Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple se v Číně propadá stále níž. Tamní zákazníci jej nekupují i z „vlasteneckých důvodů“

Prodej chytrých telefonů od Applu v Číně na začátku roku klesl o 24 procent
ČTK
 ČTK

Prodej smartphonů od společnosti Apple se v Číně v prvních šesti týdnech letošního roku snížil o 24 procent. Americká firma se tak mezi prodejci chytrých telefonů propadla na čtvrté místo. Apple čelí zvýšené konkurenci místních výrobců, jako je Huawei. Čínskému trhu s chytrými telefony jako celku se nedaří, napsala s odkazem na data analytické společnosti Counterpoint Research agentura Bloomberg.

Reklama

Prodej prémiových chytrých telefonů hlavního konkurenta Applu v Číně, společnosti Huawei, se v daném období naopak o 64 procent zvýšil. Huawei těží podle Bloombergu mimo jiné z toho, že Číňané se pro nákup telefonů této značky rozhodují i z vlasteneckých důvodů.

Podíl společnosti Apple na čínském trhu s chytrými telefony klesl na 15,7 procenta, což ji mezi prodejci řadí na čtvrté místo. Ve stejném období loni jí patřilo druhé místo s 19procentním podílem na trhu.

Společnost Huawei se dostala na druhé místo, její podíl na čínském trhu vzrostl na 16,5 procenta z 9,4 procenta o rok dříve. Celkový trh s chytrými telefony v Číně se podle Counterpoint Research zmenšil o sedm procent.

Apple dostal od Bruselu pokutu kvůli streamování hudby

Apple dostal od Evropské komise kvůli streamování hudby pokutu téměř dvě miliardy eur

Americká technologická společnost Apple dostala od Evropské komise pokutu více než 1,8 miliardy eur, tedy přes 45 miliard korun. Sankce je za to, že bránila službám pro streamování hudby informovat uživatele o možnostech platby mimo svůj obchod App Store. Pro Apple je to první pokuta, kterou od antimonopolního orgánu Evropské unie dostal. Rozhodnutí hodlá napadnout u soudu.

Přečíst článek

Jediná další značka z první pětky, která v prvních šesti týdnech roku zaznamenala nárůst prodeje, byl Honor. Ten prodal o dvě procenta více svých chytrých telefonů. Firma se v roce 2020 oddělila od Huawei. Dalším čínským značkám Vivo, Xiaomi a Oppo se prodej ve stejném období snížil o 15, sedm a 29 procent.

Apple začal minulý týden nabízet některé modely iPhonů se slevou až 1300 jüanů (přes 4200 korun) na webu Tmall, což je hlavní prodejní platforma čínské společnosti Alibaba. Už minulý měsíc nabízel na svých oficiálních stránkách slevy na iPhone až 500 jüanů, napsala agentura Reuters.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme