Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potraviny ani benzín v nejbližší době nezdraží. Signalizují to ceny výrobců

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují
iStock
 nst
nst

Čerstvé statistiky cen výrobců vyznívají poměrně pozitivně. Jasně totiž signalizují konec inflační vlny v Česku. „Hlavním rizikem pro další vývoj výrobní inflace nadále zůstávají ceny energií,“ komentuje data Českého statistického úřadu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

Ceny průmyslových výrobců v Česku loni meziročně stouply o pět procent. Stavební práce zdražily o šest procent a tržní služby pro podniky o 5,6 procenta. Naopak ceny zemědělských výrobců loni klesly, a to o šest procent. Vyplývá to z dat ČSÚ.  

V samotném prosinci loňského roku klesly ceny v zemědělství meziročně o 19 procent. Dolů mířily osmý měsíc v řadě.

Dobrá zpráva pro spotřebitele

„To je rozhodně pozitivní zpráva s ohledem na velké obavy o další vývoj cen potravin. Ostatně s cenami šel dolů i potravinářský průmysl, i když zatím v průměru jen o 4,1 procenta. Za tímto číslem se nicméně skrývá i zlevnění o čtvrtinu v případě olejů a téměř o pětinu u mlýnských výrobků. V každém případě ceny v zemědělství vytvářejí velký prostor k tomu, aby potraviny v ČR v nejbližší době nezdražovaly,“ komentuje čerstvé statistiky hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

„K tomu ještě došlo k poklesu sazby DPH na potraviny. To vše tak vytváří prostor pro snižování cen potravin v obchodech,“ doplňuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Hlavní ekonom Trinity Bank poukazuje na to, že zlevnění na pultech řetězců zatím úplně znát není. „Výše citované pohyby se týkají cen, za něž zemědělci a potravináři dodávají svoji produkci do obchodní sítě. Jenže potraviny v obchodech v prosinci meziročně sice zlevňovaly, ale jen o 0,3 procenta, tedy prakticky neznatelně. Ceny v obchodech tudíž v podstatě stagnují, zatímco zemědělci o celou pětinu zlevňují,“ uvádí Kovanda.

Na potravinářů jsou podle Kovandy ceny nejvíce strnulé, protože trh je méně konkurenční, což „obchodníkům vytváří relativně největší prostor ke svévolnému navyšování si vlastních marží, alespoň tedy na přechodnou dobu, a současně k úpravám marží a cen dle momentálních potřeb, například marketingově motivovaných.“ 

„Ceny průmyslových výrobců byly v prosinci meziročně vyšší o 1,4 procenta. V porovnání s listopadem ale ceny v průmyslu klesly o půl procenta, a to především zásluhou snížení cen pohonných hmot, což motoristé velmi záhy viděli na stojanech čerpacích stanic. „Vzhledem k tomu, jak aktuálně vypadají komoditní trhy, nemusí se kupující obávat, že by si museli za naftu a benzín v brzké době nějak extra připlácet,“ dodal Dufek.  

„Ceny stavebních prací se v prosinci meziročně dle odhadů zvýšily o 2,6 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 4,4 procenta,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Z citlivějších položek v rámci průmyslových cen stojí za zmínku ještě ceny stavebních materiálů. Vzhledem k situaci ve stavebnictví je jejich produkce v těžké recesi, jejich ceny nicméně meziročně vzrostly o 5,4 procenta. Zatímco cihly zlevnily o necelých 11 procent, cement a spol. šly nahoru o skoro 17 procent. „Zde budou nové lednové ceníky hodně sledované, protože ovlivní ochotu stavět či rekonstruovat,“ uzavřel Dufek.

Kamil Jeřábek - generální ředitel společnosti Wienerberger

Kamil Jeřábek: Stavební materiály už nezlevní, na to zapomeňte

Největší výrobce stavebních materiálů v Česku, společnost Wienerberger, která vyrábí a dodává střešní krytinu, cihly nebo obklady, ale i spoustu jiného stavebního materiálu, neměla loni v Česku dobrý rok. Na konci roku zavřela kvůli technologické odstávce osm svých tuzemských výrobních závodů, jeden další dlouhodobě. Stavební trh klesal. Cena stavebního materiálu přitom vyskočila v poslední době o desítky procent. Někteří developeři s poukazem na toto zdražení loni oznámili pozastavení výstavby bytových projektů. „Cena stavebních materiálů se už nesníží,“ říká Kamil Jeřábek, generální ředitel české divize společnosti Wienerberger.

Přečíst článek

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Euro není možné protlačit nějakou těsnou většinou v parlamentu s tím, že se poté zněmí politické poměry v zemi, říká Eva Zamrazilová, viceguvernérka ČNB k tématu přijetí eura, které nově otevřel prezident Petr Pavel při svém novoročním projevu. Důležité podle Zamrazilové je, aby proběhla celospolečenská debata. „Nemělo by to být přes závit populace.“ Téma by se podle ní mělo dostat mezi obyvatele se všemi plusy a mínusy, se všemi souvislostmi. A jak se budou vyvíjet úrokové sazby, které mimo jiné ovlivňují ceny hypoték? Měly by dál rychle klesat. „V ideálním případě na každém zasedání měnovou politiku uvolníme,“ říká Zamrazilová.

Přečíst článek

Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.

Konečně v plusu. Tržby obchodníků po roce a půl vzrostly

Tržby v maloobchodě v Česku loni v listopadu poprvé po 18 měsících poklesu meziročně vzrostly. Zvýšily se o 0,9 procenta. Proti předchozímu měsíci byly vyšší o procento. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Ministři Marian Jurečka a Zbyněk Stanjura u Ústavního soudu kvůli snížení valorizace důchodů

Lukáš Kovanda: Důchodci loni zchudli nejvíce za víc než 10 let. Zvrátit to ještě může Ústavní soud

Starobní důchodci v loňském roce zchudli nejvýrazněji za posledních více než deset let. Poprvé od roku 2013 nastala situace, kdy roční změna starobních penzí nepřevýšila roční míru inflace, která se specificky dotýká starších ročníků. Zatímco se průměrný starobní důchod navýšil loni o 12,4 procenta, důchodcovská míra inflace činila 13,6 procenta. Reálně si tak důchodci pohoršili o 1,2 procenta, tedy nejvýrazněji od roku 2012.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme