Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny výrobců letí raketově vzhůru. V průmyslu nejrychleji za posledních 30 let

průmyslová výroba, ilustrační foto
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

České ceny průmyslových výrobců drtivě překonaly veškerá očekávání, když namísto trhem vyhlížených 13,2 přidaly meziročně 19,4procenta, tedy nejvíce v historii samostatné České republiky. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Kromě průmyslu se ceny výrazně zvýšily i u zemědělců.

Reklama

„Ceny průmyslových výrobců v lednu oproti prosinci rostly téměř o sedm procent, což bylo nejrychlejší tempo růstu od února 1991,” poznamenal Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ. Zdaleka největší podíl na aktuálním navýšení cen bylo zdražení elektřiny o 50,7 procenta. A významně se zdražovalo i v dalších odvětví. Například ceny kovů a kovodělných výrobků vzrostly o 25,3 procenta.

Za rekordním růstem výrobních cen v lednu stálo zejména přecenění energetických společností. Z prosince na leden vzrostly ceny plynu a elektřiny o zhruba třetinu, meziročně jde o nárůst v řádu desítek procent. „V dalších měsících se efekt přecenění takovýmto nárazem již neprojeví, neboť už nenastane tak plošná změna cen jako s příchodem nového roku. Avšak i tak růst výrobních cen zůstane výrazný,” podotýká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

 „Po odečtení sektoru energetiky by lednové zdražení nebylo v lednu 6,9 procenta, ale 1,9 procenta a meziroční růst cen nikoliv 19,4 procenta, nýbrž 12,9 procenta,” uvádí Michal Brožka, analytik Komerční banky.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Ekonom Navrátil z České spořitelny: Ženy potáhnou rodinné příjmy i ekonomiku

Vysokoškolské vzdělání má mnohem víc žen než mužů. Ale podmínky na trhu ženy nesmyslně brzdí, tvrdí hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Až společnost přijme částečné úvazky, ekonomika poroste mnohem výrazněji, říká muž, který je známý svými originálními a podloženými postoji. Češi jsou podle něj maniodepresivní. Když nyní poslouchají řadu negativních zpráv o zdražování či zvyšování sazeb, mohli by podle něj upadnout do depresivní fáze. A to by byl problém.

Přečíst článek

Kromě průmyslu se ceny výrazně zvýšily i v zemědělství, kde bylo meziročně dráže o 21,4 procenta. 

Česko se tak zařadilo po bok dalších zemí Evropské unie, kde ceny výrobců taktéž vesměs přinesly překvapení směrem nahoru. A vlna zdražování není podle ekonomů rozhodně u konce, naopak ještě může nabrat na síle. „Lidé se musí připravit na další skokový růst cen potravin, průmyslových výrobků i stavební produkce,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Souhlasí s ním i hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil: „Vzhledem k razanci, jakou zdražování u českých výrobců nabralo, lze předpokládat další zesílení inflačních tlaků i u cen spotřebitelských v průběhu letošního roku.” 

Uklidnění situace se přitom nezdá být na dohled, spíše naopak. „Eskalující konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, ze kterého vyplývá i obecnější napětí mezi Ruskem a Západem, má potenciál dále vyhrotit situaci na trzích s energetickými surovinami. Dvouciferná inflace cen výrobců je tak pro letošní rok prakticky zaručena,” dodává Hradil.

Inflace, ilustrační foto

Lednová inflace je masakr. Analytici obří číslo čekali

Proč je lednová inflace tak důležitá? Protože mezi prosincem a lednem řada firem mění ceníky a promítá do cen rostoucí náklady. Letošní lednový růst byl ostře sledovaný. Čekal se obří skok. Zatímco v minulých letech šlo o dvě až tři procenta, nyní se s napětím čekalo, jestli padne desítka. Údaj mimo jiné rozhodne o tom, zda budou v Česku dál zdražovat půjčky.

Přečíst článek

Růst geopolitického napětí v souvislosti s konfliktem na Ukrajině zvedá cenu ropy až k úrovni 100 dolarů za barel. „Současně v jeho důsledku dochází minimálně k odkladu zahájení provozu plynovodu Nord Stream 2. To vytváří tlak na růst cen plynu v EU, což se promítne rovněž tlakem na další růst výrobních cen v ČR – a následně tedy i cen spotřebitelských, do nichž se vyšší ceny výrobní pochopitelně do značné míry přenáší‚” dopňuje Kovanda. 

Stavebnictví pod tlakem chybějících lidí

Rovněž stavebnictví zasáhlo prudké zdražování. V lednu byl evidován meziroční růst cen stavebních prací o 8,3 procenta. To navíc bylo doprovázeno skokovým zdražením materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 19,5 procenta. Výrazné zdražování materiálů přitom může komplikovat dokončování staveb.

Růst cen stavebních materiálů by podle generálního ředitele společnosti Xella pro Česko a Slovensko měl po loňském skokovém růstu letos zpomalit. „Absolutní většina výrobců již své nákladové vstupy zohlednila v cenících na startu tohoto roku. I tak je pravděpodobné, že se budou ceny některých stavebních prvků dále zvyšovat,” uvedl Markovič.

Na rostoucí ceny ve stavebnictví bude podle něj mít nadále vliv i tisíce chybějící pracovníků, což povede k tlaku na růst mezd, a to jak mezi kvalifikovanými pracovníky, tak i mezi dělníky. „Tlaky na růst cen způsobené především prudkým nárůstem cen energií budou postupně polevovat, ale ne dříve než ve druhé polovině roku,” uzavřel Markovič.

>>>>>> Vše k inflaci čtete zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme