Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Čekání na recesi investorům zpříjemňují vyšší než očekávané zisky Big Techů

Týden tradera: Čekání na recesi investorům zpříjemňují vyšší než očekávané zisky Big Techů
ČTK
Kryštof Míšek

V uplynulém týdnu se akciové trhy solidně zhouply směrem dolů, americký index S&P 500 poklesnul až k hladině 4050 bodů, kde znovu našel pevnou podporu kupců. Ti chtěli patrně využít korekce širšího trhu. Tento „výplach“ se odehrál i přes pokračující solidní výsledky v americkém korporátním sektoru, kde rozhodně nezklamal Microsoft ani Alphabet (Google). Obě společnosti překonaly konsensus analytiků a udržují víru v to, že případná technická recese v americké ekonomice nebude mít na zisky velkých společností výraznější dopad.

Reklama

Akcie společnosti Microsoft (MSFT) posílily až o osm procent poté, co tento technologický moloch v úterý oznámil lepší než očekávané výsledky za třetí fiskální čtvrtletí. Vlastník produktů, jako je MS Office nebo operační systém Windows, překonal očekávání analytiků snad ve všech oblastech. Společnost Microsoft vykázala ve čtvrtletí celkové tržby ve výši 52,9 miliardy dolarů oproti očekávaným 51,1 miliardy dolarů. Technologický obr vykázal za čtvrtletí meziroční nárůst tržeb z Azure a dalších cloudových služeb o 27 procent. To jsou vskutku solidní čísla a příslib budoucích zisků nabízí rovněž produkty spojené s AI (umělá inteligence). Společnost Microsoft pomohla rozvoji těchto nových velkých technologií svou několikaletou investicí v hodnotě miliard dolarů do vývojáře ChatGPT OpenAI. Z mého pohledu tedy mohou cenné papíry Microsoftu „útočit“ na svá mnohaletá maxima. V portfoliu investora by neměly chybět.

Microsoftu se daří, softwarový gigant zvýšil čtvrtletní zisk i tržby

Americký softwarový gigant Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o devět procent na 18,3 miliardy dolarů (téměř 400 miliard korun). Jeho tržby stouply o sedm procent na 52,9 miliardy dolarů. Výsledky firmy překonaly očekávání analytiků.

Přečíst článek

Hospodářské výsledky představil rovněž Alphabet (Google). Tržby společnosti Alphabet vzrostly o tři procenta na 69,79 miliardy dolarů z předchozích 68 miliard dolarů. Společnost se po téměř dvou desetiletích soustavné a rychlé expanze potácí v období nižšího růstu tržeb a hledání směru. Pokles příjmů plyne zejména z obav z recese, kdy firmy snižují náklady na propagaci skrze PPC reklamy u Googlu. Čistý zisk klesl na 15,05 miliardy dolarů, tj. 1,17 dolaru na akcii. Čísla přesto překonala konsensus a trh to ocenil růstem akcií o několik procent. Osobně bych výsledky Alphabetu také neviděl černě, pokud se společnosti podaří chytnout na trhu s umělou inteligencí, tak si myslím, že může v budoucnu opět rychle zvýšit své příjmy.

Americké technologické společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk na 15,05 miliardy dolarů.

Tržby rostly nad očekávání, ale čtvrtletní zisk majitele Googlu klesl

Americké technologické společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk na 15,05 miliardy dolarů (zhruba 323 miliard korun) z 16,44 miliardy dolarů před rokem. Tržby se však meziročně zvýšily o téměř tři procenta na 69,79 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na 68,95 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Moneta Money Bank v týdnu oznámila své výsledky za první čtvrtletí roku 2023. Čistý zisk dosáhl 1,22 miliardy korun a převýšil tak očekávání analytiků, které bylo nastaveno na 0,97 miliardy korun. Tento výsledek byl v souladu s tržním výhledem zveřejněným v únoru 2023. Čistý úrokový výnos dosáhnul výše 2,03 miliardy korun. Negativem pro akcie je rozhodně to, že byly pozastaveny zpětné odkupy.

„Příští dva až tři roky budou o konsolidací státních financí. Pokud se pokusíte o odkup akcií, myslím, že vyvolá negativní reakci regulátora a ministerstva financí,“ uvedl CEO banky Tomáš Spurný během rozhovoru k výsledkům. To shodou okolností potvrzuje složitost nápravy veřejných rozpočtů, kterou jsem tu nastínil v minulém příspěvku. Nikomu se do toho nechce a nikdo za to nechce zaplatit krátkodobým poklesem voličské podpory. Fakt, že danou situaci řeší ve svých výsledcích i jedna z největších tuzemských bank, je skutečným důkazem krize ohledně možné úspěšné konsolidace domácího rozpočtu.

Tržní shrnutí optikou tradera čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ilustrační foto

Týden tradera: Burzy brzdí s tím, jak Fed krotí naděje na snížení sazeb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme