Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pobídky fungují, světové štáby tu točí jako před pandemií. Dostanou víc peněz

Natáčení filmu - ilustrační foto
Pixabay

Na pobídky jde z rozpočtu 800 milionů korun ročně. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chtěl navýšení o 500 milionů, nakonec musel souhlasit "jen" s 300 miliony korun navíc pro filmaře.

Reklama

O třistamilionové navýšení letošního rozpočtu na filmové pobídky bude vládu žádat ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na program jednání kabinetu by se návrh měl dostat 30. srpna, řekla mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Suma určená pro zahraniční filmaře tak pro letošní rok vzroste z 800 milionů na 1,1 miliardy korun. Pobídky lákají do Česka štáby, které v zemi nakupují služby za miliardy korun.

Na to, že by se měla suma na filmové pobídky zvýšit, dlouhodobě upozorňuje Státní fond kinematografie, který žádosti o ně přijímá. Pokud by stát peníze nenavýšil, musel by fond příjem žádostí zastavit, protože suma pro letošní rok už je vyčerpaná.

Kino, ilustrační foto

Kina se probírají z koronavirové letargie, jde to ztuha. Hitem může být Zátopek

Koronavirové restrikce vlády zasáhly kina nesmírně tvrdě. Byla zavřená téměř osm měsíců. Teď se snaží tento marasmus, který provozovatelům biografů, distributorům i filmovým tvůrcům přinesl obrovské finanční ztráty, překonat. Ale jde to ztuha.

Přečíst článek

Zaorálek dříve uváděl, že by rád k letošním 800 milionům korun získal ze státního rozpočtu dalších 500 milionů; o stejnou sumu by chtěl tento nástroj na lákání investic do Česka zvýšit i příští rok. S ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) se nakonec dohodl na 300 milionech.

Točí se jako před pandemií

Fond upozorňuje, že je třeba změnit způsob financování filmových pobídek. „Problémem českého pobídkového systému je jeho finanční nestabilita, kdy výše dotace ze státního rozpočtu účelově určená na filmové pobídky je závislá na každoročním vyjednávání a politické ochotě podpořit filmový průmysl,“ uvádí předkládací zpráva.

Objem filmového natáčení se v ČR dostal za letošní první pololetí na úroveň roku 2019, tedy na úroveň před koronavirovou pandemií. Rok 2019 byl pro český filmový průmysl zatím rekordní, díky systému filmových pobídek přiteklo do Česka devět miliard korun zahraničních investic.

Ministerstvo kultury v předkládací zprávě uvádí, že z ekonomického hlediska je důležité poptávky zahraničních štábů využít a filmovou výrobu v ČR udržet. Filmový průmysl je navázán na rozsáhlý dodavatelský řetězec z mnoha dalších odvětví ekonomiky včetně ubytovacích a stravovacích služeb, které jsou nejvíce postiženy ekonomickými ztrátami v důsledku pandemie covid-19. „Udržení odběru zboží a služeb je v období restartu ekonomiky žádoucí víc než kdy předtím - a pro státní rozpočet levnější než jakýkoli systém kompenzací,“ uvedlo ministerstvo.

Kultura dostala v čase pandemie tvrdé rány

Viliam Buchert: Kulturní byznys dostal při pandemii velké rány. Stát ho dusí dál

Přijdete do restaurace a nikdo nekontroluje opatření související s koronavirem. Přijdete do divadla či do kina a musíte si pořád nasadit respirátor. Proč ty rozdíly? To politici a úředníci nikdy smysluplně nevysvětlili a je to trestuhodné.

Přečíst článek

Giganti jako Netflix či Apple v Česku

Pandemie tvrdě zasáhla především producenty závisející na kinodistribuci, rozvoj internetu jako distribučního kanálu a boj o diváka na poli on-line seriálu naopak posílil. Investoři jako Netflix, Amazon, Apple TV nebo Disney+ i v době pandemie zvyšovaly své zisky a potřebují vyrábět pro své předplatitele nový obsah. Navzdory pandemii pokračuje trend zvýšené poptávky po výrobě audiovizuálních děl na území ČR.

Fond kinematografie uvádí, že ČR musí mít konkurenceschopný systém filmových pobídek proto, že k červnu 2021 funguje po celém světě 97 pobídkových systémů, z toho 32 jen v Evropě. ČR poskytuje vratku ve výši 20 procent, mnohde je mnohem vyšší. Natáčení bez filmových pobídek si ČR zkusila v letech 2004 až 2010, ale obrat filmového průmyslu v těchto letech klesl z šesti miliard korun ročně na jednu miliardu.

Logo SkyShowtime

Do Česka vstupuje nová streamovací služba

Ani Disney +, ani HBO Max. Českým divákům se ještě před těmito prémiovými streamovacími službami představí SkyShowtime, která nabídne tisíce hodin zábavy od celé řady studií.

Přečíst článek

Rony Plesl navrhl pro Prague City Turism limitovanou edici křišťálových sklenic.

Praha má nové suvenýry. Navrhoval je i Rony Plesl

Městská organizace Prague City Tourism přichází s novou sérií suvenýrů, jejichž autory jsou přední čeští výtvarníci. Dárkové předměty mají metropoli reprezentovat jako kulturní a udržitelné město.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Snímek Síla psa režisérky Jane Campionové s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli má v roce 2022 nejvíce nominací na Oscara, celkem dvanáct.

Stanislav Šulc: Oscary čeká historický ročník. Vyhraje Apple, Netflix nebo Japonci?

Přečíst článek
ilustrační foto

Srovnání streamovacích služeb. Co nabízí Netflix, Disney+, HBO Max, Apple a Amazon

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme