Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První banka výrazně snížila úroky u hypoték. Nabízí je skoro procento pod trhem

Air Bank pobočka, ilustrační foto
JiriMatejicek / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
 Zlaťák

Air Bank snižuje úrokové sazby hypoték až o 0,4 procentního bodu, nově budou začínat už na 5,29 procenta ročně. Přičemž průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v srpnu činila 6,1 procenta.

Reklama

Air Bank v pátek 22. září 2023 zlevní své hypotéky pro všech pět nabízených období fixace, a to až o 0,4 procentního bodu. U hypotéky ve výši od 5 milionů korun mohou klienti při započtení slevy za pojištění schopnosti splácet (- 0,1 %) získat úrokovou sazbu už 5,29 procenta ročně, uvedla banka v tiskové zprávě. Air Bank poskytuje shodné úrokové sazby pro nové hypotéky i hypotéky převedené z jiných bank.

Ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor, do níž dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu, úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v srpnu z červencových 5,8 procenta na 5,78 procenta. A byla tak nejníže za poslední rok.

Hypoteční trh čeká na oživení a i přesto, že nelze hovořit o boomu, mírné náznaky nárůstu hypotečních úvěrů mezikvartálně v řádu dvouciferných čísel už jsou sledovatelné.

Objem hypoték v srpnu byl nejvyšší od června 2022

Objem hypoték meziročně stoupl. Sazby však zůstávají mezi nejvyššími za posledních dvacet let

Banky a stavební spořitelny poskytly v srpnu hypoteční úvěry za 14 miliard korun, což je proti červenci nárůst o čtvrtinu a nejvyšší hodnota od června 2022. Meziročně šlo o první nárůst od konce roku 2021.

Přečíst článek

„Hypoteční trh se v posledních měsících oproti předchozímu dlouhému období stagnace poměrně rozhýbal, a to i navzdory jinak obvyklému letnímu útlumu. Zvýšený zájem pohánělo zejména červencové zrušení limitu ukazatele DSTI, roli ale hrál také určitý pokles cen nemovitostí v některých regionech a nyní se přidává i mírný pokles úrokových sazeb hypoték. Ty budou do konce letošního roku pravděpodobně klesat jen pozvolna, v první polovině příštího roku by však jejich pokles mohl nabrat rychlejší spád,“ říká Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank.

Minimální úroková sazba u hypoték (5,29 procenta), kterou můžete v Air Bank od konce září dostat, je tak oproti dosud platné sazbě 5,49 procenta o 0,2 procentního bodu nižší. Banka zároveň sjednotila sazby u hypoték ve výši do 1,5 milionu korun a u hypoték do 5 milionů korun. Při sjednání pojištění tak mohou klienti u hypotéky nepřesahující 5 milionů korun nově získat úrokovou sazbu už 5,49 procenta ročně, tedy až o 0,4 procentního bodu nižší než dříve.

Malý byt

Dalibor Martínek: Záhada kolem trhu s hypotékami. Zároveň oživuje i stagnuje. Kde je pravda?

Možná si vybavíte scénu z filmu Vrať se do hrobu, kdy výzkumný pracovník v podání Milana Šteindlera došel k závěru, že „… valná většina maturující mládeže už našla zodpovědný přístup k životu, existuje však ještě nejméně padesát procent těch, kteří (ho) nenašli…“. Je to podobné jako s hypotékami v Česku. Statistiky mají kouzlo, že je možné vykládat si je všelijak. Stejné číslo může být malé i velké.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čas extrémně levných hypoték je pryč. Expertka radí, jak i nyní usmlouvat výhodný úvěr na bydlení

Čas extrémně levných hypoték je pryč. Expertka radí, jak i nyní usmlouvat výhodný úvěr na bydlení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme