Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svět loni zbohatl. Díky investicím do akcií, realit, umění či vína

Svět loni zbohatl. Díky investicím do akcií, realit, umění či vína
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Globální bohatství dosáhlo loni rekordních 530 bilionů dolarů, o desetinu více než o rok dříve. A přes dopady války na Ukrajině, vysoké inflaci a rostoucím sazbám vzroste i letos, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na studii Boston Consulting Group. Trendem jsou udržitelné investice (ESG), které rostou třikrát až pětkrát rychleji než ty tradiční.

Reklama

Globální bohatství loni vzrostlo o 10,6 procenta a v roce 2021 dosáhlo rekordních 530 bilionů dolarů a je připraveno dále růst ve všech regionech navzdory inflačním tlakům a ruské invazi na Ukrajinu, uvedl Bloomberg.

K růstu vedly silné akciové trhy a prudký nárůst poptávky po reálných aktivech, jako jsou nemovitosti, víno a umění, uvádí zpráva Boston Consulting Group. A během příštích pěti let bude podle studie pravděpodobně vytvořeno asi 80 bilionů dolarů nového bohatství.

Petr Kellner

Dalibor Martínek: Co zbyde po českých miliardářích? Zatím to nevypadá na velkou slávu

Spousta velkých a úspěšných českých firem nyní slaví svá jubilea. Vznikly zhruba před třiceti lety. Majitel uspořádá velkolepou party, balónky, hudba. Dobíhá etapa, kdy současní padesátníci a šedesátníci zakládali své firmy. Klíčovou otázkou je, co bude s jejich firmami dál. 

Přečíst článek

„Rozvoj bohatství je neuvěřitelně odolný a i na pozadí geopolitických otřesů zůstane tempo růstu pozitivní,“ uvedla globální vedoucí oddělení správy majetku BCG Anna Zakrzewski.

Lídrem je Asie

Studie očekává, že nejrychlejší tempo růstu bohatství si zachová asijsko-pacifický region, přičemž hodnoty tamních aktiv se do roku 2026 pravděpodobně zvýší o složené roční tempo růstu 8,4 procenta. Pokud se toto tempo udrží, region by pak mohl hostit téměř jednu čtvrtinu světového bohatství.

To by mohlo znamenat, že Hongkong příští rok předběhne Švýcarsko coby jurisdikce spravující „největší množství soukromého přeshraničního bohatství,“ uvádí zpráva.

Ženy v roli CEO

Muži dominují indexu S&P 500. Ženy vlastní pouze procento akcií v pětistovce největších firem

Ženy zastávají jen asi čtvrtinu vrcholových manažerských postů v pěti stech největších na burze obchodovaných podniků v USA. Co se týče vlastnictví akcií těchto firem, je skóre ještě bizarnější – manažerky vlastní pouze procento akcií firem v indexu S&P 500, manažeři zbylých 99 procent, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na nový výzkum.

Přečíst článek

Růst bohatství v Severní Americe se do roku 2026 zpomalí na 4,7 procenta ve srovnání s pětiletým průměrem 9,1 procenta, odhadli výzkumníci. V západní Evropě se růst bohatství pravděpodobně zpomalí ze 4,5 na méně než čtyři procenta.

Zpráva také uvádí, že udržitelné investování roste třikrát až pětkrát rychleji než tradiční investice a do roku 2026 by tato třída aktiv mohla tvořit až 17 procent soukromě investovaného bohatství.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Součástí prodeje sbírky rozvádějícího se páru Macklowových byl i obraz Andyho Warhola Blue Airmail Stamps, který byl prodán za 1,32 milionu dolarů.

Sotheby´s hlásí rekordní prodeje. Trh s uměním je na rozdíl od toho akciového neprůstřelný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme