Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rubl výrazně zpevnil, je silnější než před válkou

rubl
ČTK
 ČTK

Rubl prudce posiluje, za poslední dva dny o bezmála deset procent. Pomáhají mu v tom regulace Kremlu a neochota Evropské unie odstřihnout se od ruských energií. Ruská měna je silnější než před válkou.

Reklama

Ruský rubl během dnešního obchodování v Moskvě výrazně zpevnil. Dostal se tak až na nejsilnější úroveň od 11. února, tedy od doby před zahájením ruského útoku na Ukrajinu, napsala agentura Reuters. Sankce uvalené na Rusko vedly k propadu rublu na rekordní minima, později se však ruská měna zotavila. Přispěly k tomu kroky ruských úřadů, například výrazné zvýšení úrokových sazeb či nařízení, aby ruské podnik směňovaly za rubly 80 procent devizových příjmů.

Krátce po 14:00 SELČ americký dolar vůči ruskému rublu ztrácel téměř pět procent a pohyboval se v blízkosti 76 rublů za dolar, v ranních hodinách sestoupil až na 74,2625 rublu za dolar. V uplynulých týdnech se přitom podle agentury Bloomberg díky sankcím vyšplhal až na 121,5 rublu za dolar.

Ruská centrální banka koncem února ve snaze o podporu domácí měny více než zdvojnásobila základní úrokovou sazbu na 20 procent z předchozích 9,5 procenta. Rusko v reakci na západní sankce zavedlo rovněž restrikce pro pohyb kapitálu.

Někteří odborníci proto zpochybňují význam návratu rublu na úrovně z doby před zahájením útoku na Ukrajinu. „Vzhledem ke všem opatřením, která úřady zavedly, nejde o měnu s volně pohyblivým kurzem,“ uvedl analytik Guillaume Tresca ze společnosti Generali Insurance Asset Management.

Rychlé oživení rublu podle agentury Bloomberg nicméně znamená pro ruského prezidenta Vladimira Putina významný úspěch na domácí scéně, protože řada Rusů pokládá kurz rublu vůči dolaru za důležitý ukazatel stavu domácí ekonomiky.

Temelín

Až se vyřeší plyn, musí se Evropa zbavit závislosti na ruském uranu. Česku by to trvalo roky

Ruské jaderné palivo bude dalším zásadním problémem pro evropskou energetiku, upozorňuje agentura Bloomberg. Podle oslovených expertů bude náhrada za ruský uran trvat tři až pět let, ale realističtější odhad je plných deset let. V tuto chvíli je přitom na Ruskem dodávaném palivu závislých 100 milionů Evropanů, včetně Čechů a Slováků.

Přečíst článek

Ruský rubl

Tlak na Moskvu zesiluje. Rusko muselo vyplatit své dolarové věřitele v rublech

Ruská vláda musela uhradit závazky plynoucí z jejích dolarových dluhopisů v rublech. Zahraniční banka totiž odmítla zpracovat příkaz vyplatit držitelům těchto dluhopisů částku 649,2 milionu dolarů (zhruba 14,5 miliardy korun) v dolarech. Oznámilo to ruské ministerstvo financí.

Přečíst článek

Moskevská burza, ilustrační foto

Jak investovat za války? Do akcií německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků

Válka na Ukrajině, stupňující se sankce Západu a ruská odvetná opatření přepisují všechna letošní doporučení, jak a do čeho investovat. Pohnutá doba navíc přináší docela nečekané věci. Pro ty, kdo mají dostatek odvahy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dodávky ruského plynu do EU letos klesly o třetinu. Putin hrozí, že Evropu odstřihne úplně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme