Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Počet bankrotů v EU je nejvyšší od roku 2015. Krizi neustáli hlavně podnikatelé v cestovním ruchu

Číšnice, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Počet firemních bankrotů v Evropské unii v letošním druhém čtvrtletí vzrostl o 8,4 procenta a dostal se na nejvyšší úroveň od roku 2015, kam sahají srovnatelné údaje. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat v tiskové zprávě. Mezičtvrtletní nárůst počtu firemních bankrotů zaznamenal již pošesté za sebou. Údaje za Českou republiku jeho podrobnější statistická zpráva nezahrnuje.

Bankrotují ubytovací a stravovací služby

Za vzestupem počtu bankrotů ve druhém čtvrtletí stály podle úřadu zejména ubytovací a stravovací služby. V těch se počet bankrotů zvýšil o téměř 24 procent. Výrazný nárůst počtu bankrotů vykázaly rovněž dopravní a skladovací služby či vzdělávací, zdravotní a sociální aktivity.

Nejvýrazněji se podle dostupných údajů počet bankrotů v rámci EU ve druhém čtvrtletí zvýšil v Maďarsku, a to o 40,1 procenta. Za ním následovaly Estonsko a Lotyšsko s téměř čtvrtinovým nárůstem. Eurostat ve zprávě rovněž uvedl, že počet nově zaregistrovaných podniků v EU se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,6 procenta po dvouprocentním nárůstu v prvním kvartálu. Dodal však, že registrace se letos nacházejí na vyšší úrovni než v letech 2015 až 2022.

Úřad již dříve oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie zůstal ve druhém čtvrtletí beze změny oproti prvnímu kvartálu, ve kterém se zvýšil o 0,2 procenta. Evropská komise v květnu předpověděla, že v celém letošním roce se HDP zvýší o jedno procento.

Asi nejslavnější pastrami sendviče na světě mají v NYC v Katz´s Delicatessen.
video

REPORTÁŽ: Newyorské delikatesy No.1. Nejslavnější americká jídelna čepuje i české pivo

New York je proslulý skvělým jídlem a pro řadu gurmánů je Mekkou, kam je nutné vyrazit alespoň jednou v životě. Neznamená to ale vůbec, že musíte chodit jen do nejluxusnějších restaurací. I jeho nejkoncentrovanější část Manhattan, má spoustu bister, kde se dobře najíte za přijatelné peníze. Jednou z nejproslulejších jídelen je tu už více jak 135 let Katz´s Delicatessen v Lower East Side. Pojďte se podívat, jak to tam vypadá a co si tam dát k jídlu. Rozhodně to stojí za to. Z těch nejstarších sendvičových jídelen už totiž zůstala po období covidové pandemie prý jen tato jediná. 

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Zatímco obecná míra nezaměstnanosti se i podle dnešních dat Úřadu práce ČR za červenec vyvíjí příznivě, Česko má nebývale vysokou míru nezaměstnanosti mladých lidí ve věku do 25 let. Ta letos v červnu dle aktuálně zveřejněných dat Eurostatu čítala 13,7 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

V Karlíně se otevřela nová restaurace.

Rychlokvaška, cukety i řebříček. V Karlíně je nový podnik, láká na českou tradici

Esce přinesl prestižního Biba, svůj um ale posouvá dál. O pár schodů výš bude Martin Štangl dál vařit česká jídla z českých surovin.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Doporučujeme