Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy
iStock
 ČTK

Čína už letos ušetřila téměř deset miliard dolarů, v přepočtu přes 231 miliard korun, díky rekordním nákupům ropy ze zemí, na které se vztahují západní sankce. Vyplývá to z výpočtů agentury Reuters, která vycházela z údajů od obchodníků a rejdařů. Nezamýšleným důsledkem sankcí uvalených Spojenými státy a dalšími zeměmi na Rusko, Írán a Venezuelu se tak stalo snížení nákladů na dovoz pro rafinerie v Číně, která ale také často tyto jednostranné sankce kritizuje.

Reklama

Čína je druhým největším konzumentem ropy na světě. Nižší dovozní ceny jsou přínosem, protože podporují výkon a marže a umožnily lukrativní vývoz nafty a benzinu státními rafineriemi. Čínské nákupy jsou také záchranným lanem příjmů pro Moskvu, Teherán a Caracas, jejichž ekonomiky jinak omezují západní sankce a pokles investic.

Podle údajů firem sledujících tankery Vortexa a Kpler přepravila Čína za prvních devět měsíců letošního roku po moři rekordních 2,765 milionu barelů ropy denně z Íránu, Ruska a Venezuely. Tyto tři země se na celkovém dovozu ropy do Číny ve sledovaném období podílely zhruba čtvrtinou. Loni to bylo 21 procenty a v roce 2020 jejich podíl činil 12 procent, vyplývá z analýzy Reuters.

ruský tanker, greenpeace

Indie a Čína nakupují rekordní objemy ruské ropy. Kazí tím snahy Západu o ukončení války

Největší ruská ropná společnost Rosněfť podepsala smlouvu o výrazném zvýšení dodávek ropy do Indie. Firma uvedla, že spolupráci dohodl na pracovní cestě do druhé největší země v Asii generální ředitel Rosněfti Igor Sečin, konkrétní objemy ale neupřesnila. Indie bude mít i širší sortiment produktů. Rusko se při vývozu surovin zaměřuje hlavně na Asii, většina evropských zemí spolupráci s ním kvůli válce na Ukrajině odmítá.

Přečíst článek

Peking dělá, že nic

Úspory sice představují jen zlomek hodnoty čínského dovozu, ale mají význam pro nezávislé rafinerie, které aktivně vyhledávají výhodné nabídky, uvedl Kang Wu, analytik firmy S&P Global Commodity Insights.

Čínské ministerstvo zahraniční na konkrétní otázky zaslané agenturou Reuters neodpovědělo. V prohlášení zopakovalo svůj postoj, že Peking je proti jednostranným sankcím a že normální čínský obchod si zaslouží respekt a ochranu.

Analýza Reuters porovnává, kolik by čínští dovozci zaplatili při nákupu podobné ropy od producentů, na které se nevztahují sankce. Dovozem z Ruska Čína za devět měsíců letošního roku ušetřila 4,34 miliardy dolarů. U dovozu venezuelské ropy ušetřila v průměru deset dolarů za barel proti srovnatelné kolumbijské ropě. Při nákupu íránské ropy pak ušetřila 15 dolarů za barel proti ropě z Ománu. Celkové úspory z nákupu venezuelské ropy tak činily 1,17 miliardy a z íránské ropy 4,2 miliardy dolarů.

Západní sankce zvyšují vývoz čínských aut do Ruska, uvedl čínský svaz CAAM

Západní sankce přihrávají čínské automobily ruskému trhu

Sankce západních zemí zvyšují v Rusku poptávku po automobilech vyrobených v Číně. Tento nárůst by mohl pokračovat, dokud budou sankce v platnosti, uvedl to manažer čínského svazu výrobců aut CAAM Sü Chaj-tung.

Přečíst článek

Ropa pro čajové konvičky

Protože státní rafinerie Sinopec a PetroChina upustily od nákupu íránské a venezuelské ropy, končí tato ropa převážně u menších provozovatelů rafinerií přezdívaných teapot, tedy čajové konvičky. Tyto menší rafinerie mají obvykle kapacitu zpracování 100 000 až 200 000 barelů ropy denně a jsou méně významné, než obrovské rafinerie, ale hrají důležitou roli, protože pomáhají pokrývat poptávku po rafinovaných produktech v daném regionu. Jsou však omezené kvótami na dovoz ropy.

Kontejnerový přístav v Šanghaji

Washington rozšířil sankční seznam od další desítky firem z Číny

Americké ministerstvo obchodu zařadilo 42 čínských společností na vládní seznam subjektů, které mají omezení při obchodu se Spojenými státy. Důvodem je jejich podpora ruské armády, která zahrnuje i dodávky integrovaných obvodů amerického původu, uvedlo ministerstvo.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Přečíst článek
Summit G20

Ekonomický i geopolitický význam Západu klesá. Nedaří se mu izolovat Rusko a Čínu, všímá si Bloomberg

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme