Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Microsoft posiluje na herním trhu. Kupuje tvůrce herní série Call of Duty

Microsoft posiluje na herním trhu. Kupuje tvůrce herní série Call of Duty
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Microsoft koupí za 68,7 miliardy dolarů Activision Blizzard, tvůrce videoher, který stojí za franšízou herní série „Call of Duty”. Má jít o největší akvizici Microsoftu v historii, a také největší akvizici v dějinách herního průmyslu, píše Bloomberg News. Akcie Activision Blizzard před otevřením burzy přidávají 40 procent.

Reklama

Akcie Microsoftu v reakci na zprávu spadly o jedno procento. Akvizice má urychlit růst herní divize Microsoftu, uvedly firmy ve společném prohlášení. Hodnota obchodu je 68,7 miliardy dolarů (asi 1,5 bilionu korun). 

Po uzavření transakce se Microsoft stane třetí největší herní společností na světě podle tržeb za společnoastmi Tencent a Sony. Plánovaná akvizice zahrnuje ikonické franšízy od studií Activision, Blizzard a King jako „Warcraft“, „Diablo“, „Overwatch“, „Call of Duty“ a „Candy Crush“. Společnost má studia po celém světě s téměř 10 tisíci zaměstnanci. 

Microsoft za jednu akcii Activision Blizzard nabídl 95 dolarů. To proti páteční závěrečné ceně představuje prémii kolem 45 procent. V pondělí byly akciové trhy v USA kvůli svátku zavřené.

„Hry jsou dnes nejdynamičtější a nejzajímavější kategorií zábavy napříč všemi platformami a budou hrát klíčovou roli ve vývoji platforem metaverse,“ řekl Satya Nadella, komentoval předseda představenstva a generální ředitel společnosti Microsoft. 

Bobby Kotick, generální ředitel Activision Blizzard ve funkci zůstane, jeho tým se zaměří na další posílení firemní kultury a urychlení obchodního růstu. Jakmile bude dohoda uzavřena, což by mělo být ve fiskálním roce 2023, bude činnost Activision Blizzard podřízena Philu Spencerovi, generálnímu řediteli společnosti Microsoft Gaming.

Transakci už schválily správní rady obou společností. Ještě ji posoudí regulační úřady a schválit ji musejí akcionáři Activision Blizzard. 

Poptávka po videohrách v době pandemie prudce vzrostla. Lidé, kteří byli kvůli uzávěrám nuceni zůstat doma, totiž více hráli počítačové hry, aby se nějak zabavili. Minulý týden konkurenční vydavatel videoher Take-Two Interactive Software oznámil, že za 11 miliard dolarů koupí firmu Zynga, tvůrce hry FarmVille.

Apple

Akcie technologických gigantů jako Apple nebo Microsoft čeká velký rok

Sázka na tradiční technologické giganty jako je Apple, IBM, Micorsoft, Cisco nebo Oracle, se podle burzovního guru a tváře pořadu Mad Money Jima Cramera vyplatí. Akcie těchto firem budou podle něj vykazovat úctyhodné výnosy i navzdory zpřísnění měnové politiky Fedu.

Přečíst článek

Převzetí společnosti Activision Blizzard přichází v době, kdy se tato firma potýká s problémy kolem obvinění ze sexuálního obtěžování zaměstnankyň. V pondělí společnost uvedla, že v souvislosti s touto kauzou propustila či potrestala desítky zaměstnanců.

Nadella se k aféře přímo nevyjádřil, poukázal nicméně na důležitost firemní kultury. Pro společnost Activision Blizzard je podle něj zásadní, aby naplnila své závazky ohledně zlepšení podmínek na pracovišti. „Bude na tom záviset úspěch této akvizice,” prohlásil šéf Microsoftu.

Výzkumná společnost Mordor Intelligence odhaduje loňskou hodnotu globálního trhu s videohrami na 173,7 miliardy dolarů (3,7 bilionu korun). Předpokládá, že do roku 2027 se hodnota tohoto trhu vyšplhá na 314,4 miliardy dolarů.

Microsoft je výrobcem herních konzolí Xbox. Díky hrám společnosti Activision Blizzard by platforma Xbox mohla získat výhodu vůči konkurenční platformě PlayStation japonské firmy Sony, píše agentura Reuters.

Předloni se Microsoft dohodl na převzetí herní společnosti ZeniMax Media za 7,5 miliardy dolarů. ZeniMax Media vlastní vydavatele počítačových her Bethesda Softworks, který stojí za herními hity, jako jsou střílečka Doom a série The Elder Scrolls.

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme