Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Počet bankrotů v EU je nejvyšší od roku 2015. Krizi neustáli hlavně podnikatelé v cestovním ruchu

Číšnice, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Počet firemních bankrotů v Evropské unii v letošním druhém čtvrtletí vzrostl o 8,4 procenta a dostal se na nejvyšší úroveň od roku 2015, kam sahají srovnatelné údaje. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat v tiskové zprávě. Mezičtvrtletní nárůst počtu firemních bankrotů zaznamenal již pošesté za sebou. Údaje za Českou republiku jeho podrobnější statistická zpráva nezahrnuje.

Reklama

Bankrotují ubytovací a stravovací služby

Za vzestupem počtu bankrotů ve druhém čtvrtletí stály podle úřadu zejména ubytovací a stravovací služby. V těch se počet bankrotů zvýšil o téměř 24 procent. Výrazný nárůst počtu bankrotů vykázaly rovněž dopravní a skladovací služby či vzdělávací, zdravotní a sociální aktivity.

Nejvýrazněji se podle dostupných údajů počet bankrotů v rámci EU ve druhém čtvrtletí zvýšil v Maďarsku, a to o 40,1 procenta. Za ním následovaly Estonsko a Lotyšsko s téměř čtvrtinovým nárůstem. Eurostat ve zprávě rovněž uvedl, že počet nově zaregistrovaných podniků v EU se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,6 procenta po dvouprocentním nárůstu v prvním kvartálu. Dodal však, že registrace se letos nacházejí na vyšší úrovni než v letech 2015 až 2022.

Úřad již dříve oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie zůstal ve druhém čtvrtletí beze změny oproti prvnímu kvartálu, ve kterém se zvýšil o 0,2 procenta. Evropská komise v květnu předpověděla, že v celém letošním roce se HDP zvýší o jedno procento.

Asi nejslavnější pastrami sendviče na světě mají v NYC v Katz´s Delicatessen.
video

REPORTÁŽ: Newyorské delikatesy No.1. Nejslavnější americká jídelna čepuje i české pivo

New York je proslulý skvělým jídlem a pro řadu gurmánů je Mekkou, kam je nutné vyrazit alespoň jednou v životě. Neznamená to ale vůbec, že musíte chodit jen do nejluxusnějších restaurací. I jeho nejkoncentrovanější část Manhattan, má spoustu bister, kde se dobře najíte za přijatelné peníze. Jednou z nejproslulejších jídelen je tu už více jak 135 let Katz´s Delicatessen v Lower East Side. Pojďte se podívat, jak to tam vypadá a co si tam dát k jídlu. Rozhodně to stojí za to. Z těch nejstarších sendvičových jídelen už totiž zůstala po období covidové pandemie prý jen tato jediná. 

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Zatímco obecná míra nezaměstnanosti se i podle dnešních dat Úřadu práce ČR za červenec vyvíjí příznivě, Česko má nebývale vysokou míru nezaměstnanosti mladých lidí ve věku do 25 let. Ta letos v červnu dle aktuálně zveřejněných dat Eurostatu čítala 13,7 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

V Karlíně se otevřela nová restaurace.

Rychlokvaška, cukety i řebříček. V Karlíně je nový podnik, láká na českou tradici

Esce přinesl prestižního Biba, svůj um ale posouvá dál. O pár schodů výš bude Martin Štangl dál vařit česká jídla z českých surovin.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hokejové mistrovství světa v Rize

Hotely se připravují na hokejový šampionát. Ceny za ubytování vyletí o desítky procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme