Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU zasadí další ránu Putinovi. Dalším balíkem opatření znemožní obcházení ruských sankcí

Ursula von der Leyenová, šéfka EK
ČTK
 ČTK

Velvyslanci zemí Evropské unie se shodli na jedenáctém balíku sankcí proti Rusku, který má dále omezit jeho možnosti pokračovat v agresi vůči Ukrajině. Oznámilo to švédské předsednictví Rady EU.

Reklama

Nová sada, o které sedmadvacítka zemí vyjednávala více než šest týdnů, obsahuje zejména opatření proti obcházení dosavadních postihů. Aby vstoupila v platnost, musí ji formálně schválit členské země.

Evropský blok zavedl od loňského začátku ruské invaze bezprecedentní sankce vůči ruskému hospodářství, omezil vývoz vojensky využitelných technologií, dovoz ropy či styk s bankami. Některé sankce však režim prezidenta Vladimira Putina prostřednictvím jiných zemí a zahraničních firem obchází. Dnes dohodnutá sada proto vedle dalších jmen ruských činitelů obsahuje hlavně nástroje, které mají toto porušování sankcí znemožnit.

„Zasadí další ránu Putinovu válečnému stroji přitvrzením exportních omezení a zacílením na subjekty podporující Kreml,“ přivítala dohodu velvyslanců předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Členské státy by měly dohodu formálně potvrdit ještě tento týden.

Andor Šándor

Andor Šándor: Rusko přepnulo na válečnou výrobu. Jsme o pár kroků blíž třetí světové válce

Nikdo neví, jak Rusové přemýšlejí, říká Andor Šándor, generál, bývalý šéf tajné služby a nyní bezpečnostní expert. Západní podpora Ukrajiny může být v jejich očích důvodem, proč rozpoutat třetí světovou válku, říká. Klíčovou otázkou podle něj je, zda mohou Ukrajinci boj o svou zemi vůbec vyhrát. Šándor je v tomto ohledu skeptický. Ruský potenciál je podle něj nekonečný. Víc věří vyjednávání, které však musí být podpořeno vojenskými úspěchy Ukrajiny.

Přečíst článek

Průmyslník Vladimir Lisin přišel o miliardy dolarů (na archivním snímku z roku 2010).

Ruští boháči chudnou. Putinova válka je připravila o jmění

Den před ruskou invazí na Ukrajinu se mezi 500 nejbohatších lidí světa řadilo 23 Rusů. Jejich majetek podle žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, činil 339 miliard dolarů (7,6 bilionu korun). Po roce konfliktu se jmění těchto 23 ruských boháčů ztenčilo o pětinu - kleslo o 67 miliard dolarů.

Přečíst článek

Nad krvavými diamanty z Ruska se stahují mraky. G7 zvažuje sankce

Krvavé ruské diamanty unikají sankcím. Jak dlouho ještě?

Vůdci zemí skupiny G7 budou na víkendovém summitu hovořit mimo jiné o způsobech, jak omezit vývoz diamantů z Ruska. Podle agentur DPA a Reuters to před vrcholnou schůzkou v japonské Hirošimě uvedli nejmenovaní diplomaté.

Přečíst článek

mezinárodní obchod, ilustrační foto

Děravé sankce? Vývoz z Německa do zemí sousedících s Ruskem prudce roste

Vývoz z Německa do zemí sousedících s Ruskem v prvním čtvrtletí opět prudce vzrostl. Sílí podezření z obcházení sankcí kvůli válce na Ukrajině prostřednictvím reexportu. Ačkoli hodnota vývozu zůstává relativně skromná, tempo růstu je ohromující. Například vývoz z Německa do Kyrgyzstánu se od ledna do března meziročně zvýšil o 949 procent na 170 milionů eur (čtyři miliardy korun), vývoz z Německa do Ruska ve stejném období o více než 47 procent klesl. Na vině byly právě přísné obchodní sankce uvalené Evropskou unií a dalšími západními zeměmi.

Přečíst článek

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Ruská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku klesla meziročně o 1,9 procenta. Ve stejném období loni se hrubý domácí produkt zvýšil o tři procenta, v předchozím čtvrtletí se propadl o 2,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil ruský statistický úřad Rosstat.

Přečíst článek

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
mezinárodní obchod, ilustrační foto

Děravé sankce? Vývoz z Německa do zemí sousedících s Ruskem prudce roste

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme