Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jižní Korea zvýšila sazby na úroveň z doby před pandemií. Jaké jsou sazby jinde ve světě?

Sazby v Jižní Koreji letí vzhůru
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Jihokorejská centrální banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta, a to ve snaze omezit inflaci a růst zadlužení domácností. Základní sazba se tak vrátila na úroveň, kde byla před začátkem pandemie covidu-19, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Loni v srpnu se Jižní Korea stala první velkou asijskou ekonomikou, která od začátku pandemie zvýšila úrokové sazby. Šlo o první zvýšení sazeb v této zemi za téměř tři roky, a Soul se tak dostal do čela celosvětového úsilí o snížení obrovského množství stimulů zavedených s cílem zmírnit dopady pandemie. K dalšímu zvýšení úroků pak jihokorejská centrální banka přikročila v listopadu.

Jaké jsou sazby jinde ve světě?

Česká národní banka loni zvedla své sazby hned několikrát a ve snaze utlumit co nejvíce inflační tlaky ve zvyšování sazeb bude pokračovat i letos.

Inflace, ilustrační foto

Česko začátkem roku okusí inflaci nad deset procent, varuje ČNB

Inflace v prosinci ještě zrychlila, z listopadových šesti procent na 6,6 procenta. Takový růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v září 2008, uvádí Český statistický úřad. A bude hůř. Česká národní banka nevylučuje, že v prvních měsících letošního roku inflace dosáhne dvouciferných hodnot.

Přečíst článek

„Je zřejmé, že za dané situace, se budeme muset posunout ještě výrazně nad čtyřprocentní hranici. Jak výrazně to bude, nechci nyní spekulovat,“ uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok po posledním loňském zvýšení sazeb, k němuž došlo těsně před Vánoci. Podle Rusnoka ale je zatím téměř vyloučené, aby se v roce 2022 sazby přehouply přes pětiprocentní hranici. Trh tak zatím počítá s hranicí kolem 4,75 procenta již v březnu. Nicméně v rozhovoru pro Novu viceguvernér ČNB Marek Mora prolomení pětiprocentní hranice již připustil.

Tím nastává podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy rekordní rozdíl mezi sazbami v Česku a v eurozóně, což vede ke značnému zatraktivnění koruny pro zahraniční investory a posilování kurzu české měny vůči euru. Koruna se nyní dostává k hladině kolem 24,30 korun za euro, což je její desetileté maximum.

Sazby rostou i ve vyspělém světě

Tato situace pak nejspíš bude pokračovat v průběhu celého roku. Podle vyjádření šéfky ECB Christine Lagardeové evropská ekonomika ještě není natolik uzdravená z pandemického šoku, že by si mohla dovolit zásadní růst sazeb. Základní úroková sazba tak nadále zůstává bezprecedentních nula procent. Nicméně také Evropská centrální banka plánuje postupné zpřísňování měnové politiky.

Miroslav Singer, český ekonom, Generali CEE Holding

Exguvernér Singer: České rodiny oproti anglosaským inflace poškozuje víc

My jsme součástí skupiny zemí, kde rodiny mají významná finanční aktiva v bankách. Tudíž je inflace poškozuje víc. Zatímco v anglosaském světě má rodina především na krku úvěry, proto jim současná situace pomáhá. Nemohou se krizí prošetřit, potřebují neztratit práci a vydělávat. Jinak tu hypotéku nesplatí, vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom skupiny Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, proč je ve střední Evropě vyšší averze k inflaci.

Přečíst článek

To se bude projevovat utlumováním programu odkupů dluhopisů. Lagardeová uvedla, že dokud tento program poběží, není zvyšování sazeb na pořadu dne. Podle listu The Wall Street Journal to znamená, že sazby v roce 2022 téměř jistě ECB nezvýší. Do rozhodování Lagardeové a jejího týmu však značně promluví rostoucí inflace, která ke konci roku v eurozóně vyšplhala k rekordním pěti procentům.

Dubaj Downtown

Jak ušetřit při inflaci? Nenakupovat. Je to nový trend sociálních sítí

Minimalistický přístup k vlastnění věcí i utrácení se hlásí o slovo už pár let. Influenceři nyní přicházejí s novým trendem: kupovat málo nebo skoro nic.

Přečíst článek

Navíc na zpřísnění měnové politiky bude ECB tlačit také situace na ostatních trzích. Bank of England jako první z hlavních centrálních bank světa své sazby již zvýšila, očekává se, že následovat bude americký Fed. Podle předpokladů americké investiční banky Goldman Sachs Fed letos zvýší sazby hned čtyřikrát s tím, že proces spustí dříve, než se původně očekávalo.

Tlak na euro

Na první signály Fedu z přelomu roku ostatně již zareagovaly trhy mírným posílením dolaru a naopak poklesem hlavních indexů amerických burz. Volné peníze pumpované centrálními bankami totiž hnaly akcie značně nahoru. Očekává se tak, že na akciových trzích nastane další útlum.

Pokud by Fed ke své akci skutečně přikročil, a to ještě razantněji než se očekávalo, znamenalo by to další tlak na euro. To by pak mohlo vést k přehodnocení stávající pozice ECB, nicméně růst sazeb ECB by značně prodražil obsluhu dluhu jednotlivých zemí a ty zvlášť zadlužené (zejména Itálie) by se mohly dostat do situace, kdy nebudou schopny své dluhy splácet. Právě aby se podobné situaci zabránilo, ostatně ECB před deseti lety přikročila k zásadnímu snížení sazeb.

České bankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Koruna pomalu míří k metě 24 korun za euro. Dovozci si mnou ruce

Koruna dnes odpoledne středoevropského času poprvé od září 2012 posílila pod psychologickou úroveň 24,50 za euro. Hlavním důvodem je rozevírání nůžek mezi úrokovými sazbami na koruně a na euru. Trh nyní předpokládá, že se do března rozevřou do největší šíře od prvního pololetí roku 1999, tedy takřka za celou existenci eura.

Přečíst článek

EU, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Pat a Mat. Bude české předsednictví EU zase průšvih?

V roce 2009, když Česko poprvé předsedalo Radě Evropy, nejdříve Mirek Topolánek rozhodně a mužsky vyřešil plynovou krizi mezi Ruskem, Ukrajinou a Evropou. Dmul se pýchou, že se málem vznášel. Poté ho však jeho alter ego Jiří Paroubek shodil ze sedla. Potopil celou Topolánkovu vládu uprostřed našeho vůbec prvního předsednictví Rady Evropy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Přečíst článek
Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
Přichází čas hodnotových akcií

Manipulaci s úroky za finanční krize koordinovaly centrální banky a vlády, píší média

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme