Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská odveta za cenové stropy, v březnu sníží těžbu ropy o půl milionu barelů denně

Rusko od března sníží těžbu ropy.
iStock
 ČTK

Rusko sníží příští měsíc těžbu ropy o 500 tisíc barelů denně, což je zhruba o pět procent. Oznámil to ruský vicepremiér Alexandr Novak. Snížení těžby přichází poté, co západní státy zavedly embarga a cenové stropy na ruskou ropu a ropné produkty v reakci na loňský útok ruských sil na Ukrajinu. Ceny ropy na světovém trhu na Novakovo prohlášení zareagovaly růstem.

Reklama

Severomořská ropa Brent si připisovala více než dvě procenta a pohybovala se nad 86 dolary za barel, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o 1,7 procenta a pohybovala se nad 79 dolary za barel. Rusko je druhým největším vývozcem ropy na světě za Saúdskou Arábií.

Miroslav Singer

Inflační tlaky přetrvají déle, než si dnes myslí většina analytiků, míní exguvernér ČNB Singer

Pro Evropu je důležité, že se začaly stavět terminály na zkapalněný plyn. „Současné ceny energií jsou pro to velkou pobídkou. Reálně vidíme, jak funguje kapitalismus v praxi,“ řekl v rozhovoru pro časopis MED Miroslav Singer, hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky. Na Evropu přesto podle Singera nejhůře dopadne hospodářská recese.

Přečíst článek

„Prodáváme nyní veškerou svou produkci ropy. Jak jsme ale už sdělili dříve, nebudeme prodávat ropu těm, kdo budou přímo či nepřímo uplatňovat mechanismus cenového stropu,” uvedl v pátek Novak. „V této souvislosti Rusko v březnu dobrovolně sníží těžbu o 500 tisíc barelů denně,” dodal podle agentury Reuters.

Pracovník ve firmě Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, 6. února 2023, Kočín na Českobudějovicku.

Varování průmyslu. Polovina firem čeká propad zisku či přímo ztrátu

České firmy letos očekávají náročný rok. Více než polovina z nich očekává, že se jim propadne zisk nebo budou ve ztrátě. Zvýšení zisku předpokládá asi 14 procent tuzemských podniků. Situace se v jednotlivých odvětvích a firmách liší. Nejhorší scénář, který hrozil loni, ale nenastal. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR. Stát by podle firem měl vytvořit dlouhodobou koncepci pomoci.

Přečíst článek

Evropská unie spolu se skupinou ekonomicky vyspělých zemí G7 a s Austrálií od 5. prosince zavedla maximální cenu 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu. V neděli 5. února vstoupily v platnost i cenové stropy na ruské ropné produkty. Evropská unie také zavedla embarga na dovoz ruské ropy a ropných produktů.

Česko vstoupilo do recese, potrvá až do března, míní bankovní asociace

Česko vstoupilo do recese, potrvá až do března, míní bankovní asociace

Česká bankovní asociace (ČBA) letos očekává hospodářskou stagnaci, hrubý domácí produkt vzroste o 0,1 procenta. Česko by se mělo k hospodářskému růstu vrátit příští rok, kdy ekonomika poroste o 2,7 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, kterou ČBA představila. Asociace je optimističtější než ministerstvo financí i Česká národní banka (ČNB), které letos očekávají hospodářský pokles.

Přečíst článek

„Rusko se domnívá, že mechanismus cenového stropu u ruské ropy a ropných produktu představuje zásah do tržních vztahů a pokračování destruktivní energetické politiky západních zemí,” uvedl Novak.

V celém loňském roce se těžba ropy v Rusku zvýšila o dvě procenta na 535 milionů tun, což je zhruba 10,7 milionu barelů denně, uvedl Reuters. Důvodem byl nárůst prodeje do asijských zemí, hlavně do Indie a Číny.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Cenové stropy neselhaly, Rusko utrží za ropu méně.

Cenové stropy neselhaly, tvrdí Mezinárodní energetická agentura. Rusko utrží za ropu méně

Přečíst článek

Ruský ropný průmysl jede dál. Navzdory sankcím těží víc než před válkou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme