptoměna ethereum.

Zvýšená kolísavost je u cen ruských aktiv patrná už několik týdnů, v posledních dnech ale napětí mezi Ruskem a Západem vygradovalo. Spojené státy v neděli oznámily, že nařizují rodinám diplomatů, aby opustily Ukrajinu.

Kazachstán protesty

Kvůli plynu jsou v Kazachstánu násilné nepokoje, v ulicích mrtví, míří tam ruští vojáci

Kazachstánem zmítají nepokoje, které původně začaly jako protesty proti zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG), levnější alternativy k benzínu. V celé zemi byl včera vyhlášen výjimečný stav.

Přečíst článek

Ruský akciový index RTS, denominovaný v dolarech, se pohybuje kolem 1309 bodů. Proti předchozímu dni tak vykazoval propad o více než 6,5 procenta a byl nejníže od podzimu 2020. Na konci loňského října byl na rekordních zhruba 1919 bodech. Index Moscow Exchange MOEX, který je denominovaný v rublech, pak ztrácel 4,6 procenta na 3280 bodů.

„V případě místního trhu je potřeba očekávat pokračující odklon od rizikových aktiv. Napětí doutná a moc příležitostí zachovat si tvář není ani na jedné straně. O budoucích událostech se dá jen debatovat, teď zavládne nejistota,“ uvedli v poznámce klientům analytici společnosti BCS Global Markets.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rusko verbuje Srby ve snaze doplnit armádní stavy na Ukrajině

Moskva rekrutuje Srby do války na Ukrajině. Mezi zahraničními dobrovolníky jich je údajně většina

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme