Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pesimismus spotřebitelů vrcholí. Česká ekonomika směřuje do mělké recese

Nákup v obchodě (ilustrační foto)
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

I v průběhu října pokračovalo zhoršování důvěry českých podnikatelů i spotřebitelů. U spotřebitelů indikátor již po třetí v řadě překonal svou historicky nejnižší úroveň. Respondenti se stále výrazně obávají zhoršení celkové ekonomické i finanční situace. Čísla podle analytiků potvrzují zhoršování kondice domácí ekonomiky a blížící se mělké recese.  

Reklama

Důvěra v českou ekonomiku se v říjnu mírně snížila o 0,3 bodu na hodnotu 89,8 bodu. Pod 90 bodů se takzvaný souhrnný indikátor důvěry dostal poprvé od loňského března. Snižuje se již pět měsíců v řadě. V říjnu ale pokles výrazně zpomalil, v září činil čtyři body. Důvěra klesla u podnikatelů i spotřebitelů, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V případě spotřebitelů se důvěra v říjnu snížila o 0,8 bodu na 71,9 bodu a prohloubila tak své minimum od počátku zjišťování v lednu 2003. „Nejvyšší v historii jsou obavy domácností ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Velké obavy také panují z vývoje celkové hospodářské situace a ze zvyšování nezaměstnanosti. Naopak pozitivně lze vnímat klesající obavy z dalšího růstu cen,” sdělila Silvie Vyplašilová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Český premiér Petr Fiala

Fialova vláda může stabilizovat veřejné finance bez zvyšování daní. Díky inflaci

Fialova vláda se zaklíná, že stabilizuje veřejné finance, aniž by zvyšovala běžné daně. Jsou to vlastně její dva zcela stěžejní sliby. A nepochybně podle jejich splnění či nesplnění bude před dalšími volbami posuzována její úspěšnost. Zdálo by se, že se chytla do pasti: může naplnit první slib, může naplnit slib druhý, ale nemůže splnit oba najednou. Ne tak docela. Vládě totiž mimořádně nahraje současná mimořádná inflace.

Přečíst článek

„Rekordně negativní sentiment spotřebitelů primárně odráží nejenom obavy z dalšího směřování ekonomiky, ale především ze strachu o vlastní finanční situaci v následujících dvanácti měsících. Jako mizernou ji navíc vnímají spotřebitelé mimochodem už nyní. Lidé se i nadále obávají inflace, čemuž odpovídají i přetrvávající vysoká inflační očekávání, nicméně současnou dobu za příznivou pro velké nákupy nepovažují, komentuje statistiku Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Zhoršila se i důvěra mezi podnikateli. Důvěra podnikatelů v říjnu klesla o 0,2 bodu na 93,4 bodu. „Na ty stále doléhají vysoké ceny vstupů, klesající poptávka i obavy z dalšího ekonomického vývoj,” uvedla ekonomka Jana Steckerová z Komerční banky. 

U firem je situace jako tradičně diferencovanější. „Kromě stavebnictví většina předpokládá, že jim nejbližší měsíce přinesou mírné zlepšení poptávky a ve službách budou kvůli tomu chtít nabírat i zaměstnance,” dodal Dufek.

Obchod (ilustrační foto)

Inflace v EU je na rekordu. Česko je páté, ale za Maďarskem

Míra inflace v Evropské unii v září překonala další rekord, ze srpnových 10,1 procenta se dostala na 10,9 procenta. Oznámil to statistický úřad Eurostat. V České republice tempo meziročního růstu cen zrychlilo o sedm desetin procentního bodu a s hodnotou 17,8 procenta je míra inflace pátá nejvyšší v unii. Nejvyšší inflaci mají pobaltské státy a po nich Maďarsko.

Přečíst článek

Mělká recese nás nemine

Průmysl – byť pod tlakem vysokých cen – zatím podle průzkumu ČSÚ spíše než finanční problémy trápí v posledním měsíci nedostatek materiálu. Současně ovšem začíná pociťovat i slabší poptávku a jeho třetí brzdou jsou už pak jen chybějící zaměstnanci.

V růstu stavebnictví naproti tomu brání především nedostatek pracovníků, což je dlouhodobý a už téměř tradiční problém, k němuž se v letošním roce přidal i nedostatek materiálu. „Poptávka nebo finance výrazným limitem pro růst stavebnictví zatím až tak nejsou,” doplnil Dufek.

Indikátor důvěry v obchodě naopak po čtyřech měsících poklesů poměrně výrazně stoupnul, mírně se zlepšila i nálada ve vybraných odvětvích služeb.

„Vzhledem k pokračujícímu poklesu důvěry mezi spotřebiteli lze předpokládat, že aktuální zlepšení sentimentu v maloobchodu a ve službách bude mít spíše přechodný charakter,” uvedl Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments.

Nejen na základně průzkumů spotřebitelské a podnikatelské důvěry lze podle ekonomů čekat slabší výkon české ekonomiky v letošním druhém pololetí. Česká ekonomika tak může vykázat mezikvartální pokles HDP ve třetím i čtvrtém čtvrtletí, což by podlznamenalo technickou recesi.

Jamie Dimon, šéf JPMorgan Chase

Situace je vážná. Evropa už je v recesi, USA se do ní řítí, říká vlivný americký bankéř

Americké ekonomice se stále vede dobře, jde ale dočasný stav, varuje generální ředitel JPMorgan Chase Jamie Dimon. Zatímco Evropa už podle něj v recesi je, USA se do ní teprve řítí. Odhaduje, že se tak stane do půl, nejpozději do tři čtvrtě roku.

Přečíst článek

Čína - ilustrační foto

Čína se vrací na výsluní. Její ekonomika šlape lépe, než Západ čekal

Čínský prezident Si Ťin-pching má další důvod k radosti. Čínská ekonomika rostla více, než se očekávalo, a to navzdory problémům s protipandemickými opatřeními.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme