Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ruská ropa - informace o tématu

dvousetkoruna

Lepší rating Česka? Ne díky konsolidačnímu balíčku, ale velkému odběru ruské energie

Agentura Fitch Ratings v pátek večer zlepšila ratingový výhled České republiky z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, respektive měnovou politiku Česka, kterou podpořila výrazné snížení inflace, a rovněž vládu Petra Fialy za stabilizaci veřejného zadlužení. Ovšem to nejsou fundamentální důvody zlepšení ratingového výhledu, přestože to tak je široce interpretováno.

Přečíst článek
Cenové stropy neselhaly, Rusko utrží za ropu méně.

Cenové stropy neselhaly, tvrdí Mezinárodní energetická agentura. Rusko utrží za ropu méně

Zákazy a cenové stropy zaměřené na ruskou ropu mají podle Toril Bosoniové z Mezinárodní energetické agentury (IEA) „zamýšlený efekt“ navzdory tomu, že ruský ropný průmysl zvyšuje aktivitu a překvapivě se mu daří i v exportu.

Přečíst článek
Rusko od března sníží těžbu ropy.

Ruská odveta za cenové stropy, v březnu sníží těžbu ropy o půl milionu barelů denně

Rusko sníží příští měsíc těžbu ropy o 500 tisíc barelů denně, což je zhruba o pět procent. Oznámil to ruský vicepremiér Alexandr Novak. Snížení těžby přichází poté, co západní státy zavedly embarga a cenové stropy na ruskou ropu a ropné produkty v reakci na loňský útok ruských sil na Ukrajinu. Ceny ropy na světovém trhu na Novakovo prohlášení zareagovaly růstem.

Přečíst článek
Akciové trhy - ilustrační foto

Týden tradera: Akcie vesele rostou, rizikům navzdory

Druhý týden v novém roce se nesl ve znamení vzestupné tendence na trzích, kdy na pozadí zlepšení v oblasti inflace V USA si investoři přejí méně razantní postup centrálních bank. Přicházející klíčová makroekonomická data zatím nepotvrzují to, že by americká ekonomika až tolik zpomalovala. Zlepšující se situace na energetickém trhu podporuje také německý index DAX, který v posledních dnech dosáhl úrovně kolem 15 tisíc bodů. Ceny evropského plynu se totiž dostaly na úroveň před začátkem konfliktu na Ukrajině.

Přečíst článek
Zásobníky ropného gigantu Rosněfť na západní Sibiři.

Lukáš Kovanda: Rusko bude přicházet o 200 miliard korun měsíčně jen kvůli zastropování cen ropy

Rusko bude letos kvůli embargu EU a zastropování cen ropy a ropných produktů přicházet v přepočtu o zhruba 200 miliard korun měsíčně. Vyplývá to z výpočtu finského Střediska výzkumu energií a čistého ovzduší.

Přečíst článek
Prezident Putin zakázal vývoz ropy do zemí, které uplatňují cenový strop.

Putin zakázal vývoz ropy do zemí, které uplatňují cenový strop. Platit začne v únoru

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který zakazuje dodávky ruské ropy a ropných produktů do zemí uplatňujících cenový strop na ruskou ropu. V případě exportu ropy vstoupí zákaz v platnost na začátku února a bude platit pět měsíců. U ropných produktů by ruská vláda mohla stanovit pozdější začátek platnosti zákazu, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Ropná rafinérie, ilustrační snímek

Rusko straší ropný cenový strop. Může to zvýšit deficit, připustil ministr

Schodek ruského státního rozpočtu by mohl být v příštím roce vyšší než plánovaná dvě procenta hrubého domácího produktu, protože omezení cen ropy snižuje příjmy Ruska z vývozu.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 19. října 2022)

Lukáš Kovanda: EU zastropuje ruskou ropu. Vypne Rusko v rámci odvety ropu také Česku?

Evropská unie se dohodla na úrovni stropu na ruskou ropu vyváženou námořní cestou, plyne z informací agentury Bloomberg. Strop bude činit 60 dolarů (1387 korun) na barel. V platnosti by měl být od tohoto úterý. K stropu se hlásí nejen EU, ale všechny země skupiny G7, jež jej rámcově schválily již dříve.

Přečíst článek
Ropovod Družba, Maďarsko

Ještě dva roky a Česko může dát sbohem ruské ropě. Ropovod TAL se rozšíří

Česká republika bude moci být nejpozději od roku 2025 úplně nezávislá na ruském ropovodu Družba. Nejvyšší orgán konsorcia TAL, Coordinating Committee, ve středu při zasedání v Rakousku schválil projekt rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek
Mol, čerpací stanice

MOL vydělává na levné ropě z Ruska. Tomu bude brzy konec

Maďarská petrochemická společnost MOL, která působí i v ČR, více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk. Výsledky reportuje v den, kdy sněmovna jedná o dani z mimořádných zisků, která se má vztahovat vedle bank právě také na energetické a petrolejářské firmy.

Přečíst článek
čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kontroly marží čerpaček zabraly, paliva zlevňují. Otázkou je, jak dlouho ještě

Kontrola marží čerpacích stanic řízená z ministerstva financí zdá se zafungovala. Ceny pohonných hmot klesají navzdory růstu velkoobchodních cen paliv.

Přečíst článek
Reklama

News box

Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme