Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výplach na burzách. Investoři očekávají ruskou invazi na Ukrajinu

Burza, ilustrační foto
iStock

Pod tlakem se v úvodu týdne ocitla naprostá většina evropských akciových trhů, včetně pražského parketu. Nervozita na burzách pramení především ze zpráv o možné ruské invazi na Ukrajinu, která by se podle některých zdrojů měla uskutečnit tento týden.

Reklama

Akcie na evropských trzích od rána prudce klesaly, den zakončily nejníže za uplynulých 20 dní. Na jejich ceny mají vliv zejména obavy z dalšího zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině. Spojené státy tvrdí, že Rusko se chystá Ukrajinu v těchto dnech napadnout, což Moskva opakovaně odmítá.

Hlavní index evropských akcií STOXX Europe 600 v závěru odepsal 1,8 procenta - má za sebou nejhorší den od 24. ledna a od začátku roku ztratil 5,5 procenta. Indikátor sleduje vývoj na burzách v 17 zemích Evropy, včetně například Británie a Polska.

Klesaly především akcie firem z odvětví cestovního ruchu, dále banky anebo automobilky. Ztráty se většinou pohybovaly kolem tří procent. Investoři se snaží vyhodnotit geopolitická rizika a jejich dopady na fungování firem v nejrůznějších odvětvích. Hlavní index evropských akcií se tak pohyboval v blízkosti nejnižších hodnot od druhé poloviny ledna.

Pražská burza nebyla výjimkou, následovala další evropské akciové trhy. Index PX ztratil 1,41 procenta na 1447,68 bodu. Nedařilo se bankovním titulům. Z bankovních emisí Erste Bank klesla o 3,30 procenta na 1027 korun, Komerční banka o 1,26 procenta na 977 korun a Moneta Money Bank o 0,53 procenta na 93,45 koruny. Cenné papíry pojišťovny VIG zlevnily o 2,02 procenta na 631,50 koruny. Oslabily také akcie ČEZ o 1,57 procenta na 846,50 koruny.

Některé evropské banky s expozicí do Ruska, včetně Raiffeisen Bank International, Unicredit a Société Générale, ztratily od 4,2 do 6,1 procenta. Tvrdě zasaženy byly také letecké společnosti - akcie WizzAir, vlastníka British Airways IAG, německé Lufthansy a Air France KLM klesly od 3,3 do 6,3 procenta.

„Když už se zdálo, že ta covidová bouře odeznívá, začíná teď investory znervózňovat hrozba sílícího očekávání invaze Ukrajiny,” poznamenala hlavní analytička společnosti Hargreaves Lansdown Susannah Streeterová. „Dvojí trable v podobě hrozícího konfliktu a silného růstu cen (ropy) zřejmě povedou k prudkému poklesu důvěry mezi investory,” citovala ji agentura Reuters.

Inflace, ilustrační foto

Magické číslo 10 odolalo. Lednová inflace byla 9,9 procenta, nejvyšší za 23 let

Ostře sledovaný údaj je tu. Lednová meziroční míra inflace vystoupala na 9,9 procenta, což je nejvyšší míra za 23 let. Statistiky zveřejněná hodnota zaskočila i analytiky. Ti se shodují, že ceny ještě dál porostou.

Přečíst článek

Globální investoři se zbavují aktiv, která za současné situace považují za rizikovější. Volné peníze naopak přesouvají do takzvaných bezpečných přístavů, což je teď například zlato či státní dluhopisy. Vede je k tomu varování ze strany Washingtonu, který tvrdí, že Rusko může napadnout Ukrajinu prakticky kdykoliv a že by k tomuto účelu mohlo použít překvapivou záminku.

Přesně 16 procent odepsaly v závěru akcie švýcarské společnosti Clariant, která se věnuje výrobě speciálních chemikálií. V tomto případě jsou ale důvody jiné - firma totiž odložila zveřejnění výsledků hospodaření za loňský rok, protože zjistila účetní nesrovnalosti, které vyšetřuje.

Akcie německého finančního ústavu Commerzbank ztratily 2,7 procenta. Reagovaly tím na oznámení ministra financí, který uvedl, že německá vláda si podíl v bance dlouho nenechá.

Hlavní index londýnské akciové burzy FTSE 100 odepsal 1,7 procenta na 7531,59 bodu. Ztrácely hlavně banky.

Hlavní index německé burzy DAX klesl o 2,02 procenta na 15 113,97 bodu. Během dne se dostal i výrazně pod hranici 15 tisíc bodů.

Vakcína proti covidu-19

Vakcínové akcie pod tlakem. Od začátku roku Pfizer a spol. investorům prodělávají

Pandemie koronaviru se kvůli variantě omikron v prvních týdnech roku znovu přelila světem. Jednotlivé vlády na to zareagovaly nejrůznějšími opatřeními a poptávka po očkování opět vzrostla. Na úspěchu akcií firem produkujících vakcíny se však růst poptávky neprojevil. A cenné papíry všech producentů očkovacích sér od začátku roku padají.

Přečíst článek

Ruské tanky

Invaze na Ukrajinu přinese další zdražování

Burzy se boji ruské invaze na Ukrajinu jako nikdy, uklidnit je může jen dnešní telefonát Bidena a Putinem. Barel ropy stojí poprvé od roku 2014 přes 2000 korun, rekordně zdražuje hliník.

Přečíst článek

Dolary, ilustrační foto

USA svírá nejvyšší inflace za 40 let, vystoupala na 7,5 procenta

Míra inflace ve Spojených státech v lednu vystoupila na 7,5 procenta, a dostala se tak nejvýše od února 1982. Prudce rostly opět zejména ceny energií, uvedlo americké ministerstvo práce. Jak zareaguje Fed?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

hřivny

Akcie ukrajinských firem nečekaně prudce rostou. Rusové totiž v panice vyklízejí bojiště

Přečíst článek
Fed, ilustrační foto

Inflace utržená ze řetězu nutí Fed zvyšovat sazby. Válka na Ukrajině rozhodnutí komplikuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme