Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štěpán Křeček: Zdražování v zemědělství je předzvěstí dalšího nárůstu cen potravin

sklizeň (ilustrační foto)
Pixabay
Štěpán Křeček

V květnu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o astronomických 27,9 procenta. Nejvíce se zvýšily ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Téměř 40procentní nárůst cen zemědělských výrobců předznamenává další zdražování potravin.

Reklama

Prudký růst cen dále zaznamenaly ceny elektřiny, plynu a páry, které se zvýšily o 45,8 procenta. Ceny chemických látek a výrobků vzrostly o 39,1 procenta. Ceny obecných kovů a kovodělných výrobků zaznamenaly nárůst o 34,7 procenta stejně jako ceny dřeva, papíru a tisku.

Ceny zemědělských výrobců meziročně vzrostly o 39,2 procenta a předznamenávají dramatický nárůst cen potravin. To bohužel řadě rodin způsobí problémy v rodinných rozpočtech a může vést k sociálnímu napětí ve společnosti. V rostlinné výrobě ceny vzrostly dokonce o 54,7 procenta. Například obiloviny zdražily o 60,3 procenta a olejniny o 55,9 procenta. V živočišné výrobě došlo ke zvyšování cen o 22,2 procenta, přičemž výrazně zdražil skot, prasata i drůbež.

Tomáš Prouza: Zemědělské suroviny jsou nejdražší v historii

Do současných cen potravin v obchodech se propsalo masivní zdražování zemědělských surovin. Vysoká cena je podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy často způsobena spíše panikou než nedostatkem surovin. Někteří velkozemědělci podle něho současnou situaci využívají a prodávají staré zásoby za nové ceny.

Přečíst článek

„Ceny zemědělských výrobců předznamenávají další prudké zdražování potravin. Sociálně slabé rodiny nemusí mít dostatek finančních prostředků na nákupy v supermarketech a budou se propadat do chudoby,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily o 13,5 procenta. Prudké zdražování o 26,5 procenta zaznamenaly materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví. To v kombinaci s drahými hypotečními úvěry bude výrazně zvyšovat náklady na budovaní nových staveb. Lze proto očekávat pokles zájmu lidí o výstavbu nemovitostí.

Americký prezident Joe Biden

Biden má plán, jak dostat obilí z Ukrajiny. Postaví sila na hranicích

Celosvětovou potravinovou krizi by mohla vyřešit nová sila na ukrajinských hranicích, uvedl americký prezident Joe Biden.

Přečíst článek

vysoké účty

Dalibor Martínek: Kdo nezaplatí energie, propadne peklu. Exekuční mafie už se těší na nové duše

Dodavatelé energií zhruba od dubna posílají nově nastavené zálohy na energie. Nárůst cen není o šestnáct procent, což je aktuální meziroční inflace. Energie, tedy plyn a elektřina, jsou pro zákazníky oproti loňskému roku dražší o sto procent. A u některých dodavatelů ještě více.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme