Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kam kráčíš, koruno? Přední ekonomové budou řešit budoucnost české měny

česká koruna, bankovky, růst, mzdy
iStock
 nst
nst

Euro za míň než 24 korun? I to je možné! O vývoji kurzu koruny budou již tuto středu diskutovat ekonomové na Investiční snídani pořádané společností EMUN. Vystoupí mimo jiné přední odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance nebo bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Byznysový server newstream.cz je mediálním partnerem akce.

Reklama

Po přechodném oslabení středoevropských měn po začátku války na Ukrajině koruna atakuje letošní nejsilnější úrovně a další avizované zvyšování úrokových sazeb ji může podpořit.

  • Jak pravděpodobné je, že centrální bankéři využijí kurz jako další nástroj boje proti inflaci?
  •  A jak by vývoj kurzu naopak ovlivnilo výraznější zvyšování sazeb americkým Fedem?
  • Nebo jakou roli v pohybu kurzu hrají spekulace?

I na takové otázky budou odpovídat odborníci na měnovou politiku na Investiční snídani – Quo vadis, CZK? Pořádá ji společnost EMUN ve spolupráci s hlavními partnery KPMG ČR a PPF bankou.

Čeští centrální bankéři avizují možnost dalšího zvýšení sazeb. V Polsku dokonce mluví o základní sazbě ve výši až 7,5 procenta, zatímco ECB ji drží stále na nule. „Riziko stagflace staví centrální banky před nelehký úkol, zda upřednostnit ekonomický růst za cenu ‚dočasně’ zvýšené inflace,“ nastiňuje rozdílné pozice Magdalena Středová, makroekonomická analytička PPF banky. Víc řekne v aktuálním makroekonomickém výhledu.

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Šéfka rozpočtové rady Zamrazilová: Učitelům bych přidala, až se zreformuje školství

Dva roky se šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová marně snažila varovat vládu, aby brzdila ve výdajích. Nová vláda začala šetřit. Ale přišla válka na Ukrajině. Zdražují energie, inflace dál poroste. Ekonomika zbrzdí. Kde brát? „Náklady související s ukrajinským konfliktem by se měly v první řadě pokrýt z vládní rozpočtové rezervy,“ říká nekompromisně Zamrazilová. 

Přečíst článek

Rostoucí sazby se projevují i na dluhopisovém trhu, kdy se se záporným výnosem obchodují už jen asi čtyři procenta dluhopisů. Nejen těm se ve svém tržním výhledu bude věnovat předseda představenstva EMUN IS Leoš Jirman.

Hlavní diskuze bude patřit české měně. „Vzhledem k akcelerující inflaci roste šance, že ČNB vstoupí na trh a začne intervenovat ve prospěch koruny. Dvoucifernou inflaci tímto krokem sice pro letošní rok ČNB nezvrátí, koruna by se však poprvé od roku 2008 podívala pod hranici 24 korun za euro,“ predikuje Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace. Diskutovat dále budou: Mojmír Hampl, člen Národní rozpočtové rady a Petr Krčil, předseda představenstva a investiční ředitel Art of Finance. 

Miroslav Singer

Bývalý guvernér ČNB Singer: Přestaňme si hrát na bídu. Žádná krize není

Už mě nebaví odpovídat pořád dokola na otázky kolem inflace. Ceny prostě rostou, je válka. Česko to však určitě přežije. Přestaňme neustále žádat stát o pomoc, a začněme se snažit každý sám za sebe, říká bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. I kdyby Rusové vypli plyn, zvládneme to, říká muž, který si před lety vysloužil nelichotivá přízviska za to, že v boji s hrozící deflací držel tři roky českou měnu v kurzu nad 27 korun za euro.

Přečíst článek

Dotazy na odborníky můžete klást prostřednictvím aplikace sli.do pod #CZK

Investiční snídaně s hlavním tématem je vývoj kurzu koruny proběhne 27. dubna 2022 od 9:00 on-line na stránkách https://investicnivyhledy.cz/ a také na webu Newstreamu, který je mediálním partnerem akce.

Investiční snídaně jsou určeny investorům a všem, které zajímá dění a předpokládaný vývoj v ekonomice a na kapitálových trzích. Navazují na konferenci Investiční výhledy a přinášejí pravidelný makroekonomický výhled a tržní update
ve spojení s panelovou diskusí na vybrané aktuální téma.

Mojmír Hampl

Uhlíková neutralita je větší problém než covid, říká nový člen rozpočtové rady Hampl

Bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl se v lednu stane členem Národní rozpočtové rady. Sněmovna v tajných volbách jeho nominaci schválila hlasy 173 ze 192 poslanců. Jak Hampl vnímá současný schodek vlády? A jak se staví k podpůrným covidovým programům? Na to Hampl serveru newstream.cz odpovídal letos v létě. Rozhovor se uskutečnil před Hamplovou přednáškou pro desítky mladých lidí na akci, kterou pořádal konzervativní Občanský institut.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek

Bankovní krize bude mít dlouhodobé dopady. Malé a střední firmy přicházejí o peníze

Přečíst článek
Andělské investování - ilustrační obrázek
video

Co čekat od alternativních forem financování? Odpovídají účastníci Investiční snídaně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme