Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Psychologická hranice padla. Americký Dow Jones se propadl pod 30 tisíc bodů

Wall Street, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Akcie ve Spojených státech v rámci rozsáhlého výprodeje ve čtvrtek klesly a index Dow Jones se poprvé od ledna 2021 propadl pod psychologickou hranici 30 tisíc bodů. Důvodem ztrát bylo středeční rozhodnutí centrální banky USA (Fed) zvýšit v rámci boje s inflací základní úrok nejvíce od roku 1994. To podpořilo obavy z recese.

Reklama

Index Dow Jones klesl o 741,46 bodu, tedy 2,4 procenta, na 29 927,07 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 123,22 bodu, čili 3,3 procenta, na 3666,77 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 453,06 bodu, neboli 4,1 procenta, na 10 646,1 bodu.

Evropské akcie padají, jsou nejníže za rok a půl

Evropské akcie padají, jsou nejníže za rok a půl

Evropské akcie dnes výrazně oslabily. K jejich poklesu přispělo zvýšení úrokových sazeb ve Švýcarsku a v Británii, která podnítila obavy z dopadu inflace na globální ekonomiku. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 dnes odepsal 2,5 procenta a obchodování uzavřel na 402,88 bodu.

Přečíst článek

Fed ve středu zvýšil základní sazbu podle očekávání analytiků o 0,75 procentního bodu do pásma 1,50 až 1,75 procenta, hlavně kvůli rychlému růstu cen v posledních týdnech a situaci na finančních trzích. Růst byl největší od roku 1994.

Ve čtvrtek Fed ve zvýšení úroků následovaly centrální banky Švýcarska a Británie. To posílilo obavy, že kroky centrálních bank, které mají omezit inflaci, by mohly vést k prudkému zpomalení růstu ve světě nebo k recesi.

Riziko recese roste

Naděje, že by Fed mohl zajistit měkké přistání ekonomiky, slábnou. Před rostoucím rizikem recese varovali analytici Wells Fargo, Deutsche Bank a Morgan Stanley, napsala agentura Reuters.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Všech 11 hlavních sektorů, které jsou součástí indexu S&P, ve čtvrtek oslabilo. Ze ztrát se podařilo vymanit jen některým firmám zaměřeným na spotřebitele, jako WalMart a General Mills.

Největší ztráty zaznamenaly firmy, jejichž zisky závisí na silné ekonomice, jako provozovatel výletních plaveb Royal Caribbean a provozovatel kasin Caesars Entertainment. K celkovým ztrátám výrazně přispěly významné technologické společnosti, jako Apple, Amazon a Tesla.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Hlavní akciové indexy tento týden výrazně klesají. Index S&P 500 se dostal do takzvaného medvědího trhu, což je označení stavu, kdy indexy oslabí o více než 20 procent od svého posledního maxima, a Dow Jones se k tomuto stavu blíží.

Americký dolar včera oslabil ke koši měn. Jeho pokles způsobil hlavně růst švýcarského franku a britské libry poté, co centrální banky Švýcarska a Británie zvýšily úrokové sazby. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se propadl o 1,4 procenta na 103,74 bodu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Vlci z Wall Street mají problém. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Vlci z Wall Street trpí. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme