Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská centrální banka překvapivě snížila základní úrokovou sazbu. Pořád je ale neúnosná

Ruská centrální banka
iStock
 ČTK

Ruská centrální banka v pátek překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o tři procentní body na 17 procent. Nová sazba bude platit od pondělí. Na konci února banka v důsledku prvních sankcí po vstupu ruských vojsk na Ukrajinu sazbu více než zdvojnásobila na 20 procent.

Reklama

„Vnější podmínky pro ruskou ekonomiku jsou stále náročné a značně omezují hospodářskou aktivitu,“ uvedla banka. „Rizika pro finanční stabilitu jsou stále přítomna, ale prozatím se přestala zvyšovat, mimo jiné díky přijatým opatřením na kontrolu kapitálu,“ dodala.

Banka konstatovala, že na bankovních účtech dochází ke „stabilnímu přílivu finančních prostředků“ a že „tempo růstu běžných cen znatelně zpomaluje, zejména v důsledku dynamiky kurzu rublu“.

V pátek se očekávají údaje o březnové inflaci. Rubl, který se v únoru a březnu propadl na rekordní minima, se přiblížil úrovni, kolem níž se pohyboval před vstupem ruských vojsk na Ukrajinu.

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Tohle bude bolet. Ceny potravin rostou kvůli válce nejrychleji v historii

Globální ceny potravin rostly již před začátkem války na Ukrajině. V březnu ale jejich růst nabral dramatické tempo a jídlo v průměru zdražilo o 13 procent. Jen za poslední dva roky však nárůst představuje 75 procent.

Přečíst článek

Americká ministryně financí Janet Yellenová již ve středu prohlásila, že oživení rublu není známkou toho, že ruská ekonomika odolává západním sankcím. Dodala, že ze současného kurzu rublu by se nemělo nic vyvozovat.

Ruská centrální banka naznačila, že k dalšímu poklesu základní úrokové míry by mohlo dojít na jejím příštím zasedání, které je naplánováno na 29. dubna.

Centrální banka je „přesvědčena, že nejostřejší fáze hospodářské krize již pominula“, uvedli ve své zprávě analytici Capital Economics.

Dětmarovice

EU zakáže dovoz uhlí z Ruska. Čechům kvůli tomu elektřina nezdraží

Evropské unie přijala pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Zásadní součástí nových postihů je ukončení odběru uhlí z Ruska, které pro režim prezidenta Vladimira Putina představuje příjem čtyř miliard eur (98 miliard korun) ročně.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Rusko je na prahu krize. SSSR dosáhlo kolosálních úspěchů i přes sankce, uklidňuje Putin

Dva týdny, po které Západ uplatňuje sankce vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, stačily, aby se Putinovo Rusko dostalo na ekonomické dno, píše agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Ikea v Petrohradu, lidé čekají ve frontě

Rusové panikaří, skupují vložky, plenky, léky i cukr

Palivo a topení jsou paradoxně asi jediné položky, které v Rusku nezdražily. Jinak rostou ceny všeho. Pokud by válka trvala rok a inflace rostla nynějším tempem, ceny zboží se ztrojnásobí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Moskevský soud obvinil čtyři podezřelé z útoku v koncertní síni z terorismu

Odnož Islámského státu, která stojí za terorem na okraji Moskvy, chtěla útočit i ve Francii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme