Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První banka výrazně snížila úroky u hypoték. Nabízí je skoro procento pod trhem

Air Bank pobočka, ilustrační foto
JiriMatejicek / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
 Zlaťák

Air Bank snižuje úrokové sazby hypoték až o 0,4 procentního bodu, nově budou začínat už na 5,29 procenta ročně. Přičemž průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v srpnu činila 6,1 procenta.

Reklama

Air Bank v pátek 22. září 2023 zlevní své hypotéky pro všech pět nabízených období fixace, a to až o 0,4 procentního bodu. U hypotéky ve výši od 5 milionů korun mohou klienti při započtení slevy za pojištění schopnosti splácet (- 0,1 %) získat úrokovou sazbu už 5,29 procenta ročně, uvedla banka v tiskové zprávě. Air Bank poskytuje shodné úrokové sazby pro nové hypotéky i hypotéky převedené z jiných bank.

Ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor, do níž dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu, úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v srpnu z červencových 5,8 procenta na 5,78 procenta. A byla tak nejníže za poslední rok.

Hypoteční trh čeká na oživení a i přesto, že nelze hovořit o boomu, mírné náznaky nárůstu hypotečních úvěrů mezikvartálně v řádu dvouciferných čísel už jsou sledovatelné.

Objem hypoték v srpnu byl nejvyšší od června 2022

Objem hypoték meziročně stoupl. Sazby však zůstávají mezi nejvyššími za posledních dvacet let

Banky a stavební spořitelny poskytly v srpnu hypoteční úvěry za 14 miliard korun, což je proti červenci nárůst o čtvrtinu a nejvyšší hodnota od června 2022. Meziročně šlo o první nárůst od konce roku 2021.

Přečíst článek

Reklama

„Hypoteční trh se v posledních měsících oproti předchozímu dlouhému období stagnace poměrně rozhýbal, a to i navzdory jinak obvyklému letnímu útlumu. Zvýšený zájem pohánělo zejména červencové zrušení limitu ukazatele DSTI, roli ale hrál také určitý pokles cen nemovitostí v některých regionech a nyní se přidává i mírný pokles úrokových sazeb hypoték. Ty budou do konce letošního roku pravděpodobně klesat jen pozvolna, v první polovině příštího roku by však jejich pokles mohl nabrat rychlejší spád,“ říká Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank.

Minimální úroková sazba u hypoték (5,29 procenta), kterou můžete v Air Bank od konce září dostat, je tak oproti dosud platné sazbě 5,49 procenta o 0,2 procentního bodu nižší. Banka zároveň sjednotila sazby u hypoték ve výši do 1,5 milionu korun a u hypoték do 5 milionů korun. Při sjednání pojištění tak mohou klienti u hypotéky nepřesahující 5 milionů korun nově získat úrokovou sazbu už 5,49 procenta ročně, tedy až o 0,4 procentního bodu nižší než dříve.

Malý byt

Dalibor Martínek: Záhada kolem trhu s hypotékami. Zároveň oživuje i stagnuje. Kde je pravda?

Možná si vybavíte scénu z filmu Vrať se do hrobu, kdy výzkumný pracovník v podání Milana Šteindlera došel k závěru, že „… valná většina maturující mládeže už našla zodpovědný přístup k životu, existuje však ještě nejméně padesát procent těch, kteří (ho) nenašli…“. Je to podobné jako s hypotékami v Česku. Statistiky mají kouzlo, že je možné vykládat si je všelijak. Stejné číslo může být malé i velké.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Čas extrémně levných hypoték je pryč. Expertka radí, jak i nyní usmlouvat výhodný úvěr na bydlení

Čas extrémně levných hypoték je pryč. Expertka radí, jak i nyní usmlouvat výhodný úvěr na bydlení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme