Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko je na prahu krize. SSSR dosáhlo kolosálních úspěchů i přes sankce, uklidňuje Putin

Vladimir Putin, prezident Ruska
ČTK
Petra Jansová
pej

Dva týdny, po které Západ uplatňuje sankce vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, stačily, aby se Putinovo Rusko dostalo na ekonomické dno, píše agentura Bloomberg. 

Reklama

Ruská ekonomika už pociťuje daň za vedení války na Ukajině. Jen zřídka v novodobé historii se jí dařilo hůř než nyní. Na obnovený růst nastolený po covidové pandemii může rovnou zapomenout. První odhady Bloomberg Economics už teď, po dvou týdnech uplatňovaných ekonomických sankcí, hovoří o dvouprocentním propadu. Z hrubého domácího produktu (HDP) Ruska tak bylo v přepočtu na loňské ceny zatím vymazáno více než 30 miliard dolarů.

HDP za celý rok by podle prognózy Bloombergu měl klesnout asi o devět procent.

Hospodářský kolaps v prvních dnech války připomíná poklesy během šoků, které nastaly při příchodu pandemie covid-19 nebo v čase globální ekonomické krize v roce 2009, kdy HDP klesl téměř o osm procent. 

„Jak přesný je tento odhad, je nejisté. Situace se mění každým den. Už první dny války se potvrdilo, jak velký dopad má tažení Vladimira Putina na ruskou ekonomiku,“ konstatují ekonomové Bloomberg Economics.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Zákaz vývozu luxusního zboží. Nové sankce EU míří na ruskou elitu

Evropská unie v sobotu uvalí další sankce na Moskvu kvůli ruské agresi na Ukrajině. Členské státy Rusku pozastaví doložku nejvyšších výhod a omezí používání kryptoměn, aby jejich prostřednictvím ruský stát a elity neobcházely sankce. Zakážou také vývoz luxusního zboží do Ruska a dovoz výrobků ze železa a oceli,

Přečíst článek

Putin: Sankce? Ty nás neohrozí

Přesto ale ruský prezident Vladimir Putin nadále uklidňuje Rusy, že i přes uvalené sankce může země prosperovat. „I Sovětský svaz dosáhl kolosálních úspěchů navzdory tomu, že byl sankcionován Západem,“ připomenul Putin.

Jak moc pevně a odhodlaně Rusové za svým představitelem stojí, prověří čas. Obzvlášť pokud se válka na Ukrajině promění na dlouhotrvající konflikt, bude přibývat i množství uvalených sankcí a ekonomika se bude dál propadat. 

Prognózy ekonomů pro letošek se zatím hodně liší. Zatímco Institut mezinárodních financí předpovídá Rusku hlubokou recesi a propad HPD až o 15 procent, JPMorgan Chase a Goldman Sachs jsou v předpovědích optimističtější. Giganti z Wall Street operují se sedmiprocentním propadem HDP.

Vladimir Potanin

Nejbohatší Rus žádá Putina: Nevracejte nás zpět do roku 1917

„Nevracejte nás zpět do roku 1917,“ žádá nejbohatší Rus a největší akcionář těžního giganta Norilsk Nickel Vladimir Potanin vládu Vladimira Putina. Konfiskace majetku západních společností, které kvůli invazi na Ukrajinu opustily ruský trh, by podle něj zemi vrhla o 100 let zpátky, kdy k podobnému kroku přistoupili bolševici po velké říjnové revoluci. Na jeho prohlášení, výjimečné kritické mezi ruskými oligarchy vůči ruské invazi, upozornil server CNN.

Přečíst článek

Krátkodobé předpovědi ale staví na velmi malém množství dostupných dat. Po zahrnutí dalších proměnných – výkonost ruských akcií, kurz rublu, výnosy státních dluhopisů a cena ropy – budeme svědky ještě hlubšího propadu, píše Bloomberg. 

Navzdory aktivní měnové politice a největšímu nárustu úrokových sazeb za dvacet let totiž hodnota rublu klesla o téměř 40 procent. „Rusko směřuje do hluboké recese, přičemž propad rublu zvyšuje inflaci a významně narušuje kupní sílu Rusů,“ konstatovala generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová.

Goldmam Sachs Tower

Bankovní giganti z Wall Street Goldman Sachs a JPMorgan Chase se stáhnou z Ruska

Ukončujeme veškerou svou činnost v Rusku, oznámila Goldman Sachs Group. Jde o prvního bankovního giganta z Wall Street, který ze země odchází kvůli ruské invazi na Ukrajinu, upozorňuje agentura Bloomberg. Své aktivity se tam rozhodla ukončit i největší americká banka JPMorgan Chase, dodal ve čtvrtek večer server CNBC.

Přečíst článek

Roman Abramovič

Britové uvalili sankce na ruské oligarchy Romana Abramoviče a Olega Děripasku

Známí ruští oligarchové mají zmrazená britská aktiva, nesmějí obchodovat s britskými společnostmi ani jedinci, mají zakázáno cestovat, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme