Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další banka zlevnila hypotéky. Air Bank nabízí úrok i pod pět procent

Air Bank pobočka, ilustrační foto
JiriMatejicek / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
 Zlaťák

Nejnižší sazba při refinancování hypotéky u Air Bank nově začíná na 4,99 procenta ročně a řadí se tak mezi nejnižší na trhu.

Reklama

Air Bank snížila úroky u hypoték s oblíbenými kratšími fixacemi (na 2, 3 a 5 let) o 0,3 procentního bodu. To, že úrokové sazby v posledním půl roce klesají, naznačují i různé hypoteční indexy. Průměrná sazba hypoték podle Hypoindexu na počátku ledna klesla z prosincových 6,02 procenta na 5,96 procenta. Pod šestiprocentní hranici se dostala po roce a půl. Metodika indexu, který sestavuje společnoast Swiss Life Select, odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

I přes uvedený vývoj však zůstávají hypoteční sazby z pohledu posledních dvou dekád nadprůměrně vysoké a na podobných úrovních jako v současnosti se nacházely také v letech 2008 a 2009.

Opatrně ke zlevňování hypoték přistupuje také Air Bank. Začala s těmi s kratší délkou fixace. „V lednové úpravě úrokových sazeb jsme chtěli reagovat na zvyšující se poptávku po tzv. krátkých fixacích. Využili jsme postupné snižování ceny zdrojů a zvýhodnili jsme klienty poptávané 2-, 3- a 5leté fixace. Zároveň můžeme opět nabídnout úrokovou sazbu pod 5 procent,“ říká Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank.

Nabídka výše úrokové sazby není vázána na výši hypotéky a klienti Air Bank dopředu vidí, jakou sazbu podle typu hypotéky a délky zvolené fixace dostanou.

Loni podle statistik Hypomonitoru, do nějž dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu, poskytly tyto finanční instituce hypoteční úvěry za 150 miliard korun, což je meziroční pokles o téměř čtvrtinu. Nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard korun. 

Oživení zatím zázrak nepřineslo. Banky loni poskytly meziročně o čtvrtinu méně hypoték

Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 150 miliard korun, což je meziroční pokles o téměř čtvrtinu. Nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard korun. Úrokové sazby v prosinci pokračovaly v poklesu a snížily se z listopadových 5,67 na 5,65 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na tuzemském trhu.

Přečíst článek

Nový způsob bezhotovostního placení Cvak má být jednoduchý i pro stánkaře či řemeslníky.

Čtveřice bank přináší nový způsob placení kartou Cvak. Zaplatíte tím instalatérovi i na stánku

Bezhotovostní placení už nemusí být závislé jen na terminálu jako v minulosti. Obchodníci, kteří se zdráhali si pořídit platební terminál kvůli poplatkům, mají nově na výběr další variantu, jak u nich mohou zákazníci platit kartou v mobilu. Obchodníkům bude ke zprovoznění stačit jen vlastní mobil s aplikací a NFC karta. Nové platební řešení, které je vstřícné i pro malé podnikatele a řemeslníky Cvak představila čtveřice bank v čele s Air Bank. Letos se k platbám Cvak připojuje Fio banka, mBank a Moneta Money Bank. Novinku budou ale moci snadno využívat i klienti dalších bank.

Přečíst článek

Martin Vašek je od 1. listopadu 2022 generálním ředitelem Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Šéf Hypoteční banky Vašek: Sazby hypoték letos klesnou pod 5 procent

Sazby hypoték v Česku by koncem roku 2024 mohly začínat už i čtyřkou. Objem zajištěných úvěrů na bydlení, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, by se pak mohl pohybovat mezi 180 až 200 miliardami korun, odhadl šéf Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Martin Vašek. V rozhovoru pro newstream.cz pak vysvětluje i proč Češi nemají rádi dlouhodobé fixace a co u nás brání zavedení reverzní hypotéky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Air Bank pobočka, ilustrační foto

První banka výrazně snížila úroky u hypoték. Nabízí je skoro procento pod trhem

Přečíst článek
Problém se splácením hypoték hlásí první průzkumy

Dalibor Martínek: Je to tady. Problém se splácením hypoték hlásí první průzkumy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme