Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Covid se znovu hlásí o slovo. Uzavření čínského Šen-čenu prohloubí globální propad obchodu

Továrna spotřební elektroniky v Šen-čenu - ilustrační snímek
Steve Jurvetson
Stanislav Šulc
sta

Více než 17milionové město na jihu kontinentální Číny se i díky své blízkosti Hongkongu stalo technologickým centrem země. Nyní úřady přistoupily k plošné uzávěře, na což doplatí například zákazníci Applu. Jeho dvorní dodavatel Foxconn totiž právě tady má své fabriky, píše Bloomberg.

Reklama

V České republice dnes dochází k poslednímu velkému rozvolnění protipandemických opatření. Respirátory zůstanou pouze v hromadné dopravě a nemocnicích, povinné testování končí plošně. V Číně, kde to před více než dvěma roky všechno začalo, se ale rozjíždí nová vlna epidemie covidu-19. A ta je největší od té vůbec první, kvůli níž došlo k totální uzávěře 11milionového města Wuhan.

Microsoft

Microsoft po vzoru Applu a dalších bojkotuje Putinovo Rusko. Zastavil tam prodej všech svých produktů

Americký softwarový gigant Microsoft se připojil k bojkotu ruského trhu. Po vzoru Applu a dalších firemních gigantů se v Rusku rozhodl pozastavit prodej svých produktů a služeb. Firma v prohlášení odsoudila Putinův útok na Ukrajinu.

Přečíst článek

Tentokrát se choroba šíří na jihu země. Nejprve zasáhla částečně autonomní Hongkong, nyní virus bují v sousedním Šen-čenu. V technologickém centrum Číny tak došlo k obří uzávěře, což se výrazně podepíše na globálním byznysu.

„Kvůli vládou nařízenému lockdownu pozastavila výrobu například místní továrna tchajwanské společnosti Foxconn, která zde vyrábí iPhony,“ uvedla Debby Wuová z Bloombergu. „Povinná uzávěra se týká všech podniků kromě těch vyrábějících základní zboží a potrvá nejméně do 20. března. Foxconn výrobu iPhonů přesunul do dvou dalších továren, aby co nejvíce snížil ztráty,“ dodala Wuová.

Foxconn je přitom pro Apple klíčovým dodavatelem, právě tato společnost zařízení kompletuje (odtud spojení na krabičce iPhonů „Assembled in China“). Tchajwanská společnost navíc dodává komponenty také řadě dalším výrobcům spotřební elektroniky. Navzdory tomu, že tato část roku je pro prodejce elektroniky tradičně slabá, zpráva o výpadku výroby i jen na několik dní může negativně ovlivnit akcie výrobců. To se projevilo i na cenách akcií Foxconnu, které spadly o procento.

Škoda Auto, ilustrační foto

Český průmysl v lednu udržel růst, válka na Ukrajině mu ale dá další ránu

Průmyslová produkce v lednu meziročně v lednu meziročně narostla o 3,7 procenta, meziměsíčně byla vyšší o 3,1 procenta. Lednový výsledek potvrzuje signály, že se zde situace postupně zlepšuje. Válka na Ukrajině mu ale může dát další ránu. Stavební produkce meziročně vzrostla o 6,4 procenta.

Přečíst článek

Boje na Ukrajině

Čeká nás druhá studená válka. Po Kyjevu přijde Tchaj-wan, píše vlivný historik Niall Ferguson

Jak se na současnou ruskou invazi dívají historikové? Jedná se o dějinný konflikt, nebo časově omezenou událostí bez vážnějších konsekvencí? Přední historik Niall Ferguson věnující se dějinám evropského kontinentu pro agenturu Bloomberg popsal sedm klíčových bodů, které rozhodnou, a na historických paralelách ukazuje, jak by mohly dopadnout. Naděje na dobrý konec? Spíše malá a může nás čekat druhá studená válka a po Kyjevu může následovat Tchaj-wan. 

Přečíst článek

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Dalibor Martínek: Pane ministře, blíží se průšvih. Budíček

Říkali jste, páni ministři, že máme šetřit. A omezit cestování autem. Mohu se zeptat, jak se to šetření dělá? Pane ministře financí Stanjuro, vy těch asi šest set metrů ze svého sídla v Letenské ulici na Úřad vlády již asi chodíte pěšky, že. Podklady nese asistent s modrým majáčkem na přilbě?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Továrna spotřební elektroniky v Šen-čenu - ilustrační snímek

Technologická éra „Made in China“ uvadá. Apple a spol. se přesouvají do Vietnamu a Indie

Přečíst článek
Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme