Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vyšší než u Amazonu. Facebooku a Meta Platforms hrozí v EU rekordní pokuta

Zuckerbergově Meta Platforms hrozí v EU rekordní pokuta za využití dat z Facebooku
ČTK
 ČTK

Irské regulační orgány chystají udělit rekordní pokutu provozovateli Facebooku, společnosti Meta Platforms. Důvodem je způsob nakládání s daty evropských uživatelů. Sankce by měla být vyšší než nedávný trest pro Amazon, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Americké společnosti Meta Platforms hrozí v Evropské unii rekordní pokuta kvůli ochraně soukromí v souvislosti s přesunem dat uživatelů její sociální sítě Facebook z EU na servery v USA, protože neuposlechla varování nejvyššího soudu EU. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva informované zdroje. Podle těch by pokuta mohla být vyšší než dosavadní rekordní pokuta 746 milionů eur (16,3 miliardy korun) pro firmu Amazon.com.

Meta Platforms, matka Facebooku

Irští regulátoři vyměřili firmě Meta další obří pokutu za porušení GDPR

Americká společnost Meta má zaplatit v přepočtu téměř 9,5 miliardy korun za špatné nakládání s osobními daty uživatelů sociálních sítí Facebook a Instagram. Meta se proti rozhodnutí irských regulátorů hodlá odvolat.

Přečíst článek

Firma Meta odmítla zprávu komentovat. Irská komise pro ochranu dat DPC a Evropská komise na žádost agentury Reuters o komentář nereagovaly.

Hrozba zneužití ze strany zpravodajské služby USA

Regulátoři EU v čele s irskou komisařskou pro ochranu údajů Helen Dixonovou chtějí zakázat právní nástroj, podle kterého Facebook přesouvá údaje o evropských uživatelích, protože se domnívají, že by k informacím mohly mít přístup americké zpravodajské služby. V dubnu úřady uvedly, že DPC má měsíc na vydání nařízení k zablokování datových toků Facebooku přes Atlantik.

WhatsApp logo, ilustrační foto

WhatsApp dostal v Irsku obří pokutu za porušování práva na soukromí

Ochrana soukromí uživatelů WhatsAppu je podle irského regulátora nedostatečná. Provozovatele komunikační platformy ztrestá pokutou 225 milionů eur.

Přečíst článek

Nejvyšší unijní soud v roce 2020 rozhodl, že dohoda mezi EU a USA o přenosu dat byla neplatná s odvoláním na obavy týkající se sledování.

Meta loni varovala, že rozhodnutí zakázat mechanismus, který používá k přenosu dat z Evropy do Spojených států, by jí mohlo donutit pozastavit služby Facebooku v Evropě.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Facebook dostal v EU rekordní pokutu za správu dat uživatelů. Vyšší než kdysi Amazon

AKTUALIZOVÁNO: Facebook dostal v EU rekordní pokutu za správu dat uživatelů. Vyšší než kdysi Amazon

Přečíst článek

Evropa má problém. Německo, motor Evropy, ztrácí výkon a paktuje se s Čínou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme