Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cenové stropy neselhaly, tvrdí Mezinárodní energetická agentura. Rusko utrží za ropu méně

Cenové stropy neselhaly, Rusko utrží za ropu méně.
iStock
Ondřej Bílek
obi

Zákazy a cenové stropy zaměřené na ruskou ropu mají podle Toril Bosoniové z Mezinárodní energetické agentury (IEA) „zamýšlený efekt“ navzdory tomu, že ruský ropný průmysl zvyšuje aktivitu a překvapivě se mu daří i v exportu.

Reklama

Bosoniová, která vede divizi ropného průmyslu a trhů v IEA, řekla CNBC, že Moskva sice byla schopná přesměrovat velkou část ropy, která dříve směřovala do Evropy, na nové trhy v Asii, ale utrží za ni méně peněz.

Ruský ropný průmysl jede dál. Navzdory sankcím těží víc než před válkou

Rusko navzdory sankcím zvyšuje svoji těžební aktivitu. Celková hloubka jeho ropných vrtů byla loni nejvyšší za uplynulé minimálně více než jedno desetiletí.

Přečíst článek

„Například v lednu činily tržby z exportu Ruska asi 13 miliard dolarů, což je o 36 procent méně než před rokem,“ dodala s tím, že ruské fiskální příjmy z ropného průmyslu se za rok snížily o 48 procent. „V tomto smyslu můžeme říci, že cenový strop má zamýšlený účinek.“

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Češi tankují nejlevnější naftu od začátku války

Češi tankují naftu nejlevněji od počátku ruské invaze. A pohonné hmoty ještě zlevní. Nafta u tuzemských čerpaček stojí o čtyři koruny na litr míň než v Maďarsku. Je levnější i než v Polsku a na Slovensku.

Přečíst článek

Zejména Čína, Indie a Turecko zvýšily nákupy a část ruské ropy pořád proudí do Evropy prostřednictvím ropovodu Družba, takže ruská těžba ropy jako taková klesla pouze o 160 tisíc barelů denně oproti předválečným hodnotám.

Díra v rozpočtu

Navzdory značným objemům ruského vývozu Bosoniová tvrdí, že to neznamená, že sankce selhaly. „Cenový strop byl zaveden, aby umožnil vstup ruské ropy na trh, ale zároveň snížil ruské příjmy. A ty skutečně klesly,“ řekla Bosoniová.

Embargo Evropské unie na ruské ropné produkty (zejména benzín a nafta) vstoupilo v platnost 5. února, přičemž stanovilo cenový strop na 60 dolarů za barel. Bosoniová také zdůraznila rostoucí rozdíl mezi cenami ruské ropy Ural a ropou Brent. Podle ruského ministerstva financí Ural dosahoval v lednu v průměru 49,48 dolaru za barel, zatímco Brent se ve čtvrtek obchodoval nad 85 dolary za barel.

Rusko od března sníží těžbu ropy.

Ruská odveta za cenové stropy, v březnu sníží těžbu ropy o půl milionu barelů denně

Rusko sníží příští měsíc těžbu ropy o 500 tisíc barelů denně, což je zhruba o pět procent. Oznámil to ruský vicepremiér Alexandr Novak. Snížení těžby přichází poté, co západní státy zavedly embarga a cenové stropy na ruskou ropu a ropné produkty v reakci na loňský útok ruských sil na Ukrajinu. Ceny ropy na světovém trhu na Novakovo prohlášení zareagovaly růstem.

Přečíst článek

Důležité také podle Bosoniové je, že ruský rozpočet na rok 2023 je založen na průměrné ceně Uralu 70,10 dolaru, takže klesající příjmy z ropných operací zanechávají značnou díru ve veřejných financích.

Bosoniová poznamenala, že Moskva nemusí být schopna přerozdělit obchod s ropnými produkty stejným způsobem, jakým exportuje surovou ropu, a proto IEA očekává, že export a produkce v následujících měsících dále klesnou.

Rusko minulý týden oznámilo, že v březnu v reakci na poslední kolo západních zákazů sníží těžbu o 500 tisíc barelů denně. „Tento pokles nás příliš neznepokojuje,“ opáčila Bosoniová, která za tím vidí strategii, jak zvednout ceny.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rusko od března sníží těžbu ropy.

Ruská odveta za cenové stropy, v březnu sníží těžbu ropy o půl milionu barelů denně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme