Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Pat a Mat. Bude české předsednictví EU zase průšvih?

EU, ilustrační foto
iStock
Dalibor Martínek

V roce 2009, když Česko poprvé předsedalo Radě Evropy, nejdříve Mirek Topolánek rozhodně a mužsky vyřešil plynovou krizi mezi Ruskem, Ukrajinou a Evropou. Dmul se pýchou, že se málem vznášel. Poté ho však jeho alter ego Jiří Paroubek shodil ze sedla. Potopil celou Topolánkovu vládu uprostřed našeho vůbec prvního předsednictví Rady Evropy.

Reklama

Super výkon od bývalého předsedy sociální demokracie. Mezi oběma egomaniaky to vždy jiskřilo. Faktem však je, že pád vlády v době předsednictví byla česká ostuda obřího řádu. Svůj podíl na tom má Mirek Topolánek stejně jako Jiří Paroubek.

Karel Schwarzenberg

Sebelepší vzdělání nestačí, kandidát na prezidenta musí být charismatický bojovník, říká Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg se stal finalistou historicky první přímé prezidentské volby v Česku. Ač byl zkušený politik a šéf diplomacie zvyklý na tvrdá jednání, přímý boj o nejvyšší post v zemi je docela jiná disciplína.

Přečíst článek

Česko čeká v druhé polovině letošního roku reparát. Od prvního července opět budeme na půl roku „předsedat“ Evropě. Trošku z toho mrazí v zádech. Spousta vlivných lidí se bojí, aby z toho zase nebyl průšvih. Petr Fiala sice vyhrál volby, ale nezdá se, že by byl na úlohu šéfa Evropy úplně připravený. Možná i pro něj bylo volební vítězství překvapením. Zatím to vypadá, že po chodbách úřadu vlády pobíhá spousta zmatených nových lidí, kteří nevědí, co mají dělat. Mnoho českých lídrů se obává, že druhé „řízení“ Evropy opět dopadne fiaskem.

Klíčová otázka je, jaké bude hlavní téma předsednictví České republiky v druhém pololetí roku 2022. Odpověď není necelého půl roku před převzetím žezla k dispozici. Důležitá jednání kolem této otázky se prý mají uskutečnit příští týden, tvrdí lidé kolem premiéra Fialy. Kdo zná procesy státní správy, dobře ví, že příští týden také může znamenat úplně jiný týden, možná jiný měsíc.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Jana Havligerová: Piráti jsou jeden hot a druhý čehý

Frustrace Pirátů z volebního debaklu neklesá. Naopak, v předvečer volebního sjezdu strany se vystupňovala v nevybíravou hádku nejen o to, kdo za tristní výsledek může, ale i o to, komu jde o koryta. Samozřejmě pod hlavičkou ušlechtilé debaty na téma autenticity strany a kumulace funkcí.

Přečíst článek

Takže, co o představě českého předsednictví víme? Docela málo. Mluvčí úřadu vlády mlčí, otázkám Newstreamu k tématu odolává celý týden. Odpovědi prý zpracovávají „experti“. Navozuje to dojem, že vlastně žádná odpověď neexistuje. Že vláda nemá představu, jak se k předsednictví postaví. Působí to, že noví ministři vůbec netuší, co se bude dít, a mají z toho děs a hrůzu.

Jediný, kdo byl trochu konkrétnější, byl europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra v rozhovoru, který poskytl Newstreamu v prosinci. Vlivný člen vládní ODS prozradil myšlenky, které mu jdou hlavou. Žádný oficiální činitel však není ochoten potvrdit, že jde o téma, kterým se vláda zabývá. Podle Vondry bude klíčovým českým tématem věda. Přesněji řečeno, genetika. Hlavní událost českého předsednictví by podle něj měla mířit k 20. červenci, což je dvousté výročí narození Gregora Mendela, zakladatele genetiky.

Finanční úřad

Daňové změny roku 2022: polepší si hlavně rodiny s dětmi

Lidem by v příštím roce mělo zůstat více peněz v kapse. Zvýší se daňové slevy na poplatníka a projeví se také zrušení superhrubé mzdy či limitu na odpisy za děti. Negativní vliv bude mít inflace.

Přečíst článek

„Protože je premiér z Brna, a velká část vlády je z Brna, bude chtít vláda udělat něco na zahájení také v Brně, právě v souvislosti s Mendelovým výročím. A je tu jedna kouzelná věc. Jak nás uhranulo náboženství klimatu, tak zaznívá, že máme naslouchat vědcům. Ale když se jedná o využívání genetiky v zemědělství, titíž lidé říkají, ne. Nenaslouchejme vědcům. Přitom součástí zelených návrhů jsou různé ukazatele. Třeba deset procent půdy nechat ležet ladem, aby měli kde hnízdit ptáci a čmeláci. Omezit využívání chemie v zemědělství. Mít 25 procent půdy v organickém režimu. Což znamená nižší výnos. A pokud nemáme rezignovat na výživu obyvatel, a nemáme kácet víc lesů nebo pralesů, tak jediná možnost je genetika. V tom bylo Česko vždy tradičně silné,“ řekl Vondra.

Zda bude věda a genetika skutečně českým tématem předsednictví, není jasné. Vláda zatím mlčí. Rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová na dotaz redakce odpověděla, že „…nedokáže říci, na co bude Česká republika cílit.“ Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák se při rozhovoru pro Newstream děsil, aby akce zase nedopadla průšvihem a Česko si opět neuřízlo ostudu. Modleme se, aby to zase nebyl Pat a Mat.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu

Bartoš je přílišný idealista. České stavební právo je hanba, říká prezident Svazu průmyslu

Svaz průmyslu a dopravy je mocným lobbistickým uskupením, které má díky schopnostem Jaroslava Hanáka vždy velmi blízko k vládní politice. S minulou vládou měl problém, bojoval s Janou Maláčovou kvůli její politice rozdávání peněz. Současnou prioritou je podle něj dostavění jádra. „V roce 2029 bychom měli začít stavět,“ říká. Mezi další priority matadora české ekonomické diplomacie patří uvolnění českého trhu práce pro zahraniční pracovníky, a také oživení zahraničních vazeb. „Musíme se vrátit do Afriky,“ dodává.

Přečíst článek

Reklama

Související

Koruna k euru nemůže než ztrácet, říká uznávaný obchodník na forexu

Pětkrát více Čechů euro určitě nechce, než kolik jich jej rozhodně chce, uvádí průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme