Reklama

Úroky na spořicích účtech rostou, inflaci ale zdaleka nestačí

peníze, ilustrační foto
iStock
 Zlaťák

Zvýšení sazeb ze strany České národní banky (ČNB) o 125 bazických bodů překvapilo celý trh, který očekával, že ČNB přikročí ke zvýšení maximálně o 75 bazických bodů. Nejodvážnější odhady hovořili o 100 bazických bodech. Národní banka se obává rostoucí inflace, která už nyní výrazně přesahuje dvouprocentní inflační cíl.

Reklama

„Sazby jsou stále níž, než kde by dle slov samotné ČNB měly být, tedy nad třemi procenty. Trh tak šokovala rychlost zvyšování. I proto se tak bezprecedentní růst sazeb příliš nepropsal například do kurzu, kdy na eurokoruně udělal dosud pohyb o pouhých 20 haléřů, tedy o méně než procento. To navyšování bylo už zaneseno do cen, jen přišlo rychleji, než se čekalo,“ uvádí Dominik Stroukal, hlavní ekonom platební instituce Roger. 

Banky zvyšují úroky u spořicích účtu

Na prudké zvýšení sazeb zareagovaly také banky, které nabídly atraktivnější úročení na spořicích účtech. Úrok ale inflaci zdaleka nepřekoná. „Už nyní se dostáváme u některých bank nad dvě procenta, ale zpravidla v akci pro nové vklady či na omezené objemy úspor. Je pravděpodobné, že se hodnota kolem dvou procent postupně stane na spořících účtech standardem, ale stále ne bez omezení a zejména u malých bank. Velké banky si ještě počkají na další zvyšování. S očekávanou inflací těsně pod šest procent v příštím roce jde ale stále reálně o čtyřprocentní znehodnocení úspor, není se tedy z čeho příliš radovat,“ podotýká Stroukal.

Nejvyšší úrok k dnešnímu dni (8. listopadu) nabízí v současnosti Trinity Bank. Peníze na účtech, které byly zřízeny po 4. listopadu, se klienti dočkají zhodnocení ve výši 2,08 procenta. U Trinity Bank navíc není úrok omezen stanovenou výši vkladu. Na druhém místě je banka Creditas, která vklady do 350 tisíc korun zhodnotí dvěma procenty ročně. Další banky poté nabídnou úrok kolem 1,5 procenta, většinou s nejrůznějšími omezeními ohledně výše vkladů. Banky, které podmiňují získání výhodnějšího úroku primárně výši investic, jsme do žebříčku nezařazovali. 

Na žebříček bankovních ústavu a spořicích účtů se podívejte do tabulky: 

Banka

Název účtu

Úrok

Podmínky

Trinity Bank

Spořicí účet Výhoda+, Dobrý klient

2,08 %

Platí pro účty zřízené od 4.11. Účty zřízené před tímto termínem mají úrok 1,78 %. Není nijak omezen úrok podle vložené částky. 

Banka Creditas  

Spořicí účet+

2 %

Od 10. listopadu 2021 banka zvyšuje úroky. Úrok 2 % platí pro vklady do 350 000 Kč, zbylé peníze jsou úročeny 1 %

Moneta Money Bank

Spoření a Spoříto

1,5 %

Úrok 1,5 % je pro vklady do 1 000 000 Kč. Vklady nad mají úrok 0,5 %.

Air Bank

Spořicí účet

1,5 %

Platí od 22. listopadu, do té doby je maximální úrok činí 0,7 %. Pro získání úroku 1,5 % při vkladů do 250 000 Kč je nutné provést 5 plateb za měsíc. Od 250 000 do 1000 000 se vklad úročí jen 0,1 %, vyšší vklad se poté neúročí vůbec.

Česká spořitelna

Spoření České spořitelny

1,5 %

Nutné mít běžný účet Pro. Úrok 1,5 % platí pro vklady do 200 000 Kč. Nad limit poté 0,01 %. Klienti Erste Premier mají limit do 1000 000 Kč. Platí od 1. prosince. 

 

Pár rad na závěr 

  • Spořicí účty neslouží jako ochrana proti inflaci. Spořicí účty vám téměř nikdy nepřinesou vyšší úrok, než je aktuální inflace. 
  • Jelikož peníze ztrácejí na hodnotě, doporučuje se na spořicích účtech mít vloženo maximálně šest měsíčních mezd. Tyto peníze poté můžete využít v případě vyšších nenadálých výdajů. Jsou téměř okamžitě k dispozici. 
  • Pokud se k penězům nedostanete do jednoho pracovního dne převodem na běžný účet, o spořicí účet se už nejedná. Jedná se o termínovaný vklad, kde byste měly obdržet vyšší úrok. 
  • Vybírat spořicí účet podle velikosti bankovní instituce nemusíte. I vklady u malých bank jsou pojištěné do výše 100 000 eur (přibližně 2,5 milionu korun). Veškerou činnost má na starosti státní Garanční systém finančního trhu. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme