Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Červnový matný výkon průmyslu předznamenává recesi druhé poloviny roku

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.
Škoda Auto
Lukáš Kovanda

Výkon českého průmyslu zaostal v červnu za očekáváním, i když jen mírně. Průmyslovou výrobu stále citelněji svírají drahé energie a obecně zdražování, které skrze slabší kupní sílu snižuje poptávku po průmyslovém zboží. Česko tak zřejmě míří k recesi, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

I když se současně zlepšuje situace v mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězcích, které jsou narušené už od časů pandemie, efekt tohoto zlepšení je tlumen právě zmíněnou drahotou.

Odeznívají tak sice potíže se zajištěním dodávek čipů, a dokonce už i kabelových svazků v autoprůmyslu, ale inflace a obecná nejistota stran vývoje v druhé polovině roku a v roce příštím i tak podvazuje celkovou výkonnost tuzemského průmyslu.

Stavba, ilustrační foto

Průmysl v červnu stagnoval, stavební výroba zpomalila tempo

Český průmysl v červnu i přes oživení v automobilové výrobě stagnoval, stavební výroba ale zpomalila své tempo, zejména kvůli nižší produkci budování infrastruktury. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle analytiků inženýrskému stavitelství dochází dech, důvodem je mimo jiné nárůst cen materiálů a s tím související rentabilita veřejných zakázek.

Přečíst článek

Příznivý je sice růst objemu nových zakázek, ovšem ten je z velké části dán růstem jejich ceny, což je jen další projev rapidní inflace.

Před branami recese

Ve druhé polovině letoška česká ekonomika podle všeho prochází mírnou, technickou recesí, kterou červnový matný výkon průmyslu předznamenal. Dojde-li na opravdu zásadní omezení dodávek ruského plynu do EU, inflace dále stoupne a celková nejistota průmysl ještě více ochromí.

Vše i signálních blížící se recese čtete zde

Nastala by pak nikoli mírná, ale hluboká recese. To však zatím není hlavní scénář dalšího vývoje. V hlavním scénáři k úplnému přerušení dodávek ruského plynu nedojde, Česko projde mírnou recesí a průmysl za celý letošní rok vykáže růst o 1,5 procenta.

Úřad práce, ilustrační foto

Nezaměstnanost v červenci neobvykle stoupla. Práci hledalo čtvrt milionu Čechů

Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla na 3,3 procenta z červnových 3,1 procenta. Pracovní místo si na konci sedmého kalendářního měsíce hledalo prostřednictvím úřadů práce přes 240 tisíc lidí. Na jedno volné místo připadá v Česku v průměru 0,8 uchazeče. Údaje zveřejnil Úřad práce ČR, podle kterého je červencový nárůst nezaměstnanosti očekávaným sezonním výkyvem – obvykle totiž v létě kvůli nástupu sezónních prací nezaměstnanost klesá. Podle analytiků bude míra lidí bez práce stoupat a na konci roku atakovat čtyři procenta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: My čekali pokles, a zatím přišel růst. Průmyslu pomůže kromě aut také slábnoucí koruna.

Lukáš Kovanda: My čekali pokles, a zatím přišel růst. Průmyslu pomůže kromě aut také slábnoucí koruna

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme