Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průzkum: Vysoké inflace se nejvíc bojí mladí Češi

Průzkum: Vysoké inflace se nejvíc bojí mladí Češi
iStock
 Zlaťák

Mladí Češi a Slováci se obávají, že nedokáží našetřit na vlastní bydlení. Bojí se, že nebudou mít ani na zaplacení nájemného. Nemají finanční rezervu. Nedokáží ušetřit. 4 z 10 mají stranou maximálně jeden měsíční příjem. Naše cestovatelské sny jsou ohrožené, vyjádřili se v průzkumu UniCredit Bank.  

Reklama

Mladí dospělí do 26 let nejčastěji sní o vlastním bydlení, rodině a možnosti cestovat. Tyto sny jim ale kazí dvouciferná inflace, která přetrvává již několik měsíců. Ačkoliv se podle průzkumu UniCredit Bank, o kterém informoval mluvčí banky Petr Plocek, chovají mladí Češi a Slováci v otázce financí zodpovědně, okolo poloviny z nich se bojí, že nebudou mít ani na nájem, ani na cestování.  

Podle Plocka pro mnohé to může být překvapujícím faktem, ale z posledního průzkumu UniCredit Bank vyplynulo, že mladí dospělí nakládají se svými penězi velmi rozumně. Podrobný průzkum se zaměřoval na finanční situaci Čechů a Slováků ve věku od 18 do 26 let, kteří se průměrně pohybovali v příjmové kategorii do 17 tisíc korun v ČR a 700 eur v SR. Tito lidé nejčastěji neměli ještě vlastní bydlení a bydleli u rodičů.  

Jak uživit rodinu?

Pro mladé lidi, kteří často ještě nemají děti, je největším štěstím vztah s partnerem, pocit, že jejich život má smysl a dobré zdraví. Kromě toho touží stejně jako předchozí generace bydlet ve vlastním, mít rodinu a být schopný/á ji uživit a moci cestovat.  

Třetina mladých Čechů už myslí na spoření na důchod a pětina Čechů usiluje o to, aby svým rodičům jednou mohli vrátit jejich celoživotní péči a zajistit jim důstojné stáří.  

S těmito tužbami se zároveň pojí jejich největší obavy – ti, kteří si odkládají stranou, nebo už úspory mají, se bojí, že o ně přijdou. Druhou největší obavou jsou vyhlídky na vlastní bydlení, respektive to, že si na něj nikdy nenašetří. Důvodem jsou dlouhodobě vysoké ceny nemovitostí a roli můžou hrát i aktuální vysoké sazby hypotečních úvěrů. Víceméně stejné procento Čechů (49 procent) a Slováků (51 procent) navíc trápí, že nebudou mít dost peněz ani na nájemné.  

Kde je rezerva?

Přestože stejně jako všichni ostatní omezují nyní v době inflace své výdaje na nezbytné a nedělají si nové dluhy, mladí nevytvářejí finanční polštáře.  

„Vytváření finančního polštáře je důležité, i když se to mladým nemusí zdát. I z malých částek se dá šetřit, třeba pomocí investic. Lze si také odkládat zbylé mince z nákupu nebo častěji využívat slev, a z toho vytvořit malou rezervu. Pomoci vám může náš slevový program U-šetřete, který nabízíme k běžnému účtu,“ dodává Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank. 

4 z 10 dotazovaných nemají odloženo více než jeden měsíční příjem. Mnohdy dokáží ušetřit z příjmů drobné částky, ale zdá se, že to není dost na vytvoření velkých rezerv, jak často bankovní i finanční poradci doporučují. 

Cestování může přijít draho 

Cestování a mládí jde ruku v ruce, obzvlášť, když se pojí vysokoškolským studiem, během něhož řada studentů odjíždí na semestr či dva na studijní pobyt do zahraničí. Životní úroveň v některých zemích je vyšší a proto dražší, tudíž se studijní pobyty mnohdy prodraží. Je navíc potřeba myslet také na cestovní pojištění, které sice nepřijde draho, ale je důležité ho mít. Více než polovina mladých Čechů i Slováků se tak obává, že si nebudou moci splnit své cestovatelské sny – to se týká i cestování mimo studium.  

Mladí dospělí si uvědomují přínos finanční gramotnosti, i proto, aby dokázali své sny realizovat. Důležité je podle nich vědět, jak investovat, jak rozvrhnout výdaje i úspory a jak funguje podnikání na vlastní pěst. I když své sny vidí mladí často skepticky, nejsou nedosažitelné. Stačí vytrvat, a se správnou finanční strategií se dá časem cíl splnit. 

Desetina Čechů nesplácí půjčky včas. A jejich počet roste

Desetina Čechů nesplácí půjčky včas. A jejich počet roste

Nějaký závazek po splatnosti má deset procent obyvatel ČR. Proti loňskému roku se podíl zvýšil o tři procentní body. Nejčastější příčinou neschopnosti splácet závazky je stejně jako loni ztráta zaměstnání. Ukázal to průzkum společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Přečíst článek

Platební karty - ilustrační foto

Češi častěji platí kartami. Jejich digitální stopu mohou využít další firmy

S přibývajícími možnostmi nákupu na internetu musejí prodejci přemýšlet o tom, jak si zákazníky udržet. Prakticky každá značka tak dnes v nějaké podobě nabízí věrnostní programy. Tyto programy začínají doplňovat nabídky cílené díky analýze platebních transakcí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme